Απαντήσεις σε ερωτήσεις για τους "προαδαμιαίους"

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Αγία Γραφή

Σαφείς απαντήσεις σε ερωτήσεις για τους ανθρώπους τής 6ης Δημιουργικής ημέρας, για καλοπροαίρετους, αλλά και για κακοπροαίρετους

Αν και τα όσα θα γραφθούν εδώ, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήδη καταγράφονται στον ιστότοπο τής Εξελικτικής Δημιουργίας, και όσα δεν έχουν γραφθεί, υπονοούνται ευκρινώς και ευθαρσώς, κρίθηκε αναγκαίο να γραφθούν καθαρά και ξεχωριστά σε αυτό το άρθρο. Ο λόγος είναι, όχι μόνο η μεγάλη έκταση τού ιστοτόπου μας, που συχνά κάνει τους αναγνώστες να "χάνονται" και να μη βρίσκουν εύκολα απαντήσεις επιγραμματικές για απορίες τους. Ο βασικότερος λόγος είναι κυρίως ο κακοήθης τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουν τις ερμηνευτικές μας προτάσεις διάφοροι Δημιουργιστές. Οι άνθρωποι αυτοί, αν και ισχυρίζονται ότι είναι δήθεν υπέρμαχοι τής αληθείας, στην πραγματικότητα είναι υπέρμαχοι εσφαλμένων, μυωπικών και αυθαίρετων ερμηνειών, συχνά αρχαίων, τις οποίες δεν ενδιαφέρονται να διορθώσουν, αλλά επιχειρούν να τις διατηρήσουν με κάθε κόστος, έστω και αν ψευσθούν, κακολογήσουν, διαστρεβλώσουν και αρνηθούν να μελετήσουν καλοπραίρετα, ή έστω και αν αρνηθούν να απαντήσουν σε ξεκάθαρες αποδείξεις, που δείχνουν ξεκάθαρα τις πλάνες τους.

Οι Δημιουργιστές αυτοί, παίρνουν αποσπάσματα από τον ιστότοπο τής Εξελικτικής Δημιουργίας, τα αποσπούν από τα συμφραζόμενα και διαστρεβλώνουν το νόημά τους, και μετά τα παρουσιάζουν ως δήθεν "αποδείξεις" αντιφατικότητας τών ερμηνειών μας. Για να τους στερήσουμε λοιπόν την κακοήθη αυτή μέθοδο προπαγάνδας, αλλά και να εκθέσουμε όσους τη χρησιμοποίησαν, αλλά και όσους θα τη χρησιμοποιήσουν στο μέλλον, στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε μια σειρά από καθαρά ερωτήματα, με σαφείς απαντήσεις, και με επεξηγήσεις ζητημάτων, στα οποία έχει πέσει στην αντίληψή μας ότι διαστρεβλώνονται τα λόγια μας.

.

1) Πιστεύετε στ' αλήθεια ότι υπήρξαν "Προαδαμιαίοι" άνθρωποι;

Ναι, το πιστεύουμε.

 

2) Πώς πιστεύετε κάτι τέτοιο, αφού κανένας άγιος Πατέρας δεν έχει πει ποτέ κάτι τέτοιο;

Ο λόγος που το πιστεύουμε, δεν είναι επειδή το είπε κάποιος άγιος Πατέρας. Το πιστεύουμε επειδή η Επιστήμη έχει ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ κυρίως μέσω τής Γενετικής, ότι υπήρχαν άνθρωποι σαν κι εμάς εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν από τον Αδάμ, που κατά την Αγία Γραφή έζησε προ 7.500 ετών μόνο. Και επειδή είμαστε βέβαιοι ότι η Αγία Γραφή δεν κάνει λάθος σε αυτό, συμπεραίνουμε ότι υπήρξαν και άνθρωποι πριν από τον Αδάμ. Αν κάποιος έχει να μας υποδείξει μια ΚΑΛΥΤΕΡΗ ερμηνεία, που να μην περιλαμβάνει "προαδαμιαίους", και που να συμφωνεί με τις ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ τής Επιστήμης, ευχαρίστως θα τον ακούσουμε, και αν έχει δίκιο, θα το δεχθούμε. Αρκεί η ερμηνεία του να μην παραβιάζει την αφήγηση τής Αγίας Γραφής, και τις αποδείξεις τής Επιστήμης.

 

3) Αν κάτι τέτοιο ήταν αληθινό, ότι δηλαδή υπήρξαν Προαδαμιαίοι, δεν θα έπρεπε να το έχουν πει και οι άγιοι Πατέρες;

Δεν είναι απαραίτητο, γιατί το αν υπήρξαν ή όχι "προαδαμιαίοι", δεν είναι θέμα δογματικό, ούτε θέμα σωτηριολογικό τού Ευαγγελίου, αλλά θέμα Παλαιοντολογικό και Γενετικό. Ούτε θα μπορούσαν να πουν κάτι τέτοιο οι αρχαίοι άγιοι Πατέρες (γιατί οι σύγχρονοί μας θα είναι καταγεγραμμένοι να το λένε στις μελλοντικές γενεές τών Χριστιανών). Ο λόγος που δεν θα μπορούσαν οι αρχαίοι Πατέρες να το πουν, είναι ότι δεν μπορούσαν να το φαντασθούν, αλλά και ότι ο Θεός δεν υπήρχε κανένας λόγος να τους δώσει μια τέτοια αποκάλυψη, "προ καιρού", μια και κανείς δεν αμφισβητούσε ότι ο Αδάμ ήταν ο πρώτος άνθρωπος και με βιολογικό τρόπο. Ακόμα και ως τα τέλη τού 20ού αιώνα, δεν υπήρχε καμία απόδειξη για κάτι τέτοιο, παρά μόνο ενδείξεις. Στην εποχή μας λοιπόν που έχει πλέον ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ, ότι υπήρχαν άνθρωποι χιλιάδες χρόνια πριν από το 5500 π.Χ. που κατά την Αγία Γραφή έζησε ο Αδάμ, είναι πλέον ο καιρός να ερμηνεύσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τη Γένεση, και ως προς αυτό το ζήτημα, αποδεικνύοντας ότι η Αγία Γραφή μιλάει για πραγματικά γεγονότα και όχι για ερμηνευτικές φαντασιώσεις.

