Οι κλιματικές μεταβολές εξελίσσουν τις μυίγες

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Η αλήθεια είναι, ότι δεν φτιάχτηκε μόνο το περιβάλλον για τη ζωή, αλλά και η ζωή για το περιβάλλον της

Σε όλη την ιστορία της γης, η ζωή εξελίσσεται και προσαρμόζεται στο περιβάλλον της. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα, που ο άνθρωπος άλλαξε το κλίμα του πλανήτη.

.

Μία από τις αποδείξεις της συνεχιζόμενης εξέλιξης, και της συμμετοχής του περιβάλλοντος στις αιτίες της, παρουσιάσθηκε πρόσφατα, με αφορμή τις περιβαλλοντικές αλλαγές που προκάλεσε ο άνθρωπος στον πλανήτη.

Οι μυίγες, γεννούν πολλούς απογόνους, έτσι οι μεταλλάξεις είναι πολύ συχνές σε τόσο μεγάλους πληθυσμούς, και μέσω της φυσικής επιλογής, κάθε αλλαγή των χαρακτηριστικών ενός πληθυσμού από την κλιματική αλλαγή, γίνεται αισθητή σε μικρό χρονικό διάστημα.

Από το περιοδικό Discovery & Science Νο 17, του Οκτωβρίου 2006, σελ. 26, μαθαίνουμε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, έπειτα από σύγκριση των ήδη υπαρχόντων γενετικών δεδομένων που αφορούν τη μυίγα και τις καταγεγραμμένες θερμοκρασίες των τελευταίων 24ων χρόνων, διαπιστώθηκε ότι 22 από τους 26 εξεταζόμενους πληθυσμούς τριών ηπείρων, είχαν βιώσει κάποια αύξηση θερμοκρασίας. Και αυτό φάνηκε από τις αναστροφές των χρωμοσωμάτων τους, κάτι που ήταν γνωστό ότι συμβαίνει κατά την προσαρμογή των μυιγών στις κλιματικές αλλαγές. Το φαινόμενο αυτό είχε από παλιά παρατηρηθεί σε μικρά  γεωγραφικά πλάτη όπου το κλίμα είναι θερμό. Τώρα όμως πλέον, παρατηρήθηκε και σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη, που είχαν ψυχρότερο κλίμα.

Όλοι οι πληθυσμοί της μυίγας λοιπόν, (εκτός από μία εξαίρεση), παρουσίαζαν αυξημένη συχνότητα χρωμοσωμικών αναστροφών, εφ' όσον το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον παγκόσμιο.

Πλέον μελετώνται και άλλοι οργανισμοί, ώστε να διαπιστωθεί και σε αυτούς το εύρος των αλλαγών αυτών.