Τα μυρμήγκια κατάγονται από τις σφήκες

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Ένα έντομο δίνει ακόμα μία ένδειξη για την καταγωή των μυρμηγκιών από τις σφήκες

Η ιστοσελίδα www.flash.gr στις 11/1/2001, δημοσίευσε την εξής είδηση:

.

Στη Μαδαγασκάρη ανακαλύφθηκε αποικία μυρμηγκιών ''κανιβάλων'', του γένους Adetomyrma, που ίσως δώσει περισσότερες πληροφορίες για την εξέλιξη και τη συμπεριφορά αυτού του είδους των εντόμων.

Στα φοβερά αυτά μυρμήγκια αποδόθηκε το όνομα ''μυρμήγκια δράκουλες'' επειδή τρέφονταν με τις δικές τους προνύμφες και πιστεύεται ότι αποτελούν ένα μεταβατικό είδος ανάμεσα στα μυρμήγκια και τις σφήκες από τις οποίες προέκυψαν εξελικτικά πριν εκατομμύρια χρόνια. Ανήκουν στο γένος Adetomyrma και έχουν μία μόνο σύνδεση μεταξύ θώρακα και κοιλιάς αντί δύο ή τριών που έχουν τα σύγχρονα είδη, σύμφωνα με τον Fisher. Η μία σύνδεση είναι ένδειξη του δεσμού των μυρμηγκιών με τις σφήκες.

''Βέβαια, ένας ζωντανός οργανισμός δεν μπορεί να αποτελεί ένα χαμένο κρίκο'', όπως ανέφερε ο Brian Fisher από την Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνια, που ανακάλυψε την αποικία των μυρμηγκιών. ''Το είδος αυτό αποτελεί μια ελπίδα για μας για την κατανόηση της εξέλιξης των μυρμηγκιών''. Ενώ τα μυρμήγκια αντιπροσωπεύουν μόνο το 1% των καταγεγραμμένων ειδών στα έντομα, είναι ευρέως διαδεδομένα και οι επιστήμονες θέλουν να μάθουν το μυστικό της εξελικτικής τους επιτυχίας. Η Μαδαγασκάρη θεωρείται ως ένας τόπος με πλούσια βιοποικιλότητα, πραγματικός θησαυρός βιολογικών πληροφοριών, που εξαιτίας της απομόνωσής της επέτρεψε σε παλαιότερα και σπάνια είδη να επιβιώσουν χωρίς να έχουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό νεοαφιχθέντων ειδών.

Παρ΄ όλο που το ''μυρμήγκι δράκουλας'' είχε πρωτοαναγνωριστεί το 1993 στη Μαδαγασκάρη, η ανακάλυψη της πρώτης ολοκληρωμένης αποικίας από τον Fisher θα επιτρέψει στους επιστήμονες να εμπλουτίσουν με περισσότερα στοιχεία την ιστορία της εξέλιξης των μυρμηγκιών.

Τα μυρμήγκια του γένους Adetomyrma έχουν να επιδείξουν μια αποκρουστική διατροφική συνήθεια. Τρυπούν τις προνύμφες και τρέφονται με αιμόλυμφο (αίμα ασπόνδυλων), αυτός είναι και ο λόγος που ονομάστηκαν ''μυρμήγκια δράκουλες''.

Ο Fisher σημείωσε ότι η μελέτη της αποικίας θα εξασφαλίσει περισσότερες λεπτομέρειες για την ανάπτυξη και τη συμπεριφορά των μυρμηγκιών και θα κάνει τους επιστήμονες να αναθεωρήσουν τις υποθέσεις τους για την εξέλιξη αυτών των εντόμων.

Άλλα σχετικά άρθρα μας: Γενετικές αναλύσεις για την εξέλιξη των μυρμηγκιών <> Η Εξέλιξη του φιδιού από σαύρα <> Φτερωτοί Δεινόσαυροι πρόγονοι των πουλιών