Επέκταση, επιμειξία και εξαφάνιση του Νεάντερταλ

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξέλιξη

Τι είναι αυτό που μας διαφεύγει με τον Νεάντερταλ;

Νέα ευρήματα σχετικά με τον Νεάντερταλ, την έκταση στην οποία εξαπλώθηκε, την επιμειξία του με το δικό μας είδος, αλλά και ανακαλύψεις στο ίδιο το δικό μας DNA, μας δίνουν μία πληρέστερη εικόνα, που ίσως κρύβει την απάντηση στο μεγάλο μυστήριο της εξαφάνισης αυτού του ανθρώπινου αδελφού μας.

.

Υπάρχουν μερικά νέα δεδομένα για τον άνθρωπο του Νεάντερταλ, που κατά τη γνώμη του γράφοντος, αποτελούν το κλειδί για το μεγάλο μυστήριο της μυστηριώδους εξαφάνισής του. Το ένα δεδομένο είναι ότι η επέκτασή του στον κόσμο ήταν πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι νομίζαμε μέχρι πρόσφατα, όπως προκύπτει από αναλύσεις DNA. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι έχουμε πλέον ντοκουμέντα ότι πράγματι επιμείχθηκε με τον δικό μας τύπο ανθρώπου. Το τρίτο στοιχείο  είναι οι ανακαλύψεις απολιθωμάτων ανθρώπων σαν κι εμάς πολύ πριν βγουν οι πρόγονοί μας από την Αφρική. Και το τέταρτο στοιχείο είναι τα τεκμήρια ότι όλοι οι σημερινοί άνθρωποι αποτελούν απογόνους μιας ομάδας Αφρικάνων μεταναστών.

Όλα αυτά μαζί, μας δίνουν ορισμένα όρια, μέσα στα οποία πρέπει να κινηθούμε για τη λύση του μυστηρίου της εξαφάνισης αυτού του αρχαιότερου από εμάς ανθρώπινου είδους της Ευρώπης, που ονομάζουμε Νεάντερταλ.

Το τεκμήριο της καταγωγής μας από την Αφρική, το έχουμε παρουσιάσει σε παλαιότερο άρθρο, οπότε εδώ θα παρουσιασθούν τα άλλα τρία τεκμήρια. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το πρώτο στοιχείο, που είναι η πρόσφατη είδηση της μεγάλης επέκτασης του Νεάντερταλ, μέχρι τα βάθη της Ασίας!

 

Α. Στο κατώφλι της Κίνας είχε φτάσει ο άνθρωπος του Νεάντερταλ

Στις 2 Οκτωβρίου 2007, η ιστοσελίδα www.in.gr παρουσίασε την ακόλουθη πολύ σημαντική είδηση, με στοιχεία από το Λονδίνο, στη διεύθυνση http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=836635&lngDtrID=252:

Ο άτυχος συγγενής του σύγχρονου ανθρώπου που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς πριν από 30.000 χρόνια είχε εξαπλωθεί σχεδόν μέχρι τη βόρεια Κίνα, πολύ ανατολικότερα απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί, δείχνουν γενετικές αναλύσεις σε οστά άγνωστης μέχρι σήμερα προέλευσης.

Οστά του Homo sapiens neanderthalensis έχουν βρεθεί διάσπαρτα από την Ισπανία μέχρι το Ουζμπεκιστάν. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο βρετανικό περιοδικό Nature, επεκτείνει τώρα τη γεωγραφική του επικράτεια μέχρι τη νότια Σιβηρία, ακριβώς πάνω από το δυτικό άκρο της Κίνας.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ερευνητές του γερμανικού Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Max Planck συνέκριναν γνωστές γενετικές αλληλουχίες του ανθρώπου του Νεάντερταλ με δείγματα γενετικού υλικού από αμφιλεγόμενα οστά που είχαν βρεθεί σε δύο τοποθεσίες, στο Τέκις Τας του Ουζμπεκιστάν και στα όρη Αλταϊ στη Σιβηρία.

