Γενετικές αναλύσεις για την εξέλιξη των μυρμηγκιών

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Οι γενετικές αναλύσεις δείχνουν τη συγγένεια των διαφόρων ειδών μυρμηγκιών μεταξύ τους

Μία ακόμα ενδιαφέρουσα είδηση από το Ασοσιέτεντ Πρες και την Ουάσιγκτον, δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα www.in.gr, (στις 7/4/2006) για την εξέλιξη των μυρμηγκιών:

.

Τα μυρμήγκια εμφανίστηκαν στη Γη πολύ νωρίτερα από ό,τι νόμιζαν οι ζωολόγοι, και μάλιστα τα διαφορετικά είδη μυργμηγκιών εξελίχτηκαν παράλληλα με τα φυτά που ανθίζουν, αποκαλύπτει μελέτη που βασίστηκε σε γενετικές αναλύσεις.

«Η παρούσα έρευνα συγκεντρώνει πολυάριθμα δεδομένα από απολιθώματα και ένα μεγάλο σύνολο μοριακών δεδομένων για να προσδιορίσει την εξελικτική διαφοροποίηση των μυρμηγκιών, τα οποία έχουν βαθύτερες ρίζες από ό,τι νομίζαμε» γράφει στο περιοδικό Science η ομάδα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές σχεδίασαν το εξελικτικό δέντρο των μυρμηγκιών συγκρίνοντας έξι συγκεκριμένα γονίδια σε 139 αντιπροσωπευτικά γένη.

Η ανάλυση έδειξε τη γενεαλογική σχέση ανάμεσα στις διάφορες υποομάδες του εντόμου και αποκάλυψε ότι τα πρώτα μυρμήγκια εμφανίστηκαν πριν από 168 με 140 εκατομμύρια χρόνια, περίπου 40 εκατ. χρόνια νωρίτερα από ό,τι υποδείκνυε το αρχείο των απολιθωμάτων.

Δεν είναι σύμπτωση, εκτιμούν οι επιστήμονες, το γεγονός ότι την ίδια περίοδο εξελίσσονταν και τα πρώτα φυτά με πραγματικά άνθη. «Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν την υπόθεση ότι τα μυρμήγκια μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν τις οικολογικές ευκαιρίες που προσέφεραν τα φυτά με άνθη και τα φυτοφάγα έντομα που εξελίχθησαν μαζί τους» γράφουν.

Το μυρμήγκι αυτό βρέθηκε παγιδευμένο σε κεχριμπάρι στην Ιαπωνία και εκτιμάται ότι έχει ηλικία 85 εκατ. χρόνια

Άλλα σχετικά άρθρα μας: Καρχαρίας: Το διαχρονικό οικογενειακό δένδρο ενός ζωντανού απολιθώματος <> Η Εξέλιξη του φιδιού από σαύρα <> Τα μυρμήγκια κατάγονται από τις σφήκες