Εξέλιξη του κυττάρου και συμβιωτικά κύτταρα

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Εάν έχετε την εντύπωση ότι το σώμα σας αποτελείται από ένα μόνο είδος οργανισμών, γελιέστε!

Ο Θεός, ο Μέγας επιστήμονας, καθώς εξέλισσε τη ζωή στη γη, δεν ενεργούσε γραμμικά. Δεν πήρε ένα μόνο είδος, το οποίο εξέλιξε σε αυτό που είμαστε σήμερα. Αντιθέτως, "έπλεξε" τις γραμμές της καταγωγής μας, τόσο από ευκαριωτικά, όσο και από προκαρυωτικά κύτταρα.

.

Όλα άρχισαν από ένα κύτταρο. Προκαρυωτικό κύτταρο, δηλαδή χωρίς πυρήνα. Το οποίο με τον καιρό εξελίχθηκε από τη βούληση του Θεού σε Ευκαριωτικό, δηλαδή κύτταρο του οποίου το DNA βρισκόταν σε μια προστατευτική μεμβράνη.

Τι είναι ένα κύτταρο; Μα είναι ένα περίπλοκο εργοστάσιο, που παράγει τα πάντα όσα χρειάζεται ένας οργανισμός για να ζήσει. Από ενέργεια, μέχρι πρωτεϊνες ως δομικά του στοιχεία, και DNA ή RNA, που είναι το "λειτουργικό" πρόγραμμα του κυττάρου, και περιγράφει μέσα εκεί πώς θα αναπτυχθεί ο κάθε οργανισμός.

Κάθε ένα από τα άνω των 100.000.000.000.000 κυττάρων που έχουμε στο σώμα μας, αποτελεί όχι απλώς ένα εργοστάσιο, αλλά έναν περίπλοκο υπολογιστή, με το δικό του λειτουργικό, και τη δική του εξειδίκευση. Δείτε στην ΠΟΛΥ ΑΠΛΟΠΟΙΗΜΕΝΗ εικόνα που υπάρχει δίπλα, και θα πάρετε μια πολύ αμυδρή ιδέα για την περιπλοκότητα που κρύβει ένα απλό κύτταρο. Μια περιπλοκότητα που από μόνη της αποστομώνει κάθε αθεϊστή!

 

Καθώς εξελίσσονταν τα κύτταρα, άρχισαν να διαφοροποιούνται από το "απλό" (!!!) μονοκύτταρο ον που έπλασε ο Θεός στην αρχή. Γίνοναν όλο και πιο περίπλοκα, όλο και πιο ικανά, και διαφοροποιούνταν σε όλο και περισσότερα είδη, όπως μπορείτε να δείτε στην ακόλουθη εικόνα:

Προσέξτε όμως στην εικόνα αυτή! Δείτε, ότι ο γραμμές της εξέλιξης του κυττάρου, δεν είναι απλές διακλαδώσεις ενός αρχικού είδους. Είναι κλαδιά που διασταυρώνονται και ενώνονται! Γιατί συμβαίνει αυτό; Πώς είναι δυνατόν να καταγόμαστε από περισσότερα του ενός είδη;

Μέσα στα ευκαρυωτικά κύτταρά μας υπάρχουν κάποιοι άλλοι οργανισμοί, όπως οι Χλωροπλάστες και τα Μιτοχόνδρια. Αυτοί οι οργανισμοί, αποτελούν τα "ενεργειακά εργοστάσια" του κάθε ευκαριωτικού κυττάρου. Οι χλωροπλάστες για τα φυτά, και τα μιτοχόνδρια για τα ζώα. Όμως τα Μιτοχόνδρια και οι Χλωροπλάστες δεν ήταν πάντοτε μέρος των ευκαρυωτικών κυττάρων. Μάλιστα, οι ίδιοι αυτοί οργανισμοί, αποτελούν ξεχωριστά Προκαρυωτικά κύτταρα!

Καθώς τα Ευκαρυωτικά κύτταρα εξελίσσονταν πλάι στα Προκαρυωτικά, και καθώς "έτρωγαν" άλλα μικρότερα κύτταρα που υπήρχαν στο δρόμο τους, ορισμένα απ' αυτά, όχι μόνο δεν αφομοιώθηκαν, αλλά αντίθετα, συνέχισαν να ζουν ΜΕΣΑ στα Ευκαρυωτικά κύτταρα. Με τον καιρό, αυτά συντονίσθηκαν, και έγιναν "αχώριστα", καθώς το ένα συμπλήρωνε το άλλο, και αποτελούσαν μαζί μία πολύ καλή παραγωγική μονάδα.

Έτσι, έχουμε πλέον μέσα μας δύο ειδών κύτταρα. Τα ευκαρυωτικά, που είναι τα βασικά μας κύτταρα, και μέσα σε αυτά, ορισμένα προκαρυωτικά κύτταρα, τα Μιτοχόνδρια, που ζουν και αναπτύσσονται μαζί μας και στην πραγματικότητα είναι και αυτά κομμάτι της ύπαρξής μας!

Αυτός είναι και ο λόγος, που οι εξελικτικές γραμμές από τους μονοκύτταρους οργανισμούς συγκλίνουν, και ενώνονται. Γιατί τα κύτταρά μας, είναι στην πραγματικότητα συμβιωτικοί οργανισμοί, με διαφορετική προέλευση, αλλά που συνδεόμενα, έφτιαξαν όλο αυτό το θαύμα της ζωής που βλέπουμε και είμαστε.

Καθώς λοιπόν θα δοξάζετε τον Θεό για την εξαιρετική και άφθαστη επιστήμη Του, θυμηθείτε ότι μέσα στο σώμα σας, υπάρχουν γονίδια και από του δύο βασικούς κλάδους της ζωής, που συνεργάζονται αρμονικά για να εκπληρώσουν τη βουλή Του στο σύμπαν!

Ένας πρωτόγονος προκαριωτικός οργανισμός μέσα σας!