Η σύγκριση έδειξε ότι τα δείγματα, ηλικίας 40.000 ετών, προήλθαν από τον άνθρωπο του Νεάντερταλ της Ευρώπης, και όχι από σύγχρονο άνθρωπο, Homo sapiens sapiens, όπως υποστήριζαν άλλοι επιστήμονες.

Η παρουσία των Νεάντερταλ στη Σιβηρία «εγείρει την πιθανότητα ότι ίσως ήταν παρόντες και πολύ πιο ανατολικά, μέχρι την Κίνα και την Μογγολία» γράφουν στο περιοδικό ο Δρ Σβάντε Πάαμπο και η ομάδα του. Ο Δρ Πάαμπο, διακεκριμένος ειδικός στο αρχαίο ειδικό, έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί η πλήρης γενετικής αλληλουχίας του Νεάντερταλ.

Ο Homo sapiens neanderthalensis εμφανίστηκε πριν από 400.000 χρόνια στην Αφρική και επεκτάθηκε σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και μέρος της Ασίας.

 

Για μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια έζησε παράλληλα με τον σύγχρονο άνθρωπο, εξαφανίστηκε όμως μυστηριωδώς στην τελευταία Εποχή των Παγετώνων. Αλλοι υποστηρίζουν ότι εξοντώθηκε από το κρύο, άλλοι εκτιμούν ότι εξολοθρεύτηκε από τον Homo sapiens sapiens, ή υπέκυψε στην ανωτερότητά του. Μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν μάλιστα ότι τα δύο είδη είχαν επιμιχθεί.

Το γεγονός ότι ο άνθρωπος του Νεάντερταλ ζούσε σε μια περιοχή ακόμα μεγαλύτερη απ' ό,τι νομίζαμε κάνει την εξαφάνισή του ακόμα πιο μυστηριώδη, σχολίασε ο Δρ Πάαμπλο. - Newsroom ΔΟΛ

 

Αυτά λέει η πρώτη είδηση. Γιατί λοιπόν τη θεωρούμε τόσο σημαντική;

Ο λόγος είναι, ότι αυτή η είδηση, καταρρίπτει τη θεωρία ότι δήθεν ο άνθρωπος του Νεάντερταλ εξαφανίσθηκε, επειδή δεν είχε επεκταθεί αρκετά. Είναι προφανές ότι επεκτάθηκε όσο και το δικό μας είδος, σε όλον τον αρχαίο γνωστό κόσμο, εκτός από την Αμερικανική ήπειρο. Δεν ισχύει λοιπόν αυτός ο λόγος ως λόγος εξαφάνισής του. Και εφ' όσον πλέον διαθέτουμε τμήματα του DNA αυτού του έξαφανισμένου ανθρώπινου είδους, μπορούμε πλέον να βλέπουμε αν ανήκαν σε αυτόν κάποια τμήματα οστών, τα οποία ως σήμερα τα αποδίδαμε στο δικό μας είδος, νομίζοντας ότι ο Νεάντερταλ δεν είχε εξαπλωθεί πολύ πέρα από την Ευρώπη.

Εάν όμως εξαπλώθηκε τόσο, πώς είναι δυνατόν να μην επιμείχθηκε με το δικό μας είδος; Σε αυτό μας απαντάει η δεύτερη είδηση:

 

Β. Ο Νεάντερταλ τελικά ΕΠΙΜΕΙΧΘΗΚΕ με το δικό μας είδος

Εδώ και καιρό, υπήρχε η θεωρία ότι ο άνθρωπος του Νεάντερταλ επιμείχθηκε με το δικό μας είδος. Όμως, αφ' ενός η σπανιότητα τέτοιων ενδείξεων, η έλλειψη ομοιοτήτων των συγχρόνων ανθρώπων με τον άνθρωπο του Νεάντερταλ, και τελευταία, η οριστική τεκμηριωμένη γενετική απόδειξη, ότι όλοι οι σημερινοί άνθρωποι, καταγόμαστε ΜΟΝΟ από μία ομάδα Αφρικάνων μεταναστών του είδους μας, χωρίς επιμειξία με τον Νεάντερταλ, είχε κάνει αυτή την άποψη να φαίνεται εσφαλμένη, όσο εύλογη και αν ήταν η θεωρία αυτή.

