Μεταλλαγμένα ποντίκια μαραθωνοδρόμοι

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Μία μικρή γενετική αλλαγή, τροποποιεί πλήθος χαρακτηριστικών ενός όντος

Η ακόλουθη είδηση που συλλέξαμε από την ιστοσελίδα in.gr, δείχνει ότι συνήθως δεν απαιτείται και τόσο τεράστια γενετική μετάλλαξη, για να αλλάξουν δραστικά κάποια χαρακτηριστικά ενός όντος. Οι μεταλλάξεις λοιπόν δεν είναι καθόλου "εξωπραγματικές", όπως θέλουν να πιστεύουν οι πολέμιοι της επιστήμης.

.

Το ακόλουθο άρθρο, είναι παρμένο στις 2 Νοεμβρίου 2007, από τη διεύθυνση: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=845597&lngDtrID=252:


Ποντίκια γεννημένοι μαραθωνοδρόμοι δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο

Τα ποντίκια έτρεχαν ακούραστα επί ώρες

Ουάσινγκτον

Ποντίκια που δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ με τεχνικές γενετικής μηχανικής μπορούν να τρέχουν ακούραστα επί ώρες, ισάξια σε αντοχή με τον παγκόσμιο πρωταθλητή της ποδηλασίας Λανς Αρμοστρονγκ. Είναι επίσης πιο επιθετικά, τρώνε περισσότερα χωρίς να παχαίνουν και παραμένουν γόνιμα μέχρι μεγαλύτερη ηλικία.

Τα γενετικά τροποποιημένα πειραματόζωα μπορούν να διανύουν αποστάσεις έως και έξι χιλιομέτρων με ταχύτητα 20 μέτρων ανά δευτερόλεπτο (72 χλμ/ώρα).

«Μεταβολικά μοιάζουν με τον Λανς Αρμστρονγκ ενώ ανεβαίνει στα Πυρηναία με ποδήλατο. Χρησιμοποιούν κυρίως λιπαρά οξέα για ενέργεια και παράγουν πολύ λίγο γαλακτικό οξύ» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ρίτσαρντ Χάνσον του Πανεπιστημίου του Κλίβελαντ στο Οχάιο.

Η μελέτη του δημοσιεύεται στο Journal of Biological Chemistry.

 

To μυστικό των σούπερ πειραματόζωων είναι η υπερέκφραση (υπερλειτουργία) του γονιδίου για το ένζυμο PEPCK-C (καρβοξυκινάση του φωσφοενολοπυροσταφυλικού). Ως αποτέλεσμα της γενετικής τροποποίησης, τα επίπεδα του ενζύμου στους μύες αυξήθηκαν έως και 100 φορές.

Παραμένει ασαφές πώς η γενετική τροποποίηση αύξησε την επιθετικότητα, και γιατί ορισμένα θηλυκά πειραματόζωα έμειναν γόνιμα μέχρι την ηλικία των 2,5 ετών, αντί μέχρι ενός έτους όπως συμβαίνει συνήθως.

Newsroom ΔΟΛ