Η Εξέλιξη του φιδιού από σαύρα

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Απολιθώματα

Η φράση: "Με την κοιλιά σου θα σέρνεσαι" που υπάρχει στη Γένεση, δεν διαφέρει καθόλου από την πραγματική ιστορία του φιδιού.

Το φίδι είναι ένα ενδιαφέρον παράδειγμα εξέλιξης. Η Εξελικτική θεωρία υπέθετε ότι τα φίδια εξελίχθηκαν από σαύρες, και ότι πρέπει κάποια στιγμή να βρεθούν φίδια με πόδια, ή με ατροφικά πόδια, σε ένα ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ σαύρας και φιδιού. Και πράγματι, ως τη στιγμή που γράφεται το άρθρο αυτό, η πρόβλεψη επαληθεύθηκε με το παραπάνω. Γιατί έχουν βρεθεί, όχι ένα, αλλά δύο τέτοια είδη, στο αρχείο των απολιθωμάτων. Ένα στεριανό και ένα... υδρόβιο! Γιατί η Εξελικτική διαδικασία είναι συχνότατη.

.

Υδρόβιο φίδι με πόδια

Τα φίδια και τα παρόμοια ερπετά είχαν κρατήσει για περισσότερα από 150 χρόνια καλά κρυμμένο το μυστικό της καταγωγής τους. Πρόσφατα, όμως, έπειτα από προσεκτική επανεξέταση ενός πολύπλοκου συνόλου απολιθωμάτων, οι παλαιοντολόγοι Michael Caldwell και Michael Lee πρότειναν μια νέα θεωρία: Ότι τα φίδια προήλθαν από τη θάλασσα. Τα συγκεκριμένα απολιθώματα που τους οδήγησαν σε αυτή τη σκέψη, είναι απομεινάρια ενός πλάσματος μήκους περίπου ενός μέτρου που ονομάσθηκε Pachyrhachis problematicus και το οποίο κολυμπούσε στον ωκεανό πριν από 97 εκατομμύρια χρόνια. Οταν πρωτοανακαλύφθηκαν τα απολιθώματα αυτά, πριν από περίπου 20 χρόνια, ο παλαιοντολόγος που τα έφερε στο φως κατέταξε το πλάσμα στο οποίο ανήκαν στις σαύρες. Αυτό, σύμφωνα με τον Caldwell ήταν λάθος. Πρόκειται για φίδι αλλά με πόδια. "Τα πόδια αυτά είναι τόσο μικρά που σε ξεγελάνε" αναφέρει ο Caldwell. Ισως τα πόδια αυτά να ήταν άχρηστα όσο το πλάσμα ζούσε στο νερό. Το πλάσμα αυτό, μπορείτε να το δείτε στην πάνω εικόνα.

 

Χερσαίο φίδι με πόδια

Όμως η ιδέα τους για προέλευση των φιδιών από τη θάλασσα, τελικά αποδείχθηκε πρόωρη και εσφαλμένη, λόγω μιας δεύτερης ανακάλυψης. Όπως ανακοινώθηκε από το Ασοσιέτεντ Πρες τον Απρίλιο του 2006, ένα απολιθωμένο φίδι με δύο πόδια που ανακαλύφθηκε στην Αργεντινή, το πιο πρωτόγονο γνωστό είδος φιδιού, ενισχύει την υπόθεση ότι τα φίδια εξελίχθηκαν στην ξηρά και όχι στο νερό.

Οι βιολόγοι γνώριζαν από παλαιότερες μελέτες ότι τα φίδια κατάγονταν από τετράποδες σαύρες που προσαρμόστηκαν σταδιακά έχασαν τα άκρα τους. Όμως οι ειδικοί διαφωνούσαν για χρόνια για το κατά πόσο αυτή η μεταμόρφωση συνέβη σε χερσαίο ή σε υδάτινο περιβάλλον.

Το συγκεκριμένο ερπετό, που ζούσε στο χερσαίο περιβάλλον της Παταγονίας πριν από 90 εκατομμύρια χρόνια, είναι το μόνο γνωστό φίδι που διαθέτει ιερό οστούν, το οστό που στηρίζει τη λεκάνη.

Το χαρακτηριστικό αυτό εξαφανίστηκε καθώς τα φίδια εξελίχθηκαν από τις σαύρες, και επομένως το απολίθωμα πρέπει να είναι το πιο πρωτόγονο γνωστό φίδι, δήλωσε ο Χουσάμ Ζάχερ του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, συγγραφέας της σχετικής δημοσίευσης στο Nature.

Το πλάσμα, που ονομάστηκε Najash rionegrina, είχε μήκος ένα μέτρο και είναι ξεκάθαρο ότι ζούσε σε χερσαίο περιβάλλον. Η ανατομία του δείχνει ότι ζούσε σε λαγούμια, ενώ οι αποθέσεις μέσα στις οποίες βρέθηκε το απολίθωμα βρίσκονταν τότε στην ξηρά.