Κι όμως! Νεότερα ευρήματα, δείχνουν ότι πράγματι ο Νεάντερταλ επιμείχθηκε με τον δικό μας τύπο ανθρώπου! Έστω και αν δεν άφησε τελικά απογόνους ως σήμερα!

Μία πρώτη σαφής ένδειξη, εμφανίσθηκε στις 31/10/2006, σε έρευνα που παρουσιάσθηκε και από την ιστοσελίδα in.gr στη διεύθυνση http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=750888. Πρόκειται για την εξής είδηση:
 

Υβριδικό μυστήριο
Οι Νεάντερταλ και οι σύγχρονοι άνθρωποι «ζευγάρωναν»


Ουάσινγκτον
Η θεωρία ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι διασταυρώθηκαν με τους ανθρώπους του Νεάντερταλ όταν έφτασαν στην Ευρώπη ενισχύεται έπειτα από την ανάλυση απολιθωμένων οστών από τους πρώτους Ευρωπαίους, ηλικίας 30.000 ετών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεν Λούις χρονολόγησαν έξι οστά που είχαν βρεθεί τη δεκαετία του 1950 στο σπήλαιο Πεστέρα Μουέρι (Σπήλαιο της Ηλικιωμένης Γυναίκας) στη Ρουμανία.

Τα οστά φαίνεται να ανήκουν στον σύγχρονο άνθρωπο, με στενή μύτη και μικρά υπερόφρυα τόξα (τα οστά πίσω από τα φρύδια). Ωστόσο, παρουσιάζουν και ανατομικά χαρακτηριστικά του Homo Neanderthalensis, όπως προτεταμένη κάτω γνάθο και ένα εξόγκωμα στο πίσω μέρος του κρανίου.

Τα ενδιάμεσα, υβριδικά χαρακτηριστικά υποδεικνύουν ότι «οι σύγχρονοι άνθρωποι συναντήθηκαν, αναμίχθηκαν και διασταυρώθηκαν με τους Νεάντερταλ σε όλη την Ευρώπη» υποστηρίζει ο Ερικ Τρίνκαους, κύριος συγγραφέας της δημοσίευσης στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Τα πρώτα απολιθώματα του Νεάντερταλ στην Ευρώπη χρονολογούνται στα 400.000 χρόνια, ενώ ο σύγχρονος άνθρωπος έφτασε στην ευρωπαϊκή ήπειρο από την Αφρική πολύ αργότερα, πριν από 40.000 χρόνια. Περίπου 20.000 χρόνια μετά την άφιξη του Homo sapiens, ο άνθρωπος του Νεάντερταλ είχε εξαφανιστεί.

Ορισμένοι παλαιοανθρωπολόγοι υποστηρίζουν ότι ο Homo neanderthalensis εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει απογόνους, είτε λόγω της κλιματικής μεταβολής είτε εξαιτίας του ανταγωνισμού με τον σύγχρονο άνθρωπο. Αλλοι είναι πεπεισμένοι ότι τα δύο είδη διασταυρώθηκαν και άφησαν εμάς ως απογόνους.

Οστά με υβριδικά χαρακτηριστικά ανάμεσα στον Homo neanderthalensis και τον Homo sapiens, όπως αυτά που περιγράφονται στην τελευταία μελέτη, έχουν εντοπιστεί από τον Τρίνκαους και στην Πορτογαλία και στην Τσεχία.

