Η ανακάλυψη του τροχού επιταχύνει την ιστορία

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Ιστορικά θέματα

Εξέλιξη δεν είναι μόνο η βιολογική, αλλά το κάθε τι που αλλάζει τη ζωή μας

Ένα σύνηθες επιχείρημα των Δημιουργιστών, είναι το εξής: "Αν ο άνθρωπος είναι πράγματι τόσων εκατομμυρίων ετών, τότε γιατί άργησε τόσο πολύ να εξελιχθεί τεχνολογικά;" Σε αυτό λοιπόν το ερώτημα, θα δώσουμε μια πρώτη απάντηση, στο παρόν άρθρο.

.

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό γίνεται εύκολη, αν σκεφθούμε ένα παράδειγμα: Σκεφθείτε, πόσο πιο γρήγορα εξελίσσεται η τεχνολογία όσο περνάει ο καιρός. Σκεφθείτε, ότι για την κατασκευή του πρώτου τηλεφώνου, χρειάσθηκαν αιώνες πολιτισμού. Αλλά για την κατασκευή του ασύρματου τηλεφώνου, χρειάσθηκαν λίγες δεκαετίες. Και για τη μετατροπή τού κινητού τηλεφώνου σε έναν μικρό υπολογιστή, χρειάσθηκαν ελάχιστα χρόνια!

Το παραπάνω παράδειγμα, δείχνει ότι η τεχνολογική εξέλιξη, δεν είναι μια γραμμική διαδικασία, αλλά είναι μια διαδικασία που επιταχύνεται εκθετικά. Κάθε νέα τεχνολογία, γίνεται η βάση, πάνω στην οποία πατάει κάθε μελλοντική τεχνολογική κατάκτηση.

Σκεφθείτε, τις συγκοινωνίες. Στην αρχή ο άνθρωπος βάδιζε διασχίζοντας περιοχές, με το ρυθμό του βήματος, και σηκώνοντας μικρό βάρος. Ύστερα ανακάλυψε τον τροχό, και μπορούσε να μετακινεί μεγάλα φορτία, με λιγότερο κόπο, και επιτάχυνε έτσι τις μετακινήσεις και το εμπόριο, αυξάνοντας τους πόρους και τις δυνατότητές του. Μετά την εξημέρωση του αλόγου, οι δυνατότητές του επεκτάθηκαν, καθώς μπορούσε να ιππεύει και να μετακινεί τα φορτία του ταχύτερα, και σε ρυθμό καλπασμού. Μετά ανακάλυψε την ατμομηχανή και το αυτοκίνητο, και τα πάντα επιταχύνθηκαν ακόμα περισσότερο. Ώσπου σήμερα, με το αεροπλάνο, σε λίγες μόνο ώρες, μπορούμε να φθάσουμε στην άλλη άκρη της γης.

Η επιτάχυνση λοιπόν της ανθρώπινης εξέλιξης, είναι γεγονός, όλο και εντεινόμενο. Και αυτό σημαίνει, ότι κάποιες βασικές τεχνολογικές ανακαλύψεις, ήταν αυτές που επέδρασαν κυρίως, στην ανθρώπινη εξέλιξη, κάνοντάς την από ένα σημείο και μετά, να τρέχει με τέτοια ταχύτητα.

Μια τέτοια ανακάλυψη είναι και ο τροχός. Αποτέλεσε έναν βασικό μοχλό ανάπτυξης και επιτάχυνσης της ανθρώπινης τεχνολογικής εξέλιξης, δίνοντάς της τη δυνατότητα να τρέχει με ρυθμούς που για εκατομμύρια χρόνια ήταν έξω από κάθε φαντασία.

Σχετικά με την ανακάλυψη του τροχού, στη συνέχεια, παρατίθεται ένα άρθρο από το περιοδικό Science Illustrated Νοεμβρίου 2006, Νο 20, σελ. 46. Και σε άλλα μας άρθρα, ευελπιστούμε να παρουσιάσουμε σταδιακά εκείνες τις αρχαίες ανακαλύψεις, (όπως η γραφή και το χρήμα), που έδωσαν ώθηση και επιτάχυνση στην ανθρώπινη ιστορία.


Ο ΤΡΟΧΟΣ ΕΔΩΣΕ ΩΘΗΣΗ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ


Εφευρέθη: Περίπου 4.500 χρόνια π.Χ.
Ανθρώπινος πληθυσμός: 5-18 εκατομμύρια
Σημασία: Με κάρα και άμαξες έγινε ευκολότερη η ανταλλαγή αγαθών.
 

Προτού εφευρεθεί ο τροχός, οι άνθρωποι μετακινούνταν με τα πόδια, με κορμούς που επέπλεαν, με έλκηθρα ή με κανό. Ο τροχός είχε, ωστόσο, δυνατότητες που ξεπερνούσαν κατά πολύ αυτές τις παλιές τεχνικές.

Η κατάκτηση του κόσμου από τον τροχό ξεκίνησε στη Σουμερία, μεταξύ Τίγρη και Ευφράτη -στο νότιο τμήμα του σημερινού Ιράκ. Οι Σουμέριοι έψηναν τούβλα και έχτιζαν δρόμους, και κάποιοι από αυτούς τους εφευρετικούς ανθρώπους κατασκεύασαν επίσης τους πρώτους τροχούς. Αυτοί αποτελούνταν από ξύλινες σανίδες, με μια τρύπα στη μέση για τον άξονα. Με τον καιρό, ο τροχός εξαπλώθηκε και στην υπόλοιπη Μεσοποταμία, ενώ, όταν δαμάστηκε το άλογο, έγινε δυνατόν να επιτευχθούν και μεγαλύτερες ταχύτητες.

 

Όταν εμφανίστηκαν τα πολεμικά άρματα, η τεχνολογία του τροχού γνώρισε νέες δόξες. Η στεφάνη και οι ακτίνες έκαναν τον τροχό ελαφρύτερο και ανθεκτικότερο- οι συνδέσεις τους γίνονταν με μεταλλικά ελάσματα. Ταυτόχρονα, νέου τύπου άξονες και πλήμνες μείωσαν τις τριβές, ώστε τα οχήματα να μπορούν να καλύπτουν μεγαλύτερες αποστάσεις σε μικρότερο χρόνο. Τα πολεμικά άρματα συνόδευσαν την ακμή και την παρακμή πολλών αυτοκρατοριών επί χιλιετίες.

Στην Ευρώπη, χιλιάδες χρόνια αργότερα, η σημασία του τροχού αναβαθμίστηκε, χάρη στην εκβιομηχάνιση και την εξέλιξη της γνώσης γύρω από τις κατασκευές. Το 1816, ο Γερμανός βαρόνος Karl von Drais εφηύρε έναν πρόδρομο του ποδηλάτου. Αργότερα εμφανίστηκε το ποδήλατο με πετάλια. Το δημοφιλές αυτό μέσο μεταφοράς έδωσε το κίνητρο για να κατασκευαστούν τροχοί από καουτσούκ, σαμπρέλες, οι ταχύτητες και πολλά άλλα αξεσουάρ, τα οποία μεταφέρθηκαν αργότερα στα πρώτα αυτοκίνητα.

Αυτή είναι, πιθανότατα, η πιο γνωστή αρχαία απεικόνιση άμαξας που σέρνεται από ζώα - εδώ από γαϊδούρια. Φιλοτεχνήθηκε στη Σουμερία πριν από 6.500 χρόνια.