Η Φυσική Επιλογή εξελίσσει ΣΗΜΕΡΑ έναν φρύνο

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Η Φυσική Επιλογή λειτουργεί και σήμερα, και παρατηρείται σε πλήθος περιπτώσεις, όπως ο φρύνος που αναφέρουμε στο παρόν άρθρο

Ένα επιχείρημα των Δημιουργιστών, είναι ότι η Εξέλιξη αν ισχύει, θα πρέπει να λειτουργεί και σήμερα, και όχι μόνο στο παρελθόν. Ζητούν λοιπόν επιτακτικά αποδεικτικά στοιχεία από τους Εξελικτές, που να επιβεβαιώνουν την ισχύ της Εξέλιξης. Να λοιπόν ένα ακόμα παράδειγμα (εκτός των άλλων που παρουσιάσαμε) συνεχιζόμενης εξέλιξης, δια της Φυσικής Επιλογής:

.

Οι Αυστραλοί καλλιεργητές ζαχαροκάλαμου, είχαν μεγάλο πρόβλημα με τα σκαθάρια, που τους κατέστρεφαν τις φυτείες τους. Έτσι, αποφάσισαν αν εισάγουν έναν φυσικό εχθρό των σκαθαριών, που δεν υπήρχε σε αυτή την ήπειρο: Τον φρύνο Bufo marnus από τη Χαβάη. Το 1935 λοιπόν, έφθασε στο Έντμοντον της Βόρειας Αυστραλίας ένα κιβώτιο με 101 φρύνους.

Μεγάλη απογοήτευση όμως κατέλαβε τους αγρότες, όταν αντελήφθησαν ότι οι φρύνοι αυτοί των 2 κιλών, δεν μπορούσαν να πηδήξουν ψηλά για να πιάσουν τα σκαθάρια, κι έτσι άρχισαν να τρώνε με ακόρεστη όρεξη ο,τιδήποτε άλλο μπορούσαν να πιάσουν.

 

Η εικόνα λήφθηκε από το περιοδικό Science Illoystrated No 15 σελ. 7.

Μεγαλύτερο πρόβλημα όμως δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι μη έχοντας φυσικούς εχθρούς σε αυτή την ήπειρο, άρχισαν αν εξαπλώνονται σε όλη τη Βόρεια Αυστραλία, με ρυθμό 50 χιλιόμετρα τον χρόνο! Διαθέτοντας 14 διαφορετικά είδη δηλητηρίων, τα οποία προκαλούν επίσης καρδιακά προβλήματα, κράμπες και παραλύσεις, αποθάρρυναν κάθε επίδοξη θηρευτή τους να περιορίσει τον πληθυσμό τους. Γιατί οι κροκόδειλοι, οι βαράνοι, τα αγριόσκυλα και τα αρπακτικά μαρσιποφόρα της Αυστραλίας, πεθαίνουν αν φάνε έναν τέτοιο φρύνο. Και ακόμα και οι γυρίνοι τους, είναι δηλητηριώδεις για ψάρια και πουλιά.

Σήμερα ο φρύνος αυτός, είναι το πλέον επιβλαβές ζώο στην Αυστραλία!

 

Ως εδώ, βλέπουμε απλώς ο φρύνος αυτός να επιβεβαιώνει την Εξελικτική Θεωρία περί "κάλυψης νέων θώκων από νέα είδη", περί "φυσικών εχθρών" και "ελέγχου πληθυσμών". Όμως υπάρχει κάτι ακόμα πιο σημαντικό, που επιτελέσθηκε στα τελευταία 70 μόνο χρόνια! Ο φρύνος αυτός, εξελίχθηκε ταχύτατα στο νέο του περιβάλλον!!!

Αν και στην αρχή της "σταδιοδρομίας" του στην Αυστραλία, ο φρύνος αυτός, δεν μπορούσε να πηδήξει για να πιάσει τα επιβλαβή σκαθάρια, τώρα πλέον, 70 χρόνια μετά, ΜΠΟΡΕΙ! Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Sydney δείχνει ότι μέσα σε αυτό το μικρό (από εξελικτικής πλευράς) διάστημα, τα πόδια του φρύνου εξελίχθηκαν, και έγιναν 10% μακρύτερα, απ' ό,τι ήταν όταν εισήχθη στη χώρα. Αυτό τον κάνει να πηδάει καλύτερα και να διανύει καθημερινά έως και 5 φορές μεγαλύτερες αποστάσεις στην Αυστραλία.

Λοιπόν, έχουμε μια ξεκάθαρη απόδειξη, ότι η Φυσική Επιλογή εδώ λειτούργησε, ευνοώντας τους Φρύνους εκείνους που μπορούσαν αφ' ενός να πιάσουν τα σκαθάρια της νέας τους πατρίδας, αφ' ετέρου να εξαπλωθούν ταχύτερα σε αυτή τη νέα περιοχή χωρίς εχθρούς. Και αυτά τα νέα χαρακτηριστικά τον διαφοροποίησαν από τους προγόνους του, και τον έκαναν καταλληλότερο για τη νέα του πατρίδα.

Τι έχουν να πουν γι' αυτό οι Δημιουργιστές; Αποδέχονται τώρα τη Φυσική Επιλογή; Ή εμμένουν στις προσωπικές τους ερμηνείες;

Και βεβαίως, αυτή η περίπτωση δεν είναι η μόνη! Στην ιστοσελίδα μας αυτή, θα δείξουμε πλήθος τέτοιων σύγχρονων παραδειγμάτων εξέλιξης...

 

Βιβλιογραφία: Περιοδικό "Science Illustrated" No 14 Μαϊου 2006 σελ. 35, και Νο 15 Ιουνίου 2006 σελ. 7.

Άλλα σχετικά άρθρα μας: Οπισθοδρομήσεις της Εξέλιξης στον άνθρωπο <> Περιπτώσεις πρόσφατης εξέλιξης και διαχωρισμοί ειδών <> Οι κλιματικές μεταβολές εξελίσσουν τις μυίγες