 

4) Δεν έρχεται αυτό σε αντίθεση με τους αγίους Πατέρες, εφ' όσον δεν το είχαν φαντασθεί, και πίστευαν ότι δεν υπήρχαν άνθρωποι πριν από τον Αδάμ;

Βεβαίως έρχεται σε αντίθεση. Αλλά αυτό δεν αποτελεί κανένα πρόβλημα, γιατί οι άγιοι Πατέρες ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΑΘΗΤΟΙ. Στην Ορθοδοξία δεν έχουμε ανθρώπινο αλάθητο. Και οι άγιοι Πατέρες, (και αυτό το λένε ακόμα και άγιοι), δεν είναι ασφαλείς οδηγοί προς την Παλαιοντολογία και τη Γενετική, αλλά προς τη ΣΩΤΗΡΙΑ. Προς τα πνευματικά ζητήματα. Σε ζητήματα επιστήμης, ένας άγιος Πατέρας, δεν είναι πιο έγκυρος, από έναν επιστήμονα, τής συγκεκριμένης ειδικότητας, παρά μόνο αν έχει ρητή θεία Αποκάλυψη προς αυτό το ζήτημα. Στο συγκεκριμένο θέμα, δεν υπάρχει καμία σχετική θεία αποκάλυψη.

 

5) Όταν όμως ερμηνεύετε τη Γένεση με τρόπο διαφορετικό από τους αγίους Πατέρες, αυτό δεν είναι λάθος, αφού η ερμηνεία τής Αγίας Γραφής, δεν είναι θέμα επιστημονικό, αλλά Θεολογικό;

Σίγουρα κάποια ζητήματα τής Επιστήμης, επηρεάζουν την ερμηνεία χωρίων τής Αγίας Γραφής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι ερμηνείες αυτές, κατ' ανάγκην αντίθετες με το Χριστιανικό Ευαγγέλιο. Στην πραγματικότητα ΚΑΘΕ ερμηνεία, λαμβάνει υπ' όψιν της τον παρατηρούμενο κόσμο γύρω μας. Όταν η Αγία Γραφή για παράδειγμα, μιλάει για το "σταμάτημα τού ήλιου" από τον Ιησού τού Ναυή, οι αρχαίοι πιστοί, φαντάζονταν ότι πράγματι, ένα κινούμενο σώμα (ο ήλιος), σταμάτησε στον ουρανό. Σήμερα όμως, η ερμηνεία αυτή, δεν θα γινόταν από κανέναν σοβαρό ερμηνευτή, γιατί γνωρίζουμε ότι δεν είναι ο ήλιος που κινείται, αλλά η γη είναι που γυρίζει, και φαίνεται σαν να κινείται ο ήλιος. Είτε έτσι όμως, είτε αλλιώς και αν το ερμηνεύσει κάποιος, αυτό δεν αλλάζει κάτι στην ουσία τής αφήγησης.

Κατά τον ίδιο τρόπο, τα σημεία εκείνα, στα οποία επηρεάζεται η ερμηνεία τής Αγίας Γραφής, από την παραδοχή "προαδαμιαίων" ανθρώπων, ναι μεν είναι διαφορετικά από αρχαίες ερμηνείες, αλλά αυτό δεν αλλάζει στο παραμικρό, βασικά σωτηριολογικά ζητήματα που δογματίσθηκαν από την Εκκλησία στις Οικουμενικές Συνόδους. Γιατί η Εκκλησία εκφράζεται δια τών Οικουμενικών Συνόδων, και όχι δια μεμονωμένων πατέρων, στα πνευματικά ζητήματα. Στα δε ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ζητήματα, (όπως το αν υπήρχαν ή όχι προαδαμιαίοι), η Εκκλησία δεν εκφράζεται καθόλου, γιατί δεν είναι μέσα στις αρμοδιότητές της, αλλά αυτό ανήκει στο Επιστημονικό πεδίο.

 

6) Όταν όμως ο Αδάμ, αναφέρεται σαφώς ως "Πρωτόπλαστος", δεν είναι θέμα στο οποίο υπάρχει σαφής δήλωση τής Εκκλησίας;

Βεβαίως. Κι εμείς ως Πρωτόπλαστο τον δεχόμαστε. Μόνο που ερμηνεύουμε ΣΩΣΤΑ αυτή τη λέξη: Ο Αδάμ, ήταν ο πρώτος που πλάσθηκε, όχι μόνο ως κατ' εικόνα τού Θεού άνθρωπος, αλλά και ως "καθ' ομοίωσιν". Είναι ο πρώτος άνθρωπος, στον οποίο ολοκληρώθηκε η Δημιουργία τού Θεού, που κατά την πρόθεσή Του ήταν να τον κάνει και κατ' εικόνα, (όπως ήταν οι προαδαμιαίοι), και καθ' ομοίωσιν (κάτι που δόθηκε για πρώτη φορά στον Αδάμ, καθιστώντας τον Πρωτόπλαστο ως προς αυτό).

 

7) Τι είναι για τους Εξελικτικούς Δημιουργιστές, το "κατ' εικόνα", και τι το "καθ' ομοίωσιν";

Το κατ' εικόνα είναι ΚΥΡΙΩΣ η δυνατότητα που δόθηκε στον άνθρωπο να προχωρήσει στο καθ' ομοίωσιν ελεύθερα και εκουσίως, και να τελειοποιηθεί. Το καθ' ομοίωσιν, είναι μία πορεία, όπου ο άνθρωπος ενεργά, έχοντας λάβει το άγιο Πνεύμα, προχωράει σε όλο και μεγαλύτερη ομοιότητα με τον Θεό, δηλαδή προς τη Θέωση.

