Ο οργανισμός με το μικρότερο γνωστό γονιδίωμα

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Γενετική

Αναζήτηση των ορίων της ζωής

Πέρα από το ενδιαφέρον που προκαλεί ένας τόσο "λιτός" οργανισμός, η ιδιότητά του ως συμβιωτικού οργανισμού δείχνει τη λειτουργία της εξελικτικής διαδικασίας, που κατευθύνει οργανισμούς από τη συνεργασία στη συγχώνευση, και κατ' επέκτασιν στην αναδιαμόρφωση των γονιδίων τους και των ιδιοτήτων τους.

.

Από το περιοδικό Science Illustrated Νο 26 του Μαϊου 2007, σελ.  13, συλλέξαμε την ακόλουθη είδηση:

 

Ποιος οργανισμός έχει τα λιγότερα γονίδια;

Το βακτήριο Carsonella ruddii τα βγάζει πέρα με 159.662 ζεύγη βάσεων DNA κατανεμημένα σε 182 γονίδια. Ο αριθμός αυτός προσεγγίζει τα θεωρητικό όριο των 151 γονιδίων, το οποίο οι Αμερικανοί επιστήμονες Anthony Forster και George Church έχουν υπολογίσει ως το ελάχιστο όριