Γκουανλόνγκ: Ένας Δεινόσαυρος με... Λειρί

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Το ξέρετε ότι οι Δεινόσαυροι και τα κοτόπουλα είναι... συγγενείς;

Πολλά από τα χαρακτηριστικά που έχουν τα σημερινά πουλιά, δεν είναι παρά παλιά μοτίβο που πρωτοφανερώθηκαν σε ερπετά της εποχής των Δεινοσαύρων! Η στενή συγγένεια των πουλιών και των Δεινοσαύρων, είναι πλέον αποδεδειγμένη. Αλλά πριν αναφερθούμε σε αυτό το θέμα αναλυτικά, ας κάνουμε μια γνωριμία με έναν αντιπροσωπευτικό δεινόσαυρο - συγγενή της... κότας, με "λειρί", που τυγχάνει να είναι και προγονικό είδος του γνωστού μας Τυραννόσαυρου Ρεξ! Φυσικά ο Τ. Ρεξ είχε και έναν φτερωτό εξάδελφο!

.

Στη λεκάνη Τζουν-γκάρ, στη βορειοδυτική Κίνα, ένας Κινέζος εργάτης βρήκε δύο καλοδιατηρημένα απολιθώματα του αρχαιότερου, μέχρι στιγμής, προγόνου του Tyrannosaurus rex (Τ. rex).

Ο Τ. rex εμφανίστηκε 100 εκατομμύρια χρόνια αργότερα. Τα απολιθώματα βρέθηκαν σε στρώμα ιζήματος της ύστερης Ιουρασικής περιόδου και η ηλικία τους εκτιμάται περίπου σε 160 εκατομμύρια χρόνια. Από τα πόδια οι ερευνητές μπορούν να καταλάβουν ότι ο ένας G. wucaii ήταν ενήλικος -περίπου 11-12 ετών- όταν πέθανε, ενώ ο άλλος ήταν μικρότερος και πιθανότατα πέθανε σε ηλικία 6 ετών. Το εύρημα έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον, επειδή οι παλαιοντολόγοι σπάνια έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν τόσο παλιό απολιθώματα σαρκοφάγων δεινοσαύρων. Το νέο εύρημα αποκαλύπτει τις ρίζες του αρπακτικού δεινόσαυρου Τ. rex.

Εκατό εκατομμύρια χρόνια πριν από τον Τ. rex ζούσε ο προγονός του Guan Long wucaii με την περίεργη όψη του.

Ο δεινόσαυρος, που πήρε το όνομα Guantong wucaii, είχε μήκος περίπου 3 μέτρα και διέθετε ένα όρθιο «λειρί». Το μεγάλο λειρί ήταν σπάνιο φαινόμενο στους σαρκοφάγους δεινόσαυρους και μάλλον χρησίμευε για να προσελκύουν τα θηλυκό, αλλά από την άλλη τους έκανε τρωτούς σε συγκρούσεις.

Αν εξαιρέσουμε το μικρότερο σώμα και το εντυπωσιακό λειρί, ο G. wucaii είχε αρκετές ομοιότητες με τον τυραννόσαυρο: και οι δύο είχαν κοφτερά δόντια και έτρεχαν στα δύο πόδια. Όπως ο διάσημος, μεταγενέστερος συγγενής του, ο Τ. rex, έτσι και ο Guanlong wucaii Sit Ota, είχε μια τρομακτική οδοντοστοιχία.

 

 Με την ανακάλυψη του Guan long, οι ερευνητές πρόσθεσαν άλλον ένα κλάδο στο οικογενειακό δέντρο του Τ. rex:

 

 

Βιβλιογραφία:

Science Illustrated Νο 17 Αύγουστος 2006 σελ.  19.