 

8) Γιατί έχουμε χωρία αγίων Πατέρων, που δίνουν διαφορετική ερμηνεία προς το κατ' εικόνα και το καθ' ομοίωσιν;

Επειδή πρόκειται για συμπληρωματικές ερμηνείες, που όμως δεν έρχονται σε αντίθεση με την παραπάνω. Η οποία παραπάνω ερμηνεία, δεν είναι δική μας, αλλά είναι επίσης ερμηνεία αγίων Πατέρων. Απλώς, επικεντρώνουμε σε αυτή την ΠΑΤΕΡΙΚΟΤΑΤΗ ερμηνεία, επειδή είναι η βασικότερη και σημαντικότερη για το θέμα μας, χωρίς να ακυρώνει τις άλλες επίσης Πατερικές ερμηνείες. Μάλιστα, το ότι έχουμε πολλές διαφορετικές (αλλά όχι αντίθετες) ερμηνείες Πατέρων, δείχνει ότι το θέμα δεν είναι τόσο "άκαμπτο", όσο θέλουν να το παρουσιάζουν οι Δημιουργιστές.

 

9) Οι ίδιοι πατέρες όμως, που δίνουν την ίδια με εσάς ερμηνεία στο κατ' εικόνα και στο καθ' ομοίωσιν, πίστευαν ότι δεν υπήρχαν Προαδαμιαίοι. Δεν σας ενοχλεί αυτό;

Καθόλου! Επειδή δεν το πίστευαν, γιατί δεν είχαν κανέναν λόγο να το πιστέψουν, αγνοώντας τις σημερινές ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ γι' αυτό. Είμαστε μάλιστα βέβαιοι, ότι αν έγραφαν οι ίδιοι αυτοί άγιοι Πατέρες σήμερα, θα αποδέχονταν σαφέστατα τους Προαδαμιαίους, γιατί ήταν άνθρωποι που αγαπούσαν την αλήθεια, και όχι φανταστικές ερμηνείες, όπως οι σημερινοί Δημιουργιστές. Όπως είπαμε και πιο πάνω, οι άγιοι Πατέρες, στα θέματα τής Επιστήμης, ΔΕΝ είναι ανώτεροι από τους Επιστήμονες, αλλά η γνώμη τους υποτάσσεται στις επιστημονικές αποδείξεις.

 

10) Δηλαδή οι ερμηνείες σας, δεν λαμβάνουν υπ' όψιν τις θέσεις τών αγίων Πατέρων;

Αντιθέτως! Λαμβάνουμε υπ' όψιν ΟΛΕΣ τις γνώμες τών αγίων Πατέρων. Και όσες απ' αυτές δεν έρχονται σε αντίθεση με τις αποδείξεις, τις υιοθετούμε. Αν κάποια απ' αυτές, είναι αποδεδειγμένα εσφαλμένη, επειδή έρχεται σε αντίθεση με τις Επιστημονικές Αποδείξεις, τότε φυσικά δεν μπορούμε να τη δεχθούμε. Όπως αυτή που θέλει τον Αδάμ, να ήταν πρωτόπλαστος και βιολογικά, εκτός από "καθ' ομοίωσιν".

 

11) Πιστεύετε ότι οι Προαδαμιαίοι ήταν πλασμένοι μόνο κατ' εικόνα, και όχι καθ' ομοίωσιν;

Ναι.

 

12) Τι έκανε τον Αδάμ, να διαφοροποιηθεί από τους Προαδαμιαίους, και να γίνει εκτός από κατ' εικόνα, και καθ' ομοίωσιν;

Το ότι με το εμφύσημα έλαβε τη Χάρη τού Αγίου Πνεύματος, σχεδόν όπως οι Χριστιανοί λαμβάνουν το άγιο Πνεύμα με το άγιο Βάπτισμα. Όπως λοιπόν οι Χριστιανοί με το άγιο Βάπτισμα, διαφοροποιούνται, όχι συμβολικά, αλλά οντολογικά από τους αβάπτιστους, έτσι και ο Αδάμ, διαφοροποιήθηκε από τους προ αυτού ανθρώπους οντολογικά, ολοκληρώνοντας τη δημιουργία, και καθιστάμενος "πρωτόπλαστος" ως προς το καθ' ομοίωσιν.

 

13) Γιατί λέτε ότι ο Αδάμ έλαβε το Άγιο Πνεύμα με το καθ' ομοίωσιν, όταν οι άγιοι Πατέρες λένε ότι τότε ο Αδάμ ζωντάνεψε και βιολογικά;

Δεν λέμε ότι έλαβε ΜΟΝΟ το Άγιο Πνεύμα. Λέμε ότι ο Αδάμ (ως πρόσωπο), έλαβε ΜΑΖΙ με τη βιολογική του ζωοποίηση, ΚΑΙ το Άγιο Πνεύμα, κάτι που δεν το είχε λάβει κανείς άλλος άνθρωπος ως τότε, μαζί με τη βιολογική του ζωοποίηση.

Επίσης, πουθενά δεν λένε οι άγιοι Πατέρες, ότι ο Αδάμ, μαζί με τη βιολογική του ζωοποίηση, δεν έλαβε και το Άγιο Πνεύμα. Αντιθέτως, ένα σωρό άγιοι Πατέρες, μας εξηγούν, ότι ο Αδάμ με το εμφύσημα τού Θεού, έλαβε ΜΑΖΙ και τη βιολογική του ζωή, και το Άγιο Πνεύμα.

 

14) Μπορείτε να μας κατονομάσετε μερικούς αγίους Πατέρες, που να λένε ότι ο Αδάμ έλαβε το Άγιο Πνεύμα κατά το εμφύσημα;

Ευχαρίστως!

Άγιος Κύριλλος Αλεξανδρείας, (ο οποίος το αναπτύσσει αυτό περισσότερο από άλλους), άγιος Γρηγόριος Παλαμάς, άγιος Βασίλειος, άγιος Σεραφείμ τού Σαρώφ (ο οποίος μάλιστα το είπε και Θεοπνεύστως, λουσμένος σε άκτιστο φως), ο άγιος Νεκτάριος, ο άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης, ο Αναστάσιος ο Σιναϊτης ο Υπομνηματιστής και πολλοί ακόμα.

