Εξέλιξη εργαστηρίου: «Ποντίκι που κελαηδάει» δίνει μαρτυρίες για την ανθρώπινη γλώσσα

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα Εξελικτικές εφαρμογές Εξελικτική πορεία

Άλλη μία περίπτωση εξέλιξης στο εργαστήριο

Οι Δημιουργιστές ισχυρίζονται ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί η Εξέλιξη, επειδή δήθεν δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στο εργαστήριο. Αυτό όμως είναι άλλο ένα ψέμα τους. Γιατί πλήθος εργαστηριακά προγράμματα αποδεικνύουν με τον τρόπο αυτό την ισχύ και την εφαρμογή τής εξέλιξης στο εργαστήριο. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα παρουσιάσουμε από το παρόν άρθρο, όπως δημοσιεύθηκε στη διεύθυνση: http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231071782 στις 21 Δεκεμβρίου 2010.

.

Οσάκα, Ιαπωνία
Ιάπωνες ερευνητές που προσπαθούν να προσομοιώσουν τη διαδικασία της εξέλιξης παρουσίασαν ένα μεταλλαγμένο ποντίκι που τιτιβίζει σαν πουλί -το παράξενο ζώο, ελπίζουν, θα μπορούσε να δώσει στοιχεία για τον εγκέφαλο των πτηνών, αλλά και για την ιστορία της ανθρώπινης γλώσσας.

Το ποντίκι που «κελαηδάει» δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα, στο πλαίσιο του φιλόδοξου «Προγράμματος Εξελιγμένου Ποντικού». Πρόκειται για μια ερευνητική προσπάθεια βασισμένη σε γενετικά τροποποιημένα πειραματόζωα, τα οποία έχουν ελαττωματικούς μηχανισμούς αντιγραφής του DNA και εμφανίζουν πολύ συχνά μεταλλάξεις.

«Οι μεταλλάξεις είναι η κινητήριος δύναμη της εξέλιξης. Διασταυρώσαμε τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια επί πολλές γενιές για να δούμε τι θα συμβεί» δήλωσε στο AFP o Αρικούνι Ουχιμούρα, επικεφαλής των πειραμάτων.

«Εξετάσαμε τα νεογέννητα ποντίκια ένα προς ένα [...] Μια μέρα βρήκαμε ένα που κελαηδούσε σαν πουλί» ανέφερε.

Όταν διασταυρώθηκε με άλλα ποντίκια, το πειραματόζωο που τιτιβίζει κληροδότησε το σπάνιο χάρισμα στους απογόνους του. Μερικές γενιές αργότερα, οι ερευνητές έχουν πλέον 100 ποντίκια που κελαηδούν.

Η μελέτη αυτών των παράξενων τρωκτικών θα μπορούσε να δώσει στοιχεία για την ανθρώπινη γλώσσα, όπως συμβαίνει σε άλλες έρευνες που βασίζονται στην παρατήρηση των πτηνών.

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες παρατηρούν ότι τα ωδικά πτηνά χρησιμοποιούν διάφορους «φθόγγους», τους οποίους συνδυάζουν στα τραγούδια τους όπως οι άνθρωποι συνδυάζουν λέξεις για να φτιάξουν προτάσεις. Συχνά, επίσης, τα τραγούδια των πουλιών ακολουθούν γλωσσικούς κανόνες, τους οποίους καλούνται να ακολουθήσουν τα νεαρά πτηνά όταν μαθαίνουν την τέχνη από τους γονείς τους.

Το ποντίκι που τραγουδάει υπόσχεται τώρα να διευκολύνει την έρευνα: «Τα ποντίκια είναι καλύτερα από τα πουλιά επειδή είναι θηλαστικά και μοιάζουν περισσότερο στον άνθρωπο όσον αφορά τη δομή του εγκεφάλου και άλλα βιολογικά χαρακτηριστικά» είπε ο Δρ Ουχιμούρα.

«Εξετάζουμε το πώς ένα ποντίκι που παράγει νέους ήχους θα επηρέαζε τα κανονικά ποντίκια της ίδιας ομάδας [...] με άλλα λόγια, εξετάζουμε αν έχει κοινωνικές αποχρώσεις» εξήγησε.

Οι πρώτες παρατηρήσεις δείχνουν ότι τα μεταλλαγμένα ποντίκια που κελαηδούν χρησιμοποιούν λιγότερο τους υπερήχους που εκπέμπουν τα κανονικά ποντίκια όταν φοβούνται. Επιπλέον, «τιτιβίζουν» περισσότερο αν τοποθετηθούν σε νέο περιβάλλον ή μεταξύ άλλων αρσενικών ποντικών, ανέφερε ο ερευνητής.

Πέρα όμως από τα ποντίκια που κελαηδάνε, τα πειράματα προσομοίωσης της εξέλιξης θα συνεχιστούν και ίσως δώσουν νέα εντυπωσιακά αποτελέσματα, δήλωσε ο Ουκιμούρα:

«Γνωρίζω ότι είναι λίγο τραβηγμένο και ο κόσμος θα έλεγε ότι είναι εντελώς τρελό [...] ελπίζω όμως ότι μια μέρα θα μπορέσω να δημιουργήσω έναν Μίκι Μάους» είπε.

Newsroom ΔΟΛ

Άλλα σχετικά μας άρθρα: Πειραματική απόδειξη της εξελικτικής διαδικασίας <> Ένα ποντίκι (ξανα-)βλέπει χρώματα! <> Μεταλλαγμένα ποντίκια μαραθωνοδρόμοι <> Κατασκευή κεραιών με Φυσική Επιλογή