 

Οι ενδείξεις είναι πάντως αντιφατικές, καθώς οι πρώτες αναλύσεις στο DNA του ανθρώπου του Νεάντερταλ δεν δίνουν ίχνη επιμειξίας μεταξύ των δύο ειδών. Δεδομένου ότι οι πρώτες αλληλουχίες του γονιδιώματος του Νεάντερταλ μόλις πρόσφατα ήρθαν στο φως, αυτού του είδους οι γενετικές συγκρίσεις θα μπορούσαν να προσφέρουν στο μέλλον μια οριστική απάντηση.- Newsroom ΔΟΛ
 

Μία ακόμα πιο πρόσφατη είδηση, παρουσιάσθηκε στο περιοδικό Science Illustrated Νο 30, το Σεπτέμβριο του 2007. Το περιοδικό αυτό, στη σελίδα 22, παρουσιάζει την επιμειξία του Νεάντερταλ με το δικό μας είδος, αναφερόμενο και αυτό στα ίδια ανωτέρω απολιθώματα ως εξής:

Ο άνθρωπος του Νεάντερταλ ζευγάρωσε με το Homo Sapiens

To 1952 αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε μια σπηλιά στη Ρουμανία ένα κρανίο με τους πρώτους σύγχρονους ανθρώπους της Ευρώπης, που έζησαν πριν από 30.000 χρόνια - ταυτόχρονα δηλαδή, με τους ανθρώπους του Νεάντερταλ. Νέες μελέτες δείχνουν ότι το κρανίο δε φέρει μόνο χαρακτηριστικά του Homo Sapiens. Οι σιαγόνες και το πίσω μέρος του κρανίου φέρουν χαρακτηριστικά που προέρχονται από άνθρωπο του Νεάντερταλ. Αυτό δείχνει ότι τα δύο είδη είχαν έρθει σε επιμειξία.

 

Μετά και από αυτή την τεκμηρίωση της επιμειξίας του Νεάντερταλ με το δικό μας είδος, παραμένει η απορία: Πώς λοιπόν, αφού η επιμειξία έγινε, οι σημερινοί άνθρωποι δεν κατάγονται και από τον άνθρωπο του Νεάντερταλ;

Στην απάντηση αυτού του ερωτήματος, βοηθάει η σύνδεση του ακόλουθου στοιχείου:

 

Γ. Δεν ήταν όλοι οι Χόμο Σάπιενς Σάπιενς πρόγονοί μας

Όπως έχουμε δείξει σε προηγούμενο άρθρο, είναι πλέον αποδεδειγμένο από αναλύσεις DNA, (περιοδικό Science Illustrated Νο 31, Οκτωβρίου 2007), ότι πριν από 60.000 - 50.000 χρόνια περίπου, μία ομάδα Αφρικάνων, ξεκίνησε ένα μακρύ ταξίδι μετανάστευσης από την Αφρική, για να αποικίσει όλο τον πλανήτη. ΟΛΟΙ οι άνθρωποι που ζούμε σήμερα, καταγόμαστε απ' αυτούς. ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΟΜΑΣΤΕ από άλλους αρχαιότερους πληθυσμούς του είδους μας, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΜΑΣ ΕΙΧΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΕΙ ΚΑΙ ΕΝΩΡΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ.

Πράγματι, αυτή η μετανάστευση, από την οποία καταγόμαστε όλοι μας αποδεδειγμένα πλέον, δεν ήταν η πρώτη. Και αυτό το γνωρίζουμε, από απολιθώματα του είδους μας, πολύ αρχαιότερα από την εποχή αυτής της μετανάστευσης πριν από 60.000 το πολύ, από την οποία καταγόμαστε όλοι μας.

Τα προηγούμενα παλαιότερα κρανία του Χόμο Σάπιενς, πριν από αυτή τη μετανάστευση, ήταν από τη Νότια Αφρική (εκβολές ποταμού Klasies, περίπου 100.000 ετών) και από το Ισραήλ (Qafzeh περίπου 93.000 ετών). Ειδικά αυτό το κρανίο, είναι πολύ σημαντικό, γιατί είναι ΕΞΩ από την Αφρική, πριν από τη μετανάστευση από την οποία καταγόμαστε!