 

15) Οι άλλοι άνθρωποι δεν είχαν ψυχή, πριν λάβει ο Αδάμ το εμφύσημα;

Και βέβαια είχαν, όπως είχαν ψυχή και τα ζώα. Αλλά επιπλέον, οι άνθρωποι που έζησαν πριν από τον Αδάμ, είχαν ψυχή αθάνατη κατά χάριν, λογική, και ελεύθερη, κάτι που τους κάνει πλασμένους "κατ' εικόνα" Θεού. Όχι όμως καθ' ομοίωσιν.

 

16) Αυτό δεν είναι αντιφατικό, προς διάφορες δηλώσεις σας σε αυτό τον ιστότοπο, που λέτε ότι ο Αδάμ "ζωοποιήθηκε" πνευματικά με το εμφύσημα; Αν είχαν και εκείνοι "αθάνατη λογική ψυχή", πώς τότε η ψυχή τού Αδάμ ζωοποιήθηκε με το εμφύσημα όπως λέτε εσείς;

Δεν υπάρχει καμία απολύτως αντίφαση, παρά μόνο για όσους δεν γνωρίζουν την Ορθόδοξη δογματική. Γιατί όταν μιλάμε για "αθανασία" τής ψυχής, και για "ζωοποίηση τής ψυχής" στον άνθρωπο, μιλάμε για δύο διαφορετικά πράγματα: α) για την κατά χάριν αθανασία τής ψυχής, και β) για τη σύνδεση τής ψυχής τού ανθρώπου, με την πηγή τής ζωής, που είναι ο Θεός (εν Αγίω Πνεύματι).

Οι προαδαμιαίοι άνθρωποι, είχαν αθάνατες κατά χάριν ψυχές, αλλά "πνευματικά νεκρές", γιατί αυτές δεν ήταν συνδεδεμένες με το Άγιο Πνεύμα. Ο Αδάμ, είχε επί πλέον και αυτή την ένωση με τον Θεό, εν Αγίω Πνεύματι, το οποίο τού δόθηκε με το εμφύσημα.

 

17) Δεν ήταν άδικο για τους προαδαμιαίους ανθρώπους, να τους αφήσει ο Θεός πνευματικά νεκρούς, και να δώσει μόνο στον Αδάμ το Άγιο Πνεύμα;

Δεν ήταν καθόλου άδικο, γιατί δεν το έδωσε ΜΟΝΟ στον Αδάμ, αλλά ΠΡΩΤΑ στον Αδάμ, με σκοπό να μεταδοθεί αυτό σε όλη την ανθρωπότητα, με αρχή τον Αδάμ.

Αν ήταν άδικο αυτό, τότε είναι άδικο, το ότι ο Θεός δίνει το Άγιο Πνεύμα μόνο στους βαπτισμένους Ορθοδόξους, και δεν το δίνει και στους αβάπτιστους.

 

18) Και πώς ήταν πνευματικά νεκροί, οι προαδαμιαίοι, αφού είχαν αθάνατη ψυχή;

Η ψυχή τους κατά χάριν διατηρήθηκε από τον Θεό στον Άδη, όπως ακριβώς με όλους τους προ Χριστού πιστούς, που και αυτοί δεν είχαν το Άγιο Πνεύμα, αφού ο Αδάμ το έχασε με την αμαρτία του.

Μη μετέχοντας λοιπόν στο Άγιο Πνεύμα, όταν πέθαναν βιολογικά, δεν πήγαν στον παράδεισο τών ψυχών, όπως οι μετά Χριστόν ενωμένοι με το Άγιο Πνεύμα άγιοι, αλλά στον Άδη, και περίμεναν ανάσταση.

 

19) Δεν είναι άδικο που δεν πήραν αυτοί το Άγιο Πνεύμα;

Όχι, γιατί και αυτοί επίσης το πήραν! Κατά την κάθοδο τού Κυρίου μας στον Άδη, το Άγιο Πνεύμα δόθηκε στις ψυχές τού Άδη, και φυσικά και στους προαδαμιαίους που βρίσκονταν εκεί, όπως και στους προ Χριστού μετα-αδαμιαίους.

 

20) Πώς ξέρετε, ότι το Άγιο Πνεύμα το έδωσε ο Κύριος και στους προαδαμιαίους του Άδη, και δεν τους εξαίρεσε;

Κατ' αρχήν, επειδή ο Θεός δεν είναι προσωπολήπτης. Και δεύτερον, επειδή οι προαδαμιαίοι δεν διέφεραν σε τίποτα, από τους σημερινούς αβάπτιστους ανθρώπους, που όλοι τους είναι άνθρωποι τής 6ης Δημιουργικής ημέρας, πλασμένοι κατ' εικόνα Θεού. Αν οι προαδαμιαίοι δεν είχαν τη δυνατότητα να σωθούν, τότε δεν θα ήταν κατ' εικόνα, μια και το κατ' εικόνα είναι αυτή ακριβώς η δυνατότητα, να φθάσουν στο καθ' ομοίωσιν!

 

21) Πώς ξέρετε, ότι οι προαδαμιαίοι, ήταν πλασμένοι κατ' εικόνα;

Επειδή το λέει σαφώς η ίδια η Γένεση, για κάθε άνθρωπο. Και αυτοί ήταν φυσικά άνθρωποι, όχι όμως πλήρεις, μια και δεν είχε δοθεί ακόμα το Άγιο Πνεύμα. Βιολογικά ήταν πλήρεις. Αλλά πνευματικά υπολοίποντο τού τελείου, και ήταν απλώς πλασμένοι "καλοί λίαν".

 

22) Ο Αδάμ δηλαδή πλάσθηκε κατ' ευθείαν από τον Θεό, από λάσπη, ή είχε γονείς;

Είχε γονείς.

 

23) Τότε γιατί η αφήγηση λέει ότι τον έκανε από τη λάσπη τής γης;

Για να δείξει ότι είχε γήινη προέλευση. Αλλά πουθενά δεν λέει, ότι δεν είχε γονείς. Μάλιστα στην Αγία Γραφή, σαφέστατα, την ίδια ακριβώς περιγραφή δίνει και για άλλους ανθρώπους και όχι μόνο για τον Αδάμ. Μήπως και εκείνοι δεν είχαν γονείς;

 

24) Αφού λέτε ότι ο Αδάμ είχε γονείς, γιατί λέτε, ότι έλαβε το Άγιο Πνεύμα, ταυτόχρονα με τη βιολογική του ζωοποίηση;

Επειδή φυσικά το έλαβε από έμβρυο, όπως ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος.

