Ένα ολόκληρο οικοσύστημα μέσα μας

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Γενετική

Ξέρετε πόσα πλάσματα ζουν από εμάς πάνω μας και μέσα μας; Και από πόσα απ' αυτά εξαρτώμαστε για να ζήσουμε;

Τα μικρόβια και οι μικρο-οργανισμοί, δεν είναι κάτι βλαβερό που δημιουργήθηκε δήθεν μετά από την αμαρτία του Αδάμ. Το ότι υπάρχουν και βλαβεροί οργανισμοί, είναι αναπόφευκτη (προς το παρόν) συνέπεια της φυσικής επιλογής και της Εξελικτικής διαδικασίας. Η αλήθεια είναι ότι όπως υπάρχουν βλαβεροί μικρο-οργανισμοί, υπάρχουν και μικρο-οργανισμοί που ζουν μαζί μας και μέσα μας, και που χωρίς αυτούς θα πεθαίναμε.

.

Οι ακόλουθες πληροφορίες συνελέγησαν από την ιστοσελίδα in.gr, στην εξής διεύθυνση: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=776710&lngDtrID=252

Αόρατο οικοσύστημα
Τα μικρόβια του σώματος περισσότερα από τα ανθρώπινα κύτταρα

Ένα πλούσιο οικοσύστημα που περιλαμβάνει 182 είδη βακτηρίων ανακαλύφθηκε στην τελευταία απογραφή του ανθρώπινου δέρματος. Τα μικρόβια είναι ουσιαστικά μέρος του σώματός μας, επισημαίνουν οι ερευνητές, καθώς είναι δέκα φορές περισσότερα από τα ανθρώπινα κύτταρα.

Οι επιστήμονες γνώριζαν βέβαια ότι το ανθρώπινο σώμα φιλοξενεί πολλούς διαφορετικούς κατοίκους, ορισμένοι από αυτούς μόνιμοι, άλλοι παροδικοί επισκέπτες. Τώρα, όμως, μοριακές τεχνικές επιτρέπουν την λεπτομερέστερη απογραφή τους με βάση το γενετικό τους υλικό.

 

Πολλά είδη σταφυλόκοκκου είναι μόνιμοι κάτοικοι του δέρματος

Ο μικροβιολόγος Μάρτιν Μπλέιζερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ανέλυσε δείγματα δέρματος από τους πήχεις έξι εθελοντών, τριών ανδρών και τριών γυναικών.

 

Ζωολογικός κήπος

«Ταυτοποιήσαμε γύρω στα 182 είδη» δήλωσε στο Reuters ο μικροβιολόγος, ο οποίος παρουσιάζει τα αποτελέσματά του στο Proceedings of the National Academy of Sciences. «Βασιζόμενοι σε αυτούς τους αριθμούς, εκτιμούμε ότι πιθανότατα υπάρχουν πάνω από 250 είδη στο δέρμα».

«Συγκριτικά», συνεχίζει ο Μπλέιζερ, «ένας καλός ζωολογικός κήπος μπορεί να έχει 100 ή 200 είδη».

Τα βακτήρια είναι μονοκύτταροι οργανισμοί, αρκετά μικρότερα από τα κύτταρα των ζώων, και πιστεύεται ότι ήταν οι πρώτοι οργανισμοί που εμφανίστηκαν στη Γη. «Τα μικρόβια ζουν μέσα στα ζώα πιθανώς για ένα δισεκατομμύριο χρόνια. Και τα μικρόβια που έχουμε στο σώμα μας δεν βρίσκονται εκεί τυχαία. Έχουν εξελιχθεί μαζί μας» σχολιάζει ο Μπλέιζερ.

Τονίζει ότι, παρόλο που ορισμένοι μικροοργανισμοί είναι παθογόνοι, οι περισσότεροι συμβιώνουν μαζί μας και μας παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Τα μικρόβια που ζουν στο πεπτικό σύστημα, για παράδειγμα, μας επιτρέπουν να χωνεύουμε τροφές που δεν θα μπορούσαμε να διασπάσουμε μόνοι μας, και μας παρέχουν έτσι θρεπτικά συστατικά.

Οι ερευνητές, που σε προηγούμενες μελέτες τους είχαν εξετάσει τα μικρόβια του οισοφάγου και του στομάχου, τονίζουν ότι τα ανθρώπινα κύτταρα στο σώμα είναι ουσιαστικά δέκα φορές λιγότερα από τα (πολύ μικρότερα) βακτήρια.

Το 8% των βακτηρίων που ανακαλύφθηκαν στο δέρμα ήταν άγνωστα μέχρι σήμερα. Τα δύο φύλα φαίνεται να έχουν διαφορές ως προς τα βακτήρια που φιλοξενούν, ενώ ακόμα και στον ίδιο άνθρωπο ο μικροβιακός πληθυσμός μπορεί να μεταβάλλεται με το χρόνο.

Ορισμένα γένη βακτηρίων είναι πάντως μόνιμοι κάτοικοι. Στα γένη αυτά περιλαμβάνονται τα Staphylococcus, Streptococcus, Propionibacteria και Corynebacteria.

Ουάσιγκτον

06/02/07

news.in.gr

 

Ζούμε και συνεξελισσόμαστε με τους μικροοργανισμούς. Αυτός είναι ο σκοπός της δημιουργίας τους. Κι όσο για τους παθογόνους εξ αυτών, ο σκοπός τους είναι να γίνονται μοχλός εξέλιξης για εμάς αλλά και για τα άλλα ζώα. Αυτό σημαίνει ότι κατά την αναδημιουργία του Μέλλοντος Αιώνος δεν θα έχουν πλέον λόγο ύπαρξης, καθώς ο σκοπός της ύπαρξής τους θα έχει εκπληρωθεί.