Οι μεταλλάξεις συνηγορούν στην Αφρικάνικη καταγωγή ΟΛΩΝ των συγχρόνων ανθρώπων

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξέλιξη

Όσο βαθύτερα στο παρελθόν έχει τη ρίζα του ένας λαός, τόσο περισσότερες μεταλλάξεις έχουν συσσωρευθεί στο DNA του.

Έχουμε παρουσιάσει σε προηγούμενα άρθρα τα ΑΤΡΑΝΤΑΧΤΑ στοιχεία που δείχνουν τη γονιδιακή απόδειξη της καταγωγής μας από την Αφρική, την απόδειξη των γλωσσών και την απόδειξη των απολιθωμάτων. Εδώ θα δείξουμε ένα ακόμα στοιχείο για το ίδιο γεγονός της ΑΦρικανικής μας καταγωγής, το στοιχείο των μεταλλάξεων, όπως δημοσιεύθηκε σε άρθρο στις 21-2-2008, στην ιστοσελίδα http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=875193&lngDtrID=252.

.

Τα γονίδια εξιστορούν περιπέτειες σε πέντε ηπείρους

Εικόνα: Βουσμάνοι περπατούν στην έρημο Καλαχάρι. Η γενετική ποικιλία των Αφρικανών είναι μεγαλύτερη από των Ευρωπαίων

Λονδίνο
Δύο μεγάλες γενετικές μελέτες επιβεβαιώνουν τη θεωρία «Πέρα από την Αφρική», σύμφωνα με την οποία ο σύγχρονος άνθρωπος εξελίχθηκε στο λίκνο της αφρικανικής ηπείρου και αργότερα κατέκτησε την Ευρώπη, την Ασία και τον Ειρηνικό, την Ωκεανία και τελικά την Αμερική.

Η πρώτη από τις δύο μελέτες που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature δείχνει ότι οι άνθρωποι ευρωπαϊκής καταγωγής είναι στενότεροι συγγενείς μεταξύ τους, συγκριτικά με τη γενετική συγγένεια μεταξύ των Αφρικανών.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί ευρωπαϊκής καταγωγής προέρχονται από μια μικρή ομάδα ανθρώπων, η οποία μετανάστευσε από την Αφρική στην Ευρώπη περνώντας πρώτα από τη Μέση Ανατολή, πριν από 30 με 100 χιλιάδες χρόνια.

Επειδή η ομάδα αυτή ήταν σχετικά μικρή, ίσως λίγες εκατοντάδες ή χιλιάδες άτομα, η γονιδιακή δεξαμενή από την οποία προέρχονται όλοι οι Ευρωπαίοι ήταν σημαντικά περιορισμένη -ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες ονομάζουν «γενετικό μποτιλιάρισμα».

Αυτή η μείωση της γενετικής ποικιλότητας είχε αρνητικές συνέπειες για την ανθρώπινη εξέλιξη, δείχνει η δεύτερη μελέτη: Το μποτιλιάρισμα επέτρεψε σε βλαβερές μεταλλάξεις να διαιωνιστούν στους Ευρωπαίους από γενιά σε γενιά, αντί να εξαλειφθούν μέσω της φυσικής επιλογής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δυνητικά βλαβερές μεταλλάξεις είναι συχνότερες στους Αμερικανούς ευρωπαϊκής καταγωγής από ό,τι στους Αμερικανούς αφρικανικής καταγωγής.

Όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι δύο μελέτες είναι σημαντικές για να κατανοήσουμε τη γενετική προέλευση των ασθενειών και εξηγήσουμε γιατί ορισμένοι πληθυσμοί κινδυνεύουν περισσότερο από κάποιες ασθένειες.

Στην πρώτη μελέτη, διεθνής ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Νόα Ρόζενμπεργκ του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν πραγματοποίησε γενετικές αναλύσεις σε 485 άτομα από 29 πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο. Η εξέταση 500.000 σημείων στο ανθρώπινο γονιδίωμα έδειξε ότι η γενετική ποικιλότητα μειώνεται καθώς προχωρά κανείς από την Αφρική στην Ασία και την Ευρώπη, την Πολυνησία, την Αυστραλία και τελικά στην Αμερική.

Στη δεύτερη μελέτη, Ο Κάρλος Μπουσταμάντε του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη συνέκρινε 20 Αμερικανούς ευρωπαϊκής καταγωγής και 20 Αφροαμερικανούς, προσδιορίζοντας την αλληλουχία 10.000 γονιδίων σε κάθε εθελοντή (περίπου το μισό γονιδίωμα).

Η ανάλυση έδεξε ότι το ποσοστό των «πιθανότατα επιβλαβών» σημειακών μεταλλάξεων (SNP) ήταν αρκετά μεγαλύτερο στους λευκούς Αμερικανούς απ' ό,τι στους μαύρους (15,9% συγκριτικά με 12,1%).

Newsroom ΔΟΛ