 

25) Αν ο Αδάμ γεννήθηκε από γονείς, τότε πώς είναι πατέρας τής ανθρωπότητας, όπως πιστεύει η Εκκλησία;

Είναι πνευματικός μας πατέρας, περίπου σαν τον Αβραάμ, που είναι πνευματικός πατέρας κατά την Αγία Γραφή, όχι μόνο για τους Εβραίους, αλλά και για τους Χριστιανούς. Με τον Αδάμ αυτή η πατρότητα είναι ακόμα ισχυρότερη, επειδή ο Αδάμ αποτελεί την Υποστατική Αρχή τής ανθρωπότητας, και στο πρόσωπό του ο Θεός βλέπει όλους τους ανθρώπους. Για τον Θεό δεν υπάρχει "ουσία  γυμνή", αλλά πολιτεύεται με πρόσωπο, ως αντιπρόσωπο αυτής της ανθρώπινης ουσίας.

 

26) Αφού λέτε ότι ο Αδάμ ζωοποιήθηκε ταυτόχρονα και βιολογικά και πνευματικά με το ίδιο εμφύσημα, γιατί γράφετε, ότι δεν θα μπορούσε να τον αποκαλεί άνθρωπο, αν δεν είχε από πριν ζωοποιηθεί βιολογικά;

Επειδή δεν αναφερόμαστε πάντοτε στον Αδάμ ως πρόσωπο, αλλά και ως ανθρωπότητα. Η λέξη "αδάμ", σημαίνει στην Αγία Γραφή και τον Αδάμ ως πρόσωπο, και τον άνθρωπο. Γι' αυτό, έχει σημασία το συμφραζόμενο τού άρθρου μας, για να γίνει κατανοητό, πότε αναφερόμαστε στον Αδάμ ως πρόσωπο, και πότε στον "αδάμ" (= άνθρωπο), ως ανθρωπότητα, εφ' όσον είναι η υποστατική αρχή της.

Επίσης, σε άλλα άρθρα μας, μιλάμε με βάση Δημιουργιστικές παραδοχές, και όχι για την πληρότητα τής ερμηνείας. Για παράδειγμα, στο άρθρο μας: "Ερωτήσεις από την Αγία Γραφή προς Δημιουργιστές", γράφουμε:

"9η Ερώτηση: Εφ’ όσον σύμφωνα με την Ορθόδοξη δογματική «άνθρωπος» ονομάζεται ΜΟΝΟ ο ζωντανός άνθρωπος. Αν το Γένεσις 2: 7 αναφερόταν σε βιολογικά νεκρό άνθρωπο, τότε γιατί λέει: «και έπλασεν ο Θεός τον άνθρωπον, χουν από της γης, και ενεφύσησεν εις το πρόσωπον αυτού πνοήν ζωής, και εγένετο ο άνθρωπος εις ψυχήν ζώσαν» Δηλαδή υπάρχει και νεκρή ψυχή; Βλέπεις ότι η ιδιότητα του ανθρώπου (άρα του ζωντανού βιολογικά) την είχε ήδη ο Αδάμ και χωρίς το εμφύσημα;".

Με τις τελευταίες αυτές λέξεις μας, θέλουμε να τονίσουμε την αντίφαση που θα δημιουργείτο (υποθετικά), αν δεχόμασταν τη λέξη: "άνθρωπος", με την έννοια τών Δημιουργιστών, δηλαδή νεκρό σώμα χωρίς ψυχή, κατά την ανεπίτρεπτη ερμηνεία τους για το εμφύσημα. Δεν θέλουμε να πούμε, ότι ο Αδάμ πρώτα έλαβε τη βιολογική ζωή και μετά το εμφύσημα. Αυτά έγιναν ταυτόχρονα για τον Αδάμ ως πρόσωπο. Θέλουμε να πούμε, ότι "εδώ κάτι τρέχει. Για ψάξε το λίγο, φίλε Δημιουργιστή, εφ' όσον εδώ θέλεις κατ' ανάγκην να μιλάει ΜΟΝΟ για το πρόσωπο Αδάμ!" Και το ρωτάμε έτσι, για να εξηγήσουμε σε όποιον Δημιουργιστή μας ρωτήσει, ότι η λέξη "Αδάμ", έχει και την έννοια τής ανθρωπότητας, και όχι μόνο τού προσώπου Αδάμ, όπως νομίζει εκείνος.

Το συγκεκριμένο παράδειγμα το διευκρινίζουμε, επειδή το τμήμα αυτό τού άρθρου μας, απομονώθηκε από Δημιουργιστές, για να μας πουν ότι αντιφάσκουμε. Και δεν βλέπουν τη δική τους αντίφαση με τα δόγματα τής Εκκλησίας, με την οποία ασχολείται το ερώτημα, αλλά προσπαθούν να διαστρεβλώσουν το πνεύμα τής δική μας φράσης.

 

27) Δηλαδή, τι εννοείτε όταν λέτε, ότι "την ιδιότητα τού ανθρώπου την είχε ήδη ο Αδάμ και χωρίς το εμφύσημα;"

Όπως έχουμε εξηγήσει στο σχετικό μας άρθρο, ενοούμε, ότι ΗΔΗ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΖΩΝΤΑΝΟΙ. Ήταν άνθρωποι (Εβραϊκά = αδάμ), πλασμένοι "κατ' εικόνα Θεού"  κατά τη Γένεση, πριν το συγκεκριμένο πρόσωπο Αδάμ, γεννηθεί, και πριν λάβει το Άγιο Πνεύμα, και γίνει "και καθ' ομοίωσιν".

Η φράση: "άνθρωπος", στη Γένεση, σημαίνει ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ και τον Αδάμ, και την ανθρωπότητα, επειδή ο Αδάμ αποτελεί την Υποστατική Αρχή τής ανθρωπότητας. Το χωρίο λοιπόν, μιλάει ταυτόχρονα ΚΑΙ για τον Αδάμ, ΚΑΙ για την ανθρωπότητα στο πρόσωπό του, γιατί στον Αδάμ ο Θεός βλέπει όλη την ανθρωπότητα. 

