Ένας Δεινόσαυρος που κοιμόταν σαν... πουλάκι

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Ο αιώνιος ύπνος ενός δεινόσαυρου, μας έδειξε ότι είτε με φτερά είτε χωρίς, πουλιά και δεινόσαυροι είναι μια οικογένεια

Πριν από εκατομμύρια χρόνια, ένας δεινόσαυρος έπεσε για ύπνο... έναν ύπνο από τον οποίο δεν ξύπνησε ποτέ... Εκεί απολιθώθηκε, στη θέση που κοιμόταν, και ο ύπνος αυτός πέτρωσε μέχρι σήμερα.

.

Στην ακόλουθη εικόνα μπορείτε να δείτε οπίσθια άποψη του Θηριόποδου δεινόσαυρου Mei long (οικογένεια Troodontidae) από το σχηματιπμό Γιξιάν (Κατώτερο Κρητιδικό), στο δυτικό τμήμα της επαρχίσς Λιαονίνγκ της Κίνας. Η τρισδιάστατη απολίθωσή του διατήρησε έξοχα μια συμπεριφορά —τη στερεότυπη στάση ύπνου ή ανάπαυσης των σύγχρονων πτηνών—, η οποία αποδίδεται καλλιτεχνικά στο ένθετο.

 Έχουμε ήδη μιλήσει σε άρθρα μας για δεινοσαύρους με λειρί, για δεινοσαύρους με φτερά που μάλιστα έμοιαζαν με πουλιά, για πουλιά που γεννιούνται με δόντια και άλλα ακόμα, που δείχνουν την προέλευση των πουλιών από τους δεινοσαύρους. Εδώ λοιπόν, έχουμε και μια απόδειξη ως προς τη συμπεριφορά των δεινοσαύρων, που δείχνουν ότι κάποιοι απ' αυτούς, κοιμούνταν σαν... πουλάκια!

Πόσα στοιχεία άραγε ακόμα θα πρέπει να προσκομίσουμε, για όσους επιμένουν να αρνούνται την εξέλιξη;

Βιβλιογραφία: Περιοδικό Scientific American Οκτωβρίου 2005 σελ. 5,6.

Άλλα σχετικά άρθρα μας: Γκουανλόνγκ: Ένας Δεινόσαυρος με... Λειρί <> Δεινόσαυροι που βάδιζαν σαν... κότες <> Φτερωτοί Δεινόσαυροι πρόγονοι των πουλιών