Πειραματική απόδειξη της εξελικτικής διαδικασίας

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Και βέβαια υπάρχει τρόπος πειραματικής επαλήθευσης της Εξελικτικής διαδικασίας.

Ορισμένοι Δημιουργιστές υποστηρίζουν ότι η Εξελικτική διαδικασία δεν μπορεί να θεωρηθεί επιστήμη, επειδή δήθεν δεν υπάρχει τρόπος πειραματικής επαλήθευσής της. Ορίστε ένα αρκετά παλιό παράδειγμα πειραματικής επαλήθευσης:

.

Κατευθυνόμενη εξέλιξη ενός ψαριού

Όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Μιλένιουμ Νο 6 Μαϊου 1997, σελ. 13, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, σε μία προσπάθεια πειραματικού ελέγχου της κλασικής θεωρίας της εξέλιξης, απέδειξαν ότι τα ζώα έχουν την ικανότητα προσαρμογής σε ξαφνικές αλλαγές του περιβάλλοντος με εκπληκτική ταχύτητα. Πρόκειται για μία ανακάλυψη που για πρώτη φορά καθιστά εμφανές το γεγονός ότι η μελέτη των εξελικτικών αλλαγών μόνο με βάση το αρχείο των απολιθωμάτων είναι όχι μόνο ανεπαρκής αλλά και εσφαλμένη.

Η σχετική μελέτη έγινε στο νησί Τρινιντάτ των Δυτικών Ινδιών, πάνω σε ένα τοπικό είδος ψαριών, και απέδειξε ότι τα ψάρια μπορούσαν να εξελιχθούν με έναν ρυθμό 10.000 έως 10.000.000 φορές ταχύτερο από αυτόν που είχε εκτιμηθεί κατά το παρελθόν με βάση το παλαιοντολογικό αρχείο. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές μετέφεραν μία ομάδα ψαριών από μία περιοχή με πολλούς θηρευτές σε μία περιοχή με έναν μόνο θηρευτή και παρατήρησαν ότι, μέσα σε μόλις 18 γενεές, η αλλαγή των συνθηκών προκάλεσε σοβαρές διαφοροποιήσεις στο υπό μελέτη είδος. Σε αντίθεση με ό,τι αναμενόταν, δεν επηρεάστηκαν μόνο οι ρυθμοί θνησιμότητας του είδους αλλά και το μέγεθος των ατόμων καθώς και τα αναπαραγωγικά χαρακτηριστικά.

Η μελέτη αυτή αποδεικνύει ότι τροποποιώντας τους παράγοντες φυσικής επιλογής σε βραχυπρόθεσμα πειράματα μπορούν να αντληθούν συμπεράσματα για τη βαθύτερη κατανόηση των εξελικτικών αλλαγών που συμβαίνουν σε γεωλογική κλίμακα.