Ενώ λοιπόν ο Αδάμ, από την αρχή τής βιολογικής ύπαρξής του, έλαβε το Άγιο Πνεύμα, μαζί με τη βιολογική ζωή, "ο άνθρωπος" (με την έννοια τής ανθρωπότητας), δεν ήταν ανύπαρκτος. Γιατί υπήρχαν και άνθρωποι ΠΡΙΝ από τον Αδάμ. Έτσι το χωρίο: "και έγινεν ο άνθρωπος...", δεν δημιουργεί πρόβλημα, γιατί δεν αναφέρεται σε ένα "άψυχο πήλινο κατασκεύασμα", (όπως μας εξηγεί ο άγιος Σεραφείμ τού Σαρώφ), αλλά 
αναφέρεται στην ανθρωπότητα, που έλαβε την Πνευματικά ζωογόνο Χάρη τού Αγίου Πνεύματος στο πρόσωπο τού Αδάμ, για πρώτο φορά τότε. (Ο Αδάμ , εννοείται ότι ως πρόσωπο, την έλαβε ΜΑΖΙ με τη βιολογική του ζωή).

Και έτσι η φράση: "και έγινεν ο άνθρωπος", δεν έρχεται σε καμία αντίθεση ούτε με την ερμηνεία τού αγίου Σεραφείμ τού Σαρώφ, ούτε με την Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο, όπως έρχεται σε αντίθεση η Δημιουργιστική ερμηνεία που ονομάζει: "άνθρωπο" το άψυχο πήλινο κατασκεύασμα πριν το εμφύσημα.

Θυμίζουμε ότι η Δ΄ Οικουμενική Σύνοδος, δογματίζει σαφώς: "άνθρωπον αληθώς τον αυτόν εκ ψυχής λογικής και σώματος". (Όρος Δ΄Οικ. Συνόδου, παρά Ι. Καρμίρη, τα Δογματικά και Συμβολικά μνημεία, Αθήναι 1952, σελ.165). Και ως εκ τούτου, όσοι δέχονται τη Δημιουργιστική ερμηνεία τού ανθρώπου = άψυχου αγάλματος, και όχι τού αγίου Σεραφείμ τού Σαρώφ,
βρίσκονται σε αίρεση.

 

28) Αν υπήρχαν και άλλοι άνθρωποι πριν από τον Αδάμ, πώς θα μπορούσε ο Αδάμ (όπως λέτε), να αποτελεί την Υποστατική Αρχή τής ανθρωπότητας; Δεν θα έπρεπε τότε, να έχει αυτή τη θέση κάποιος άλλος, που έζησε πριν από τον Αδάμ ως πρόσωπο, για να μην είναι "γυμνή" η ανθρώπινη ουσία χωρίς το πρόσωπο Αδάμ;

Πριν από τον Αδάμ, δεν έζησε κανένας άλλος, ως "πλήρες πρόσωπο", δηλαδή να έχει και το καθ' ομοίωσιν, όπως ήταν η βουλή τού Θεού. Ο Αδάμ ήταν ο πρώτος που έγινε πλήρης άνθρωπος, έχοντας ΚΑΙ το Άγιο Πνεύμα μαζί με τη βιολογική ζωή του. Άρα ναι, ήταν ο πρώτος.

Επίσης, όπως ακριβώς η ανθρώπινη φύση τού Θεού Λόγου, τού Κυρίου μας Ιησού Χριστού, ήταν η "εικόνα τού Θεού του αοράτου", βάσει τής οποίας πλάσθηκε ο άνθρωπος, ακόμα και πριν φυσικά ο Θεός Λόγος ενανθρωπίσει, δυνάμει τής δικής Του ενανθρώπισης, κατά τον ίδιο τρόπο η ανθρώπινη ουσία δεν ήταν γυμνή, δυνάμει τού ανθρώπινου προσώπου Αδάμ, που ο Θεός προέθετο να δημιουργήσει.

Ο Θεός είναι άχρονος, και γι' Αυτόν το ότι ο Αδάμ δεν είχε ακόμα γεννηθεί, δεν σημαίνει ότι ήταν ανύπαρκτος. Κατά την Αγία Γραφή, η Εκκλησία είναι κεκλημμένη "προ καταβολής κόσμου". Και φυσικά και εδώ μιλάμε για πρόσωπα, και όχι για ουσία γυμνή. Το ότι ο Αδάμ δεν υπήρχε ακόμα ως πρόσωπο, δεν δεσμεύει τον Άχρονο Θεό, από το να "καλεί τα μη όντα ως όντα" κατά την Αγία Γραφή (Ρωμαίους 4/δ: 17).

 

29) Εφ' όσον ο Θεός καλεί "τα μη όντα ως όντα", τότε, γιατί δεν θα μπορούσε να καλεί "άνθρωπο" και τον Αδάμ, ενώ ήταν ακόμα άψυχο δημιούργημα εκ τών προτέρων, αλλά λέτε ότι είναι λάθος η ερμηνεία αυτή τών Δημιουργιστών;

Επειδή είναι τελείως διαφορετικό πράγμα, να λέει ο Θεός "ποιήσωμεν άνθρωπον" (στο Μέλλον), δείχνοντας έτσι την πρόθεσή του, και να τον καλεί σε ύπαρξη, και είναι τελείως διαφορετικό πράγμα, Η ΑΦΗΓΗΣΗ τής κατασκευής τού ανθρώπου που κάνει ο Μωυσής στη Γένεση. Όταν ο Μωυσής λέει: "και εγένετο ο άνθρωπος εις ψυχήν ζώσαν", δεν έχουμε καμία κλήση Θεού εκεί. Εκεί έχουμε ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ (στο Παρελθόν), τής κατασκευής τού ανθρώπου, από τον Μωυσή.