Στην πλαϊνή εικόνα, βλέπετε το κρανίο αυτό. (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο). Το κρανίο αυτό βρέθηκε στη σπηλιά Jebel Qafzeh, κοντά στη Ναζαρέτ του Ισραήλ, μια περιοχή στην οποία πότε ζούσαν άνθρωποι σαν εμάς, και πότε άνθρωποι του Νεάντερταλ. Τα απολιθώματα αυτά ανακαλύφθηκαν στη δεκαετία του 1930, και αργότερα χρονολογήθηκαν περίπου στα 93.000 έτη πριν.

Ο άνθρωπος αυτός του οποίου το κρανίο βλέπετε δίπλα, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΓΟΝΟΣ ΜΑΣ!

 

Και εδώ βρίσκεται η λύση της αντίφασης! Από τη μία τα γενετικά δεδομένα δείχνουν ότι δεν καταγόμαστε από τους Νεάντερταλ, από την άλλη τα μορφολογικά δεδομένα, δείχνουν ότι η επιμειξία έγινε πράγματι! Πώς συνδυάζονται όλα αυτά;

Κατά τη γνώμη του γράφοντος, η απάντηση είναι πλέον προφανής. Ο άνθρωπος του Νεάντερταλ, πράγματι επιμείχθηκε με το δικό μας είδος ανθρώπου. Επεκτάθηκε όσο εμείς στον τότε γνωστό κόσμο, και έζησε μαζί μας για δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Οι λαοί του Χόμο Σάπιενς Σάπιενς, και του Χόμο Σάπιενς Νεάντερταλ, όχι μόνο έζησαν πλάι - πλάι, αλλά και μαζί. Και αναμείχθηκαν, και γέννησαν μαζί παιδιά, που ήταν υβρίδια και των δύο αυτών ανθρώπινων ειδών.

Αλλά όχι μόνο έζησαν μαζί αυτοί οι δύο λαοί, αλλά και πέθαναν μαζί! Γιατί απ' ό,τι φαίνεται, δεν εξαφανίσθηκε μόνο ο Νεάντερταλ, αλλά και το δικό μας είδος ανθρώπου εξαφανίσθηκε στις περιοχές έξω από την Αφρική!

Εδώ κατά τη γνώμη του γράφοντος, είναι και το σφάλμα της ως τώρα έρευνας, για την εξαφάνιση του Νεάντερταλ. Το σωστό ερώτημα, δεν είναι το "γιατί εξαφανίσθηκε ο Νεάντερταλ;". Το σωστό ερώτημα είναι: "Γιατί εξαφανίσθηκαν ΟΛΑ τα είδη ανθρώπου, έξω από την Αφρική;"!

Κάτι, εξαφάνισε ΟΛΟΚΛΗΡΗ την ανθρωπότητα από όλο τον πλανήτη, εκτός από την Αφρική. Και αυτό το "κάτι" πρέπει να αναζητηθεί. Δεν είναι κάτι που σχετίζεται ειδικά με τον Νεάντερταλ, αλλά είναι κάτι που σκότωσε και τους ανθρώπους του δικού μας είδους την ίδια ακριβώς περίοδο.

Γι' αυτό και η μετανάστευση που έγινε από την Αφρική πριν από 60.000 χρόνια, τελικά εξαπλώθηκε σε όλο τον πλανήτη, και σήμερα ΟΛΟΙ οι άνθρωποι είναι απόγονοι αυτών των ανθρώπων. Γι' αυτό και δεν υπάρχουν σήμερα απόγονοι των Νεάντερταλ. Και όχι μόνο των Νεάντερταλ, αλλά και ούτε των ανθρώπων του δικού μας είδους, ούτε των "μιγάδων" που γεννήθηκαν από γονείς Νεάντερταλ και Σάπιενς.

 

Γι' αυτό και η ιστοσελίδα αυτή, επιμένει στη θεώρηση του ανθρώπου του Νεάντερταλ, ως μέρος της ανθρωπότητας, αδελφούς μας, και συμμετόχους της πρόσκλησης του Θεού στη Βασιλεία των ουρανών, τους οποίους θα συναντήσουμε όχι μόνο στην ανάσταση των Νεκρών, αλλά και στον παράδεισο των ψυχών.