Εξελικτικό δένδρο του ιού της γρίπης

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Γενετική

Η γρίπη έχει και αυτή το δικός της εξελικτικό δένδρο

Ο γνωστός σε όλους μας ιός της γρίπης, που μας ταλαιπωρεί (αλλά και σκοτώνει) κατά καιρούς, έχει πολλά μέλη στην οικογένειά του. Και μιλάμε για "οικογένεια", επειδή πρόκειται για ΕΞΕΛΙΣΣΟΜΕΝΑ στελέχη ενός προγονικού ιού, που διαρκώς μεταλλάσσεται.

.

Συχνότατα ακούμε για διάφορες επικίνδυνες μορφές γρίπης που κατά καιρούς πλήττουν την ανθρωπότητα. Και ακόμα συχνότερα ασθενούμε οι ίδιοι από λιγότερο επικίνδυνες μορφές. Ποιος δεν έχει ακούσει  για την Ισπανική γρίπη, που σκότωσε στις αρχές του 20ού αιώνα, εκατομμύρια ανθρώπους! Ποιος δεν έχει ακούσει σήμερα για τη "γρίπη των πτηνών", που εξ αιτίας της θανατώνονται στον κόσμο εκατομμύρια πουλερικά, σε μια προσπάθεια να την εμποδίσουν να μεταλλαχθεί σε θανάσιμη γρίπη των ανθρώπων; Και ποιος από εμάς, δεν έχει νιώσει "στο πετσί του" τα αποτελέσματα μιας τέτοιας ίωσης, με πυρετούς, βήχα και άλλα τέτοια συμπτώματα;

Το χαρακτηριστικό της γρίπης, που την κάνει τόσο δύσκολη στην καταπολέμησή της, είναι η ιδιότητά της να μεταλλάσσεται γρήγορα. Μόλις φτιάχνουμε κάποιο αντιβιοτικό για κάποιο στέλεχός της, ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος κάνει την εμφάνισή του, και "ξεφεύγει" από τα αντιβιοτικά μας. Πρόκειται για έναν "φαντομά", που αλλάζει διαρκώς μορφές, και έτσι ξεφεύγει και από το ανοσοποιητικό μας σύστημα, και το χτυπάει με νέα μορφή και τρόπο.

Στο άρθρο αυτό, θα δούμε ένα μέρος του γενεαλογικού δένδρου της γρίπης. Ο λόγος είναι, ότι θέλουμε να δείξουμε πόσο ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ είναι από επιστημονική πλευρά, η λειτουργία των μεταλλάξεων και των διαφοροποιήσεων των ιών. Μια ακόμα απόδειξη, ότι η εξέλιξη ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ και λειτουργεί και στους ιούς.

Την ακόλουθη εικόνα και τα περισσότερα σχόλια γι' αυτήν, τα συλλέξαμε από το περιοδικό Scientific American Μαρτίου 2005, σελ. 51:

Το διπλανό οικογενειακό δένδρο της γρίπης, προέκυψε κατά την προσπάθεια ταυτοποίησης του ιού της φονικής γρίπης του 1918, που σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους. Σε ειδικές αποστολές που έγιναν, για αναζήτηση γενετικού υλικού, από τάφους ανθρώπων που πέθαναν απ' αυτή τη γρίπη στις αρχές του 20ού αιώνα, τελικά κατέστη δυνατό να ανασυρθούν τέτοιου είδους γονίδια του ιού, και μάλιστα ανασυντέθηκε ολόκληρος ο φονικός ιός για να εξετασθεί.

Αναζητώντας ενδείξεις για την καταγωγή της αιμοσυγκολλητίνης (ΗΑ) του ιού του 1918, οι συγγραφείς ανέλυσαν τις γονιδιακές αλληλουχίες τής ΗΑ του υποτύπου HI από διάφορα στελέχη γρίπης και κατασκεύαοσν το φυλογενετικό δέντρο που δείχνει τις εξελικτικές τους σχέσεις. Τα δείγματα του στελέχους του 191Β [Νότια Καραλίνα, Νέα Υόρκη, Μπρέβιγκ] εντάχθηκαν στην οικογένεια των ιών της γρίπης που έχουν προσαρμοστεί στον άνθρωπο.

Η απόσταση του γονιδίου υποτύπου HI του ιού του 1918 από τα αντίστοιχα γονίδια της γνωστής οικογένειας ιών των πτηνών αφήνει ίσως να φανεί άτι προήλθε από ένα στέλεχος γρίπης των πτηνών αλλά εξελίχθηκε για ένα διάστημα σε κάποιον άγνωστο ξενιστή πριν εμφανιστεί το 191Β.

Προς επίρρωσιν αυτού του συμπεράσματος, ένα στέλεχος γρίπης των πτηνών από την ίδια χρονική περίοδο που βρέθηκε σε μια διατηρημένη δαχτυλιδόχηνα [Αλάσκα 1917] ήταν απομακρυσμένο εξελικτικά από το στέλεχος του 1918 και έμοιαζε περισσότερο με τους σύγχρονους ιούς γρίπης των πτηνών.

 

Τα πειράματα για την  ταυτοποίηση των γονιδίων των ιών της γρίπης συνεχίζονται, μιας και ανοίγουν ένα παράθυρο στο παρελθόν, βοηθώντας τους επιστήμονες να κατανοήσουν τα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά της πανδημίας του 1918. Κατά παρόμοιο τρόπο, αυτές οι τεχνικές θα χρησιμοποιηθούν στη μελέτη του είδους των αλλαγών που ενδέχεται να καταστήσουν το εξαιρετικά θανατηφόρο σύγχρονο στέλεχος Η5Ν1 της ασιατικής γρίπης των πτηνών, ικανό να προκαλέσει πανδημία στους ανθρώπους.


Η γνώση και χρήση των πορισμάτων της θεωρίας της Εξέλιξης, καθοδηγεί την έρευνα, και σώζει καθημερινά χιλιάδες ζωές! Γιατί δεν είναι απλή θεωρία, αλλά ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ.

Άλλα σχετικά άρθρα μας: Ο ρόλος των ιών στην εξέλιξη της ζωής <> Χάρτης κύκλου ζωής των εξελιγμένων στελεχών της γρίπης <> Καρχαρίας: Το διαχρονικό οικογενειακό δένδρο ενός ζωντανού απολιθώματος