Παρόλο που το φίδι είχε πίσω πόδια, εκτιμούν οι ερευνητές, η κίνησή του ήταν μάλλον ίδια με των σύγχρονων φιδιών και τα πίσω άκρα χρησιμοποιούνταν σπάνια, ίσως για διευκόλυνση στο σκαρφάλωμα.

Το όνομα Najash rionegrina προήλθε από μια εβραϊκή λέξη για το φίδι και από την περιοχή Ρίο Νέγκρο της Αργεντινής, όπου εντοπίστηκε. Πρόκειται για το απολίθωμα στην κάτω φωτογραφία.

(Οι παραπάνω πληροφορίες αντλήθηκαν από το περιοδικό Μιλένιουμ Νο 9 του Σεπτεμβρίου 1997, σελ. 11, και από τα επιστημονικά νέα της ιστοσελίδας www.in.gr).

 

Η σημασία της προφητείας για το φίδι

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης, είναι ότι ορισμένοι Δημιουργιστές, θέλοντας να ερμηνεύσουν κατά γράμμα τα συμβολικά λόγια του Θεού προς το φίδι - Διάβολο στη Γένεση: "με την κοιλιά σου θα σέρνεσαι", υπέθεσαν ότι στον κήπο της Εδέμ το φίδι είχε πόδια, και ότι μετά από τα λόγια αυτά του Θεού έχασε τα πόδια του, και σέρνεται πλέον με την κοιλιά του. Και οι θέσεις τους αυτές, έγιναν αντικείμενο κοροϊδίας από διαφόρους απίστους. Παρ' όλα αυτά, είναι εντυπωσιακό το ότι η Εξελικτική θεωρία τελικά δικαιώνει τους πιστούς και όχι τους απίστους, αναφορικά με το ότι το φίδι, πράγματι κάποτε είχε πόδια, τα οποία έχασε στην εξελικτική του πορεία!

Βεβαίως είναι απλή σύμπτωση η συμφωνία επιστήμης και Δημιουργισμού ως προς αυτό το σημείο, αλλά ο λόγος που το αναφέρουμε, είναι για να δείξουμε σε ορισμένους Άθεους Εξελικτές, ότι η υψηλοφροσύνη τους έναντι των Δημιουργιστών, δεν τους δικαιώνει καθόλου σε όλες τις περιπτώσεις. Και ότι τα πράγματα μπορεί τελικά να είναι πολύ διαφορετικά απ' ό,τι νομίζουν, όσον αφορά το σοβαρό ζήτημα της ζωής και της σχέσης της με τον Θεό. Και όπως το φίδι είναι ένα παράδειγμα αποδεδειγμένης εξέλιξης, που θίγει τη βεβαιότητα των Δημιουργιστών, ομοίως είναι και ένα παράδειγμα εναντίον της υψηλοφροσύνης των άθεων Εξελικτών, που στην πραγματικότητα δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους Δημιουργιστές, όσον αφορά το φανατισμό και την ισχυρογνωμοσύνη. Γιατί όσον αφορά τη σωτηρία, βεβαίως οι Δημιουργιστές είναι πλησιέστερα προς αυτή, και η δική τους ισχυρογνωμοσύνη τουλάχιστον δεν είναι θανάσιμη...

Με τα προηγούμενα, σε καμία περίπτωση δεν ισχυριζόμαστε ότι το φίδι έμεινε χωρίς πόδια λόγω των όσων είπε ο Θεός στην Εδέμ. Το φίδι ήδη είχε χάσει τα πόδια του πολύ ενωρίτερα δια της Εξελικτικής διαδικασίας. Γνωρίζουμε πολύ καλά την πνευματική ερμηνεία των λόγων του Θεού στην Εδέμ. Γι' αυτό επ' ευκαιρία ας τα αναλύσουμε λίγο περιληπτικά, προς ενημέρωση αμφοτέρων των πλευρών:

Ο Θεός μετά την αποστασία του Αδάμ, είπε το εξής στο φίδι: "και είπε Κύριος ο Θεός τω όφει· ότι εποίησας τούτο, επικατάρατος συ από πάντων των κτηνών και από πάντων των θηρίων των επί της γης· επί τω στήθει σου και τη κοιλία πορεύση και γην φαγή πάσας τας ημέρας της ζωής σου. 15 και έχθραν θήσω ανά μέσον σου και ανά μέσον της γυναικός και ανά μέσον του σπέρματός σου και ανά μέσον του σπέρματος αυτής· αυτός σου τηρήσει κεφαλήν, και συ τηρήσεις αυτού πτέρναν" (Γένεσις 4: 14,15).

Διαβάζοντας αυτό το χωρίο ορισμένοι Δημιουργιστές, υποθέτουν ότι ο Θεός από τη στιγμή εκείνη αφαίρεσε τα πόδια του φιδιού, και το έκανε να σέρνεται. Όμως οι ερμηνεία αυτή έχει ορισμένα προβλήματα:

α) Το φίδι όπως δείξαμε, ήδη σερνόταν και προ του Αδάμ.

