Το δίλημμα του αθεϊσμού για την αρχή της ζωής

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Αρχή Ζωής

Χωρίς Θεό τίποτα δεν έχει νόημα

Όσο οι άθεοι Εξελικτές θα αρνούνται την ύπαρξη του Θεού, θα βρίσκονται πάντα εγκλωβισμένοι σε διλήμματα τύπου: "κότας και αυγού". Ένα τέτοιο δίλημμα είναι και η δημιουργία του πρώτου μορίου της ζωής.

.

Όσοι ισχυρίζονται ότι δήθεν η θεωρία της Εξέλιξης, κατάφερε να δώσει απαντήσεις για την ύπαρξη της ζωής, χωρίς την αποδοχή του Θεού, ψεύδονται. Είναι τόσο παράλογες και απίθανες όλες τους οι θεωρήσεις, που απλώς είναι αδύνατον να καταλήξουν ποια από τις δύο απιθανότητες έγινε πρώτη!

Το ακόλουθο σχεδιάγραμμα, παρμένο από το περιοδικό Scientific American Ιουλίου 2007, μας δίνει στη σελίδα 37 μια χαρακτηριστική ιδέα, του προβλήματος που αντιμετωπίζουν όσοι θέλουν να αποδώσουν τη ζωή στη σύμπτωση:

ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΥ

Οι επιστημονικές θεωρίες περί της προέλευσης της ζωής χωρίζονται γενικά σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα: «ο αντιγραφέας πρώτα» και «ο μεταβολισμός πρώτα». Και τα δύο μοντέλα πρέπει να ξεκινήσουν από μόρια που σχηματίζονται από μη βιολογικές χημικές διεργασίες και τα οποία αντιπροσωπεύονται εδώ από μπάλες σημασμένες με σύμβολα (1).

Στο μοντέλο «ο αντιγραφέας πρώτα», κάποιες από αυτές τις ενώσεις συνδέονται σε αλυσίδα και τυχαία σχηματίζουν ένα μόριο —πιθανώς κάποιο είδος RNA— με ικανότητα αυτοοναπαραγωγής (2).

Το μόριο δημιουργεί πολλά αντίγραφά του (3), σχηματίζοντας κάποιες φορές μεταλλαγμένες εκδοχές του, και αυτές με ικανότητα αντιγραφής (4).

Οι μεταλλαγμένοι αντιγραφείς που είναι καλύτερα προσαρμοσμένοι στις επικρατούσες συνθήκες παραγκωνίζουν τις παλιότερες εκδοχές (5).

Τελικά αυτή η εξελικτική διαδικασία πρέπει να οδηγήσει στο σχηματισμό διαμερισμάτων (όπως τα κύτταρα) και στην ανάπτυξη μεταβολισμού, με τον οποίο τα μόρια καταναλώνουν ενέργεια για να επιτελέσουν ωφέλιμες διεργασίες (6).

Το μοντέλο «ο μεταβολισμός πρώτα» ξεκινά με τον αυθόρμητο σχηματισμό διαμερισμάτων (7).

Κάποια από τα διαμερίσματα περιέχουν μείγματα των αρχικών ενώσεων που υπόκεινται σε κύκλους αντιδράσεων (8), οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου γίνονται περισσότερο περίπλοκοι (9). Τελικά, το σύστημα πρέπει να κάνει το άλμα αποθήκευσης πληροφορίας στα πολυμερή (10).

 

Ιστορίες για εύπιστους! Με δεδομένο ότι τυχαία είναι εξαιρετικά απίθανο να δημιουργηθεί έστω και ένα αμινοξύ σαν τα ανωτέρω, και με δεδομένο ότι κάθε πρωτεϊνη (ή DNA, ή RNA) διαθέτει πολλά αμινοξέα, και με δεδομένο επίσης ότι δεν αρκεί μόνο αυτό, αλλά πρέπει ο εν λόγω "τυχαίος" γενετικός κώδικας να έχει (τυχαία) το σωστό γενετικό ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ώστε να μπορεί να αυτοαναπαραχθεί, είτε να επαναληφθεί όλη αυτή η απιθανότητα σε αμέτρητα αντίγραφα, (ώσπου να εμφανισθεί "τυχαία" ένας τέτοιος κώδικας), χρειάζεται μεγάλου βαθμού ανοησία, και κυρίως εξοργιστική ευπιστία, για να υποθέσει κάποιος ότι όλα αυτά έγιναν τυχαία!

Προσέξτε στην ανωτέρω εικόνα, ότι χάριν παραδείγματος, τα μόρια σχηματίζουν λέξεις. Κάντε λοιπόν το εξής πείραμα:

Πάρτε χαρτάκια με όλα τα γράμματα, ανακατέψτε τα, και αρχίστε να τα τραβάτε τυχαία ένα - ένα, και να τα βάζετε στη σειρά. Κάντε το αυτό όσες φορές θέλετε. Και διαπιστώστε μόνοι σας, πόσο αδύνατο είναι, να δείτε γραμμένη την ανωτέρω λέξη, του σχήματος. Πολύ δε περισσότερο, όταν η λέξη αυτή, είναι ΥΠΕΡΑΠΛΟΥΣΤΕΥΜΕΝΗ, και αντιπροσωπεύει έναν εξαιρετικά περίπλοκο γενετικό κώδικα, που προγραμματίζει τα μόρια να αυτοαναπαράγονται! Στην ουσία, για να προσεγγίζει το πείραμά μας, την πραγματικότητα, έστω και αμυδρά, θα πρέπει τα χαρτάκια που τραβάμε στην τύχη, να γράψουν όχι απλώς μια λέξη, αλλά πλήρεις οδηγίες, για το πώς πρέπει να τραβήξουμε το επόμενο χαρτάκι, με ποιες κινήσεις του χεριού μας, και πού να το τοποθετήσουμε, και με ποια κλίση, και ποιο πρέπει να είναι κάθε φορά το επόμενο χαρτάκι! Και όλες αυτές οι οδηγίες, πρέπει να γραφτούν χωρίς λάθη, τραβώντας τυχαία χαρτάκια!

Σας φαίνεται λογικό να πιστέψετε σε κάτι τέτοιο; Κι όμως! Οι άθεοι Εξελικτές, πιστεύουν σε κάτι ακόμα πιο απίθανο!

Σίγουρα κάποια στιγμή θα ανακαλύψουμε πώς έγιναν όλα αυτά. Αλλά πάντα πίσω απ' όλα αυτά τα θαύματα, θα φαντάζει επιτακτική η ανάγκη, να δοξάσουμε τον Δημιουργό τους.

 

Άλλα σχετικά άρθρα μας: Θεωρίες για την αρχή της ζωής <> Τι είναι η... "φύση"; <> Θεός και τυχαιότητα στη Δημιουργία