 

30) Εάν οι προαδαμιαίοι άνθρωποι υπήρχαν, τότε ποιος από αυτούς ήταν ο πρώτος κατ' εικόνα δημιουργημένος άνθρωπος, που είχε ελεύθερη, λογική και αθάνατη ψυχή; Και πότε έζησε;

Αυτό το ερώτημα, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να λάβει απάντηση από κανέναν, γιατί δεν γνωρίζουμε ούτε πότε, ούτε σε ποιον έδωσε για πρώτη φορά ο Θεός αυτές τις ιδιότητες δια τής εξελίξεως.

Ίσως στο μέλλον, μάθουμε κατά προσέγγισιν τον χρόνο αυτού τού πρώτου κατ' εικόνα δημιουργημένου - εξελιγμένου ανθρώπου, όταν γίνει δυνατό να εξαχθεί και να αποκωδικοποιηθεί το DNA από προηγούμενα είδη ανθρώπων που σήμερα δεν υπάρχουν. Τότε θα ξέρουμε περίπου ποιο ήταν εκείνο το πρώτο είδος που είχε νοήμονα, ελεύθερη και αθάνατη κατ' εικόνα τού Θεού ψυχή.

Το ποιο όμως ήταν εκείνο το πρώτο κατ' εικόνα Θεού, (αλλά όχι και καθ' ομοίωσιν) ανθρώπινο πλάσμα, ως υπόσταση, είναι προφανές ότι θα το μάθουμε μόνο στον Μέλλοντα Αιώνα.

 

31) Δεν είναι προσβολή για τον Θεό, να λέμε, ότι ο άνθρωπος, που είναι πλασμένος κατ' εικόνα τού Θεού, εξελίχθηκε από πίθηκο;

Ομοίως, δεν είναι ακόμα μεγαλύτερη προσβολή, να λέμε ότι ο άνθρωπος, που είναι πλασμένος κατ' εικόνα τού Θεού, έγινε από λάσπη; Τι είναι ανώτερο; ο πίθηκος, (μια ανώτερη μορφή ζωής), ή η γλίτσα;

 

32) Είναι δυνατόν ο Θεός να έδωσε το κατ' εικόνα Του σε έναν πίθηκο;

Ομοίως, είναι δυνατόν ο Θεός να έδωσε το κατ' εικόνα Του στη λάσπη;

Ουσιαστικά όμως, αυτό το ερώτημα, δεν έχει νόημα. Ο Θεός δεν έδωσε το "κατ' εικόνα" Του σε πίθηκο, αλλά σε άνθρωπο. Η εξέλιξη τού πιθήκου σε άνθρωπο, είχε συντελεσθεί, για να δώσει ο Θεός το "κατ' εικόνα" Του στον άνθρωπο και όχι στον πίθηκο. Γιατί το "κατ' εικόνα", ΔΕΝ αναφέρεται στο σώμα τού ανθρώπου, αλλά στην ψυχή. Αυτή είναι πλασμένη κατ' εικόνα τού Θεού, και όχι το σώμα, το οποίο, βιολογικά, (εκτός από τον εγκέφαλο), δεν έχει και μεγάλες διαφορές από έναν πίθηκο. Αλλά η ψυχή, είναι εντελώς διαφορετική. Η ψυχή τού πιθήκου, (κατά τους αγίους Πατέρες), δεν έχει ουσία, αλλά μόνο ενέργειες. Ενώ τού ανθρώπου έχει και ουσία, γι' αυτό είναι πολύ διαφορετική από τού πιθήκου.

 

33) Δηλαδή ο άνθρωπος έγινε με βάση τον πίθηκο και όχι τον Χριστό, ως εικόνα Χριστού;

Το σώμα τού ανθρώπου, βιολογικά, εξελίχθηκε με βάση το γονιδίωμα τού πιθήκου. Αλλά η ψυχή του διαπλάσθηκε από τον Θεό, ως εικόνα τού Χριστού. Το πρότυπο τού ανθρώπου δεν ήταν ο πίθηκος, αλλά ο Χριστός. Ο πίθηκος ήταν αφετηρία προς αυτό, όπως και η λάσπη.

 

34) Αν υπήρχαν προαδαμιαίοι, τότε γιατί αυτοί πέθαιναν, αφού ο Αδάμ δεν είχε αμαρτήσει ακόμα;

Επειδή η αθανασία ήταν δώρο που έδωσε ο Θεός στον άνθρωπο, ευθύς με την ολοκλήρωση τής δημιουργίας του, ως κατ' εικόνα, αλλά και καθ' ομοίωσιν πλάσμα. Ήταν ένα δώρο, που θα το λάμβαναν και αυτοί, μετά τη δημιουργία τού Αδάμ, και για τις ψυχές όσων είχαν πεθάνει στον Άδη, μετά τη νίκη τού Κυρίου επί τού θανάτου.

 

35) Αυτό δεν θα σήμαινε, ότι ο Θεός έπλασε τον θάνατο;

Όχι, γιατί τον θάνατο ο Θεός δεν τον έπλασε για τους ανθρώπους, (μια και η λέξη αυτή αναφέρεται μόνο στους ανθρώπους), αλλά η φθορά (και όχι "ο θάνατος"), ήταν δημιουργικός μοχλός εξέλιξης, (δια τής φυσικής επιλογής), για "τα κτήνη τα φθειρόμενα, τα γεννημένα για άλωση και φθορά" (Β΄ Πέτρου 2/β: 12). Και επειδή οι άνθρωποι εξελίχθηκαν από τα ζώα, και έφεραν τα γονίδια αυτής τής φθοράς, ο Θεός όχι μόνο δεν έπλασε τον θάνατο για τους ανθρώπους που τον είχαν κληρονομήσει στα γονίδιά τους, αλλά αντιθέτως, έδωσε στον Αδάμ τη δυνατότητα τής αθανασίας, την οποία ο Αδάμ απώλεσε. Αλλά περισσότερα γι' αυτό το μεγάλο θέμα, μπορεί ο αναγνώστης να δει στο σχετικό άρθρο.

