Αχιβάδα 400 ετών δείχνει το κλίμα μισής χιλιετίας

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Χρονολογήσεις

Μία ηλικιωμένη αχιβάδα διηγείται

Όχι μόνο οι δακτύλιοι των δένδρων, όχι μόνο τα δόντια των φυτοφάγων αρχαίων ζώων, αλλά ακόμα και οι δακτύλιοι στο κέλυφος των αχιβάδων μας δίνουν πληροφορίες για το κλίμα του παρελθόντος!

.

Μία είδηση που δημοσιεύθηκε στις 29/10/07 από την ιστοσελίδα in.gr στη διεύθυνση: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=844176&lngDtrID=252, μας δίνει πληροφορίες για έναν ακόμα τρόπο χρονολόγησης των κλιματολογικών συνθηκών! Αυτών της αχιβάδας!


Τέσσερις αιώνες στο βυθό
O Μινγκ η αχιβάδα είναι το πιο ηλικιωμένο ζώο του κόσμου

Ο «Μινγκ» ανήκει στο εξαιρετικά μακρόβιο είδος Arctica islandica

Λονδίνο

Μια αχιβάδα που ανασύρθηκε από το βυθό έξω από την Ισλανδία είναι το μακροβιότερο ζώο που έχει εντοπιστεί ποτέ, με την ηλικία του να εκτιμάται στα 405 με 410 χρόνια, ανακοίνωσε πανεπιστήμιο της Βρετανίας. Το ρεκόρ μακροβιότητας κατέχει σήμερα ένα άλλο οστρακοειδές.

Όπως αναφέρει τη Δευτέρα το BBC, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπάνγκορ της Ουαλίας υπολόγισαν την ηλικία του δίθυρου μαλάκιου μετρώντας τους δακτύλιους ανάπτυξης στο όστρακό του, όπως δηλαδή μετράται και η ηλικία των δέντρων.

Η αχιβάδα ανήκει στο εξαιρετικά μακρόβιο είδος Arctica islandica που ζει στον Ατλαντικό.

Βαφτίστηκε Μινγκ, από το όνομα της κινεζικής δυναστείας που ήκμαζε κατά τη γέννησή του.

 

Το όστρακο του Μινγκ αναμένεται να προσφέρει στοιχεία για τη μεταβολή των συνθηκών στο βυθό της Ισλανδίας τους τελευταίους τέσσερις αιώνες, αναφέρει ο Κρις Ρίτσαρντσον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπάνγκορ.

«Οι δακτύλιοι ανάπτυξης προσφέρουν ένα αρχείο του πώς ο ρυθμός ανάπτυξης διέφερε από χρόνο σε χρόνο, ανάλογα με το κλίμα, τη θερμοκρασία του θαλασσινού νερού και της διαθεσιμότητας τροφής» εξηγεί. «Επομένως, εξετάζοντας αυτά τα μαλάκια μπορούμε να ανακατασκευάσουμε το περιβάλλον στο οποίο αναπτύχθηκαν αυτά τα ζώα».

Ο καθηγητής Ρίτσαρντσον ελπίζει ακόμα να ανακαλύψει νέα στοιχεία για τη γήρανση και τη μακροβιότητα.

Σύμφωνα με το Βιβλίο των Ρεκόρ Guinness, το πιο μακρόβιο ζώο που έχει εντοπιστεί ως σήμερα ήταν μια αχιβάδα 220 ετών που ανακαλύφθηκε το 1982.

Το ρεκόρ αυτό υπερβαίνει ανεπίσημα ένα μια άλλη αχιβάδα, η οποία εντοπίστηκε σε ισλανδικό μουσείο και εκτιμάται ότι πέθανε σε ηλικία 374 ετών.

Newsroom ΔΟΛ