Η συν-εξέλιξη του βακτηρίου του Έλκους με τον άνθρωπο

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Γενετική

Ο άνθρωπος δεν έπαψε να εξελίσσεται, ούτε να επηρεάζει την εξέλιξη των οργανισμών που συμβιώνουν μαζί του

Kαθώς το Γονιδιογραφικό Πρόγραμμα για την ανάλυση της γενετικής καταγωγής της ανθρωπότητας προχωράει, από αυτό προκύπτουν και παράπλευρες διαπιστώσεις για την εξέλιξη και άλλων οργανισμών, που συντροφεύουν την ανθρωπότητα από την αυγή της ύπαρξής της...

.

Όπως έχουμε δείξει σε άλλες σχετικές μελέτες, συχνά πολύ διαφορετικοί οργανισμοί συμβιώνουν και συνεξελίσσονται. Μάλιστα ο άνθρωπος είναι ένα ολόκληρο οικοσύστημα οργανισμών από μόνος του.

Στα πλαίσια του θέματος αυτού, συλλέξαμε από την ιστοσελίδα in.gr την ακόλουθη είδηση, που μας πληροφορεί για τη συνεξέλιξή μας με το βακτήριο του έλκους. Η παρακάτω είδηση, συνελέγη από εδώ: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=777505&lngDtrID=252

Παράλληλη εξέλιξη
Το βακτήριο του έλκους ακολουθεί τον άνθρωπο εδώ και 60.000 χρόνια

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το μικρόβιο που προκαλεί τα περισσότερα έλκη στο ανθρώπινο στομάχι, έχει αναπτύξει μια στενή σχέση με τον άνθρωπο εδώ και 60.000 χρόνια, αποκαλύπτει γενετική ανάλυση.

Το Helicobacter pylori ζει στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα από τότε που ο άνθρωπος ξεκίνησε να μεταναστεύει από την Αφρική στον υπόλοιπο κόσμο, δείχνει η παράλληλη ανάλυση του DNA του μικροβίου και του ξενιστή του.

 

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι παλιός ένοικος του ανθρώπινου στομάχου

«Οι ανατομικά σύγχρονοι άνθρωποι ήταν ήδη μολυσμένοι με το Η.pylori πριν από τις μεταναστεύσεις τους από την Αφρική», γράφουν στο περιοδικό Nature ο Μαρκ Αχτμαν του γερμανικού Ινστιτούτου Max Planck και οι συνεργάτες του στη Βρετανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Νότιο Αφρική και τη Σουηδία.

Σύμφωνα με τη θεωρία που έχει ονομαστεί «Πέρα από την Αφρική», ο σύγχρονος άνθρωπος εμφανίστηκε στην αφρικανική ήπειρο πριν από 200.000 χρόνια και άρχισε να μεταναστεύει σε άλλες περιοχές πριν από 70.000 έως 50.000 χρόνια.

Προηγούμενες μελέτες, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχουν δείξει ότι η γενετική ποικιλότητα μεταξύ των ανθρώπων γίνεται όλο και μικρότερη όσο πιο μακριά βρίσκεται ένας πληθυσμός από την Ανατολική Αφρική -οι μετακινούμενοι πληθυσμοί τείνουν να απομονώνονται γενετικά καθώς απομακρύνονται από τους προγόνους τους.

Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και στο DNA του βακτηρίου. Μάλιστα, οι γενετικές διαφορές σε δείγματα του μικροβίου από διάφορες περιοχές του πλανήτη αντικατροπτρίζουν σχεδόν απόλυτα τις γενετικές διαφορές των ανθρώπων στους αντίστοιχους πληθυσμούς..

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού ζει στα στομάχια των μισών ανθρώπων του πλανήτη. Συνήθως δεν προκαλεί ασθένεια, ορισμένες φορές όμως δημιουργεί έλκη στο στομάχι ή στο δωδεκαδάκτυλο.

Λονδίνο

08/02/07

Associated Press

 

Μία ακόμα παράμετρος του θέματος αυτούς, (θεολογική αυτή τη φορά), είναι ότι όπως φαίνεται, ακόμα και οι ασθένειες σαν το έλκος, στον άνθρωπο υπήρχαν και πριν από την αμαρτία τού Αδάμ, και δεν είναι σωστό να τα φορτώνουμε όλα στον καημένο τον Αδάμ.