 

36) Αν ο Αδάμ δεν ήταν ο πρώτος άνθρωπος, τότε γιατί εμείς κληρονομήσαμε το θάνατο, αφού δεν είμαστε βιολογικοί του απόγονοι;

Ομοίως: Αν ο Χριστός νίκησε τον θάνατο, τότε γιατί τον νικάμε κι εμείς, αφού δεν είμαστε βιολογικοί του απόγονοι;

Είναι προφανές ότι η κληρονομιά τού θανάτου, όπως και η νίκη του, δεν έχει σχέση με την βιολογική καταγωγή, αλλά με την πνευματική πατρότητα. Ως πνευματικός μας πατέρας μας τον μετέδωσε ο Αδάμ, αποτυγχάνοντας να διαφυλάξει την αθανασία που του χαρίσθηκε, και ως πνευματικός μας αδελφός ο Χριστός, τον νίκησε, και μας μετέδωσε αυτή τη νίκη.

Και όπως η μετοχή τού δεύτερου Αδάμ τού Χριστού στην ανθρώπινη φύση, ήταν αρκετή για να μας μεταδώσει την αθανασία, ομοίως και η μετοχή μας στη φύση τού πρώτου Αδάμ, (τής υποστατικής αρχής μας), ήταν αρκετή για να μας στερήσει αυτό που κι εκείνος στερήθηκε.

 

37) Γιατί να δεχθούμε ότι υπήρξαν προαδαμιαίοι; Τι επιστημονικές αποδείξεις έχουμε γι' αυτό;

Υπάρχουν πολλές επιστημονικές αποδείξεις, και αμέτρητες ενδείξεις, ότι υπήρχαν άνθρωποι πολύ πριν από τον Αδάμ. Στη σχετική μας ενότητα, και στην υπο-ενότητά της: ανθρώπινη εξέλιξη, μπορείτε να βρείτε αμέτρητες αποδείξεις, ότι οι άνθρωποι υπήρχαν ήδη πριν από το 5.500 π.Χ. που έζησε ο Αδάμ, κατά την Αγία Γραφή.

 

38) Και γιατί να δεχθούμε, ότι υπήρχαν προαδαμιαίοι, και να μη δεχθούμε ότι ο Αδάμ έζησε πολύ ενωρίτερα, απ' όσο λέει η Αγία Γραφή;

Κάποιοι, προσπαθούν έτσι να εξηγήσουν τη διαφορά. Και κατ' ανάγκην καταλήγουν έτσι, ότι η Αγία Γραφή έχει λάθος, όταν λέει ότι ο Αδάμ έζησε μόνο προ 7.500 ετών στη Μεσοποταμία (που μόλις τότε σχηματίσθηκε).

Μια τέτοια λύση, δεν μας ικανοποιεί, επειδή αν και δεν αντιτίθεται στην Επιστήμη, αντιτίθεται στις περιγραφές και τις χρονολογήσεις τής Αγίας Γραφής, και φυσικά και σε όλους τους αγίους πατέρες.

Επειδή λοιπόν εμείς θέλουμε να είμαστε σύμφωνοι και με την Επιστήμη, αλλά και με την Αγία Γραφή, επιλέγουμε τη λύση τών προαδαμιαίων. Και διαφωνούμε μόνο με μερικές επιστημονικής φύσεως ερμηνείες, ορισμένων αγίων Πατέρων, οι οποίοι όπως είπαμε, δεν είναι αλάθητοι σε επιστημονικά θέματα, όπως η βιολογική καταγωγή τού ανθρώπου.

 

39) Μήπως ο Αδάμ ήταν συμβολισμός και όχι αληθινό πρόσωπο;

Μια τέτοια ερμηνεία τη θεωρούμε απαράδεκτη και αντίθετη με ολόκληρη τη Χριστιανική πίστη. Ο Αδάμ ήταν αληθινό πρόσωπο, για το οποίο πρόσωπο τού Αδάμ, μιλάει Θεοπνεύστως η Εκκλησία με όλους τους τρόπους.

 

40) Πιστεύετε ότι είναι σοβαρό λάθος να μη δέχεται κάποιος την ύπαρξη τών προαδαμιαίων;

Από Θεολογικής πλευράς όχι φυσικά! Αλλά αποτελεί σοβαρό λάθος από επιστημονικής πλευράς. Αυτό που σώζει όμως δεν είναι η επιστήμη, αλλά ο Θεός εν τη Εκκλησία.

Το μόνο που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη σωτηρία ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ μόνο Δημιουργιστών, είναι ο σκανδαλισμός που προκαλούν προς πληροφορημένους ανθρώπους με τον φανατισμό τους, όταν αρνούνται ακόμα και να συζητήσουν τις ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ για την ανθρώπινη εξέλιξη και την ύπαρξη ανθρώπων πολύ πριν από τον καιρό που η Γένεση παρουσιάζει τον Αδάμ.

Πολλοί άνθρωποι που γνωρίζουν μεν τις επιστημονικές αποδείξεις για την Εξέλιξη, αλλά δεν γνωρίζουν την Ορθόδοξη πίστη, ερχόμενοι σε επαφή με φανατικούς Δημιουργιστές, οι οποίοι προπαγανδίζουν τις επιστημονικά απαράδεκτες απόψεις τους, σχηματίζουν πολύ κακή εικόνα, όχι μόνο για τους φανατικούς αυτούς, αλλά και για την Ορθοδοξία εν  γένει, την οποία δεν γνωρίζουν σωστά. Έτσι νομίζουν ότι πρόκειται για ένα ακόμα θρησκευτικό παραμυθάκι, και δεν την παίρνουν στα σοβάρα, με αποτέλεσμα την αιώνια απώλειά τους.

Και την ημέρα τής κρίσης, είναι βέβαιο ότι ο Θεός θα ζητήσει από τα χέρια τών Δημιουργιστών, το αίμα τών πληροφορημένων ανθρώπων που σκανδάλισαν, και τους οδήγησαν στην απώλεια.

Η αδιαφορία τους για την αλήθεια, οι απατηλές μέθοδοι που χρησιμοποιούν και το μίσος τους προς εμάς τους Ορθόδοξους Εξελικτές, απλώς είναι σύμπτωμα τής κακής τους προαίρεσης, που αντανακλάται στη συμπεριφορά τους.