β) Η ίδια η Αγία Γραφή αποκαλύπτει στην Αποκάλυψη ότι πίσω από το φίδι μιλούσε ένα πνευματικό πλάσμα, ο Διάβολος: "και εβλήθη ο δράκων, -ο όφις ο μέγας ο αρχαίος, ο καλούμενος Διάβολος και ο Σατανάς, ο πλανών την οικουμένην όλην, εβλήθη εις την γην, και οι άγγελοι αυτού μετ’ αυτού εβλήθησαν" (Αποκάλυψις 12: 9). Θα ήταν λοιπόν άτοπο ο Θεός να καταρασθεί ένα ζώο, για κάτι που έκανε ένας άγγελος, λες και δεν ήξερε τι συμβαίνει!

γ) Και καλά το σύρσιμο με την κοιλιά. Το ότι θα τρώει "γη", τι σημαίνει; Χώμα τρώνε τα φίδια; Όχι βέβαια! Εάν θέλουν οι άνθρωποι αυτοί να πουν ότι το φίδι έχασε τα πόδια του εξ αιτίας των λόγων του Θεού, τότε ας μας εξηγήσουν, γιατί δεν εκπληρώθηκε και μια κατά γράμμα σημασία της βρώσης "χώματος" ή "γης" από το φίδι.

Από τα παραπάνω, είναι προφανές ότι τα λόγια του Θεού αποτελούν μια προφητεία περί του Σατανά, και ΔΕΝ απευθύνονται στο φίδι υπό μορφήν κατάρας εναντίον του καημένου αυτού ερπετού που δεν έφταιξε σε τίποτα ως ζώο που είναι.

Τι εννοούσαν λοιπόν τα λόγια του Θεού προς τον όφη - Σατανά;

Τα λόγια αυτά σήμαιναν το εξής:

"Επειδή Σατανά χρησιμοποίησες ένα φίδι για την πράξη σου αυτή, από εδώ και στο εξής θα υποστείς καταστάσεις παρόμοιες με του ζώου αυτού. Όπως αυτό σέρνεται στο χώμα με την κοιλιά του, έτσι κι εσύ θα ριφθείς από τον ουρανό, και από άγγελος θα γίνει ένα χαμερπές πλάσμα, που θα περνάς τη ζωή σου ασχολούμενο με τα επίγεια. Θα είσαι ο χειρότερος από τους ομοίους σου που θα συμπεριφέρονται ως κτήνη. Και θα τρέφεις την χαμερπή σου όρεξη με βρώση των χοϊκών, δηλαδή των ανθρώπων, που είναι πλασμένοι από χώμα. Θα τρέφει και θα ικανοποιεί τη ζωή σου το πώς θα τους "καταπιείς" ("Να είστε άγρυπνοι, γιατί ο αντίδικός σας διάβολος τριγυρίζει σαν λιοντάρι που ωρύεται ζητώντας ποιον να καταπιεί" - Α΄ Πέτρου 5: 9).

Και όπως το σπέρμα του φιδιού είναι εχθρός του σπέρματος της ανθρωπότητας λόγω του δηλητηρίου του, έτσι και το δικό σου σπέρμα (ο Αντίχριστος με όσους τον εκπροσωπούν), θα είναι εχθρός με το σπέρμα της γυναίκας εκείνης από την οποία ο Θεός θα λάβει ΣΠΕΡΜΑ για να ενανθρωπίσει, της Παναγίας που θα γεννήσει χωρίς ανδρικό σπέρμα τον Χριστό, η οποία θα είναι τύπος της Εκκλησίας. Αυτός ο Χριστός θα σου συντρίψει το κεφάλι δίνοντας οριστικό τέλος στην καριέρα σου, όπως οι άνθρωποι συντρίβουν το κεφάλι των φιδιών, και τα αποτελειώνουν. Αλλά κι εσύ θα του δαγκώσεις τη φτέρνα, όπως τα φίδια σκοτώνουν τους ανθρώπους με το δηλητήριό τους. Έτσι κι εσύ θα τον σκοτώσεις δια της σταυρικής Του θυσίας, πριν σου συντρίψει το κεφάλι αποτελειώνοντάς σε".

Αυτή λοιπόν είναι περιληπτικά η έννοια των λόγων του Θεού. Δεν υποκρύπτει καμία κατάρα ενάντια στο καημένο ζώο, που δεν έφταιγε για τίποτα απ' όσα έκανε ο εκπεσών άγγελος. Υποκρύπτει όμως σημαντικότατες προφητείες για τον Χριστό, ειπωμένες 5.500 χρόνια πριν από τον Χριστό, και γραμμένες από τον Μωυσή κατά το 1.500 π.Χ.

Το θέμα των ποδιών του φιδιού, δίνει ταυτόχρονα μια απόδειξη της πλάνης, τόσο των επίδοξων "υπερασπιστών" της Αγίας Γραφής που στην πραγματικότητα τη διαστρέφουν προσπερνώντας τις επιστημονικές αποδείξεις, όσο και των Άθεων εκείνων που θέλουν να προσπερνούν δήθεν ως μύθους, τις προφητείες, που αποτελούν ατράνταχτα επιχειρήματα για έναν κόσμο πλασμένο με σκοπό και σχέδιο σωτηρίας.