Η ανακάλυψη της γραφής επιταχύνει την ιστορία

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Ιστορικά θέματα

Πώς θα μεταδιδόταν η γνώση γενεών, αν δεν είχε ανακαλυφθεί η γραφή;

Στα πλαίσια της απάντησης που δίνουμε στο ερώτημα: "Αν η ανθρωπότητα είναι εκατομμυρίων ετών, γιατί δεν είχαμε ενωρίτερα την τεχνολογική εξέλιξη που έχουμε σήμερα;", στο άρθρο αυτό θα παρουσιασθεί ένα ακόμα επίτευγμα της ανθρωπότητας, που έκανε δυνατή την τεχνολογική εξέλιξη των σχετικά πρόσφατων ετών.

.

Ήδη μιλήσαμε για την ανακάλυψη του τροχού, ως ένα πρώτο σημείο, που χωρίς αυτό, δεν θα ήταν δυνατόν να επιταχυνθεί έτσι η ανθρώπινη γνώση.

Σκεφθείτε, χωρίς τη δυνατότητα της γραφής, πώς θα μεταδίδαμε τις ανακαλύψεις μας στις επόμενες γενιές; Γιατί βεβαίως κάποια βασικά πράγματα θα τα μεταδίδαμε. Αλλά με κάποια όρια, και ως κάποιον βαθμό. Η εξειδίκευση θα ήταν αδύνατη, γιατί θα απαιτούσε γνώσεις πολλών γενιών, που δεν θα ήταν δυνατόν να μεταδοθούν πλήρεις, παρά μόνο με μια διαδικασία "σπασμένου τηλεφώνου", σαν το παιχνίδι που παίζαμε παιδιά, στο οποίο ο τελευταίος είχε μια παραφθαρμένη μορφή της αρχικής ιστορίας που έλεγε ο πρώτος. Με την γραφή όμως, τίποτα δεν θα ξεχνιόταν πλέον, αν ήταν γραμμένο σε ανθεκτικό υλικό. Και η μετάδοση γνώσεως, δεν θα έπαυε στους κοντινούς συγγενείς, αλλά θα εκτεινόταν χιλιάδες γενιές στο μέλλον, οδηγώντας σε έκρηξη γνώσεων! Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο, το ότι μόνο λίγες χιλιάδες χρόνια μετά την ανακάλυψη της γραφής, έγινε δυνατόν να φθάσουμε στη σημερινή τεχνολογική πρόοδο. Μια πρόοδο που τα στοιχεία της, για εκατομμύρια χρόνια, η ανθρωπότητα δεν μπορούσε να τα καταγράψει και να διασώσει για τις επόμενες γενιές.

Σχετικά με την ανακάλυψη της γραφής, στη συνέχεια, παρατίθεται ένα άρθρο από το περιοδικό Science Illustrated Νοεμβρίου 2006, Νο 20, σελ. 47, όπου θα βρείτε χρήσιμα στοιχεία γι' αυτή τη σημαντική ανακάλυψη του ανθρώπου:


Η ΓΡΑΦΗ ΕΦΕΡΕ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ

Επινοήθηκε: 4η χιλιετία π.Χ.
Ανθρώπινος πληθυσμός: 7-20 εκατομμύρια.
Σημασία: Η γραπτή νομοθεσία συνέβαλε στην κοινωνική σταθερότητα.

Σε έναν αγρό στέκονται δύο άντρες και φιλονικούν. Ο ένας ωρύεται, ενώ ο άλλος κοιτάζει κάτω. Ο πρώτος είναι πλούσιος γαιοκτήμονας, ενώ ο δεύτερος συντηρεί την οικογένειά του με προϊόντα που παίρνει από τους γαιοκτήμονες σε αντάλλαγμα για την εργασία του. Αιτία του καβγά είναι η αμοιβή για τη δουλειά του. Διαφωνούν για το πόση ώρα δούλεψε ο μεροκαματιάρης, πόσο πρέπει να πληρωθεί και, γενικά, ποια ήταν η συμφωνία τους. Μια τέτοια σκηνή μπορεί να εκτυλίχθηκε στη Σουμερία, στο σημερινό Ιράκ, πριν από 6.000 χρόνια, δηλαδή πριν επινοηθεί η σφηνοειδής γραφή.

Η μετάβαση από τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών στην αγροτική κοινωνία έκανε απαραίτητη τη γραφή, γιατί αλλιώς δεν ήταν δυνατόν να ελεγχθούν οι συμφωνίες που γίνονταν.

Η σφηνοειδής γραφή είναι το αρχαιότερο γνωστό σύστημα γραφής. Τα σύμβολά της χαράζονταν σε πήλινες πινακίδες με πέτρινη γραφίδα, κάτι που τα έκανε να μοιάζουν με σφήνες. Οι αρχαιότερες «σφήνες» συμβόλιζαν καθημερινά πράγματα, όπως σιτηρά, μπίρα και κοπάδια, ενώ αργότερα έγιναν πιο τυποποιημένες και μπορούσαν να εκφράζουν αφηρημένες έννοιες.

 

Γύρω στο 3.000 π.Χ. οι Αιγύπτιοι επινόησαν τα ιερογλυφικά -προστάδιο ενός πραγματικού αλφαβήτου- και περίπου 1.500 χρόνια αργότερα εμφανίστηκε ο πρόδρομος της φοινικικής γραφής, από την οποία και προέρχεται το αλφάβητό μας.
 

Αυτό το ετρουσκικό βιβλίο από χρυσό είναι το αρχαιότερο γνωστό βιβλίο. Είναι 2.500 χρόνων και έχει 6 σελίδες.