Οπισθοδρομήσεις της Εξέλιξης στον άνθρωπο

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Οι μεταλλάξεις, δεν είναι πορεία μίας κατεύθυνσης, αλλά συχνά έχουμε και πισωγυρίσματα

Εάν ο άνθρωπος είχε εξελιχθεί, δεν θα έπρεπε να έχουμε περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίοι από κάποια μετάλλαξη, να εμφάνισαν και πάλι χαρακτηριστικά προηγούμενων μορφών ζωής; Ας δούμε στη συνέχεια ορισμένα πρόσφατα παραδείγματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα:

.

Πολλαπλές θηλές

Ο άνθρωπος έχει δύο θηλές στο στήθος του. Άλλα θηλαστικά, κατώτερα εξελικτικά, έχουν πολλές. Όμως έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις, που κάποια μετάλλαξη, επαναφέρει και σε ανθρώπους, αυτά τα παλαιότερα χαρακτηριστικά περισσοτέρων από δύο θηλών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι αυτό που εντόπισαν οι παιδίατροι της πολυκλινικής Le Scotte στη Σιέννα: πατέρας και κόρη είχαν περισσότερες θηλές! Επιστροφή στο αρχαίο πρότυπο από το οποίο εξελιχθήκαμε, αλλά που παραμένει σε λανθάνουσα μορφή μέσα στο γενετικό μας κώδικα, και μερικές φορές εκφράζεται και πάλι με κάποια μετάλλαξη. (Περιοδικό Φόκους Οκτωβρίου 2006, σελίδες 24-27)

 

Ανθρώπινες Ουρές

Στο περιοδικό Science Illustrated, Νο 11 Φεβρουαρίου 2006, σελίδα 12, βρίσκουμε μια εικόνα ενός παιδιού από την Καμπότζη, που μια μετάλλαξη τον οδήγησε να αναπτύξει ουρά, σαν τους ζωώδεις προγόνους μας. Πρόκειται για την αριστερή εικόνα που ακολουθεί:

 

Στην κάτω εικόνα, μπορείτε να δείτε μια ακτινογραφία από την ουρά ενός παιδιού από τη Χάιφα του Ισραήλ. Η ουρά αυτή είχε μήκος 8,5 εκατοστά, και διέθετε 5 σπονδύλους. την εικόνα αυτής της ακτινογραφίας τη συλλέξαμε από το περιοδικό Focus Οκτωβρίου 2006, σελίδα 28.

Όλα τα ανθρώπινα έμβρυα έχουν ουρά μέχρι 7-8 εβδομάδες μετά από τη σύλληψη. Μετά την χάνουν. Αλλά έχουν καταγραφεί περίπου 100 περιπτώσεις ενηλίκων ανθρώπων, που έχουν γεννηθεί με ουρά. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις (στις αναπτυγμένες χώρες), αυτή η ουρά αφαιρείται με χειρουργική επέμβαση. Διαφορετικά μεγαλώνει.

Οι ανθρώπινες ουρές συνήθως είναι λείες και σαρκώδεις, και έχουμε παραδείγματα που έφθασαν μέχρι και 30 εκατοστά. Σε μερικές περιπτώσεις έχουν και κινητικότητα των σπονδύλων τους! Κατάλοιπα ουράς, από προηγούμενες μορφές ζωής από τις οποίες μας εξέλιξε ο Θεός, έχουμε όλοι μας. Σε μερικούς όμως, τα γονίδια εκφράζονται πλήρως, όπως συνέβαινε στους ζωώδεις προγόνους μας, πιο πίσω ακόμα και από τον Αυστραλοπίθηκο.

 

Επιστροφή στην τετράποδη βάδιση

Μία άλλη περίπτωση, οπισθοδρόμισης της Εξέλιξης στον άνθρωπο, έχουμε στην περίπτωση των "τετράποδων Τούρκων", που απασχόλησαν ακόμα και τις ειδήσεις στην τηλεόραση, όταν η περίπτωσή τους έγινε γνωστή.

Το ίδιο περιοδικό Focus που αναφέραμε και πριν, (Οκτωβρίου 2006, σελίδες 24-27), μας πληροφορεί εκεί για τέσσερα αδέλφια ενός χωριού της Νότιας Τουρκίας, που μια μετάλλαξη στον μικρό βραχίοντα του χρωμοσώματος 17, τους έκανε να περπατούν με τα τέσσερα, όπως οι προανθρώπινοι πρόγονοί μας. Τα αδέλφια αυτά είναι μεταξύ 14 και 32 ετών, και είχαν και έναν πέμπτο αδελφό, που σήμερα έχει πεθάνει.

Η μετάλλαξη αυτή, επηρεάζει και τον εγκέφαλό τους, όπου ενώ στους άλλους ανθρώπους η παρεγκεφαλίδα είναι 10% του εγκεφάλου, σε αυτούς είναι πολύ μικρότερη, όπως μπορείτε να δείτε στη δεξιά φωτογραφία. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να επηρεάζει το βάδισμα.

Τα αδέλφια αυτά, περπατούν και τρέχουν στα τέσσερα, ενώ μόνο με δυσκολία και ακίνητα μπορούν να σηκωθούν στα δύο πόδια. Ο Τούρκος ερευνητής Ούνερ Ταν του Πανεπιστημίου Cukurova των Αδάνων, άρχισε να τους μελετά το 2003, και έτσι η μετάλλαξη αυτή, πήρε το όνομά του, "Σύνδρομο Ούνερ Ταν". Όταν οι γονείς έχουν και οι δύο την ίδια μετάλλαξη σε κάποιο γονίδιό τους, έχουν 25% πιθανότητα να τη μεταδώσουν στα παιδιά τους.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν σηκώνουν το κεφάλι σαν δίποδα όταν κοιτούν, αλλά περιορίζονται στο να υψώνουν το βλέμμα σαν τους πιθήκους. Το περπάτημά τους θυμίζει χιμπατζή, μόνο που αυτού στηρίζονται στην παλάμη τους, ενώ ο χιμπατζής στα δάκτυλα.

Τέτοιου είδους επιστροφές σε παλαιότερες καταστάσεις, αν και σπάνιες, είναι ισχυρή απόδειξη για την πραγματικότητα της Εξέλιξης, και της καταγωγής μας. Και σίγουρα τα παραπάνω, είναι μόνο ελάχιστα παραδείγματα των όσων άλλων "επιστροφών" συμβαίνουν.