Ανάγνωση οστών δεινοσαύρων

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Διαρκώς νεότερες μέθοδοι αποκωδικοποίησης του παρελθόντος έρχονται στο φως

Από το περιοδικό Scientific American Οκτωβρίου 2005, σελ. 46-54, μαθαίνουμε πώς μπορούμε να "διαβάσουμε" το απολιθωμένο οστό ενός δεινοσαύρου, και να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα για τη ζωή του:

.

Μέχρι πρόσφατα δεν διαθέταμε κανέναν τρόπο μέτρησης της ηλικίας των δεινοσαύρων, και ως εκ τούτου δεν μπορούσαμε να κατανοήσουμε τον τρόπο αύξησής τους.

Αποδείχθηκε ότι αυτή η πληροφορία βρισκόταν από την αρχή κρυμμένη στα οστά των ζώων, αφού τα τελευταία περιέχουν τις γραμμές αύξησης, κάτι σαν τους δακτυλίους αύξησης του κορμού των δένδρων. Χρησιμοποιώντας αυτές τις γραμμές, καθώς και άλλες δομές μέσα στα οστά, οι επιστήμονες έχουν πλέον δείξει ότι οι δεινόσαυροι αυξάνονταν μέχρι το πλήρες μέγεθός τους γρήγορα, όμοια με τον τρόπο αύξησης των σημερινών πτηνών και θηλαστικών και δίχως ανάλογη ομοιότητα με τα πιο βραδέως αυξανόμενα σύγχρονα ερπετά.

Η ταχεία αυτή αύξηση υποδηλώνει ότι τα εν λόγω προϊστορικά πλάσματα διέθεταν υψηλό μεταβολικό ρυθμό, ο οποίος πλησίαζε περισσότερο εκείνον των θερμόαιμων ζώων παρά των ποικιλόθερμων ερπετών.

 

Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΕΝΟΣ ΟΣΤΟΥ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΟΥ

Τα οστά των δεινοσαύρων εμπεριέχουν γραμμές αύξησης, κάτι παρόμοιο με τους ετήσιους δακτυλίους αύξησης στον κορμό τών δέντρων, μολονότι η ερμηνεία των πρώτων είναι πιο πολύπλοκη.

Ο φλοιός του οστού οικοδομείται από ανόργανα άλατα, όπως τα φωσφορικά ασβέστιο, και πρωτεΐνες, όπως το κολλαγόνα, που μεταφέρονται από αιμοφόρο αγγεία. Όταν οι αγγειακοί σωλήνες, οι οποίοι περιέχουν τα αιμοφόρα αγγεία, ξεκινούν να εναποθέτουν οστίτη ιστό σε συγκεντρικές στιβάδες [πετάλια] κατά μήκος του εσωτερικού τους, καλούνται οστεώνες. Στο μηριαίο οστό και τα άλλα μακρά οστά, η αύξηση συγκεντρώνεται ακριβώς κάτω από μια εξώτατη μεμβράνη, το περιόστεο. Εν τω μεταξύ, η εσωτερική παρυφή του οστού αποδομείται από τους οστεοκλάστες [οστική απορρόφηση]. Στο προϋπάρχον οστό μπορεί να εισβάλλει μια δευτερεύουσα σειρά οστεώνων, διαβρώνοντάς το και εναποθέτοντας νέο οστό. Λόγω όλης αυτής της δραστηριότητας, δεν είναι εύκολο για τους ερευνητές απλά να τεμαχίζουν ένα οστό δεινοσαύρου και να προσδιορίζουν την ηλικία του ζώου. Μπορούν, ωστόσο, να συλλέγουν τέτοιες πληροφορίες με την εφαρμογή ποικίλων αναλύσεων στους δακτυλίους και σε άλλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα.

 

Άλλα σχετικά άρθρα μας: Μέθοδος χρονολόγησης της ηλικίας <> Πώς  γίνεται η δενδροχρονολόγηση <> Εντοπισμός του αρχαίου κλίματος από όστρακα