Ψείρες μαρτυρούν για τις σχέσεις των Χόμο!

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξέλιξη

Εάν για την ιστορία μας μιλούν οι... πέτρες, πόσο μάλλον οι... ψείρες!

Σίγουρα δεν είναι και τόσο ευχάριστο να ανακαλύπτουμε ότι έχουμε προσβληθεί από ψείρες! Όμως τα πλάσματα αυτά ζουν μαζί μας εδώ και εκατομμύρια χρόνια! Ουσιαστικά ζούσαν μαζί με τους πρώτους Χόμο, πριν ακόμα το δικό μας είδος ανθρώπου ανατείλει στη γη. Και μια ανάλυσή τους, δείχνει χρήσιμα στοιχεία για το είδος μας.

.

Στο περιοδικό Science Illustrated Νο 1 Απριλίου 2005, σελ. 20, υπάρχει η εξής ενδιαφέρουσα και χρήσιμη ειδησούλα:

"Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να αποδείξουν μέσω αναλύσεων ότι οι ψείρες υπάρχουν σε δύο γενετικές ποικιλίες. Το πρώτο από τα δύο είδη αναπτύχθηκε στον Χόμο Ερέκτους και το δεύτερο στον Χόμο Σάπιενς. Σήμερα ωστόσο, παρασιτούν και τα δύο είδη ψειρών στον Χόμο Σάπιενς, κάτι που αποδεικνύει ότι ο Χόμο Σάπιενς και ο Χόμο Ερέκτους πρέπει να βρέθηκαν κάποτε σε στενή επαφή".

 

Η διαπίστωση αυτή, είναι χρήσιμη, όχι μόνο για τη δυναμική της να επιβεβαιώσει την αρχαιότητα και τη συγγένεια των δύο αυτών ειδών, αλλά και για να δείξει ότι για ένα διάστημα, μαζί με εμάς, στη γη κατοικούσαν και οι "πατέρες" μας οι Ερέκτους.

 

Άλλα σχετικά άρθρα μας: Η συνεξέλιξη των κατοικιδίων μαζί μας <> Εξέλιξη του κυττάρου και συμβιωτικά κύτταρα <> Εξελικτικό δένδρο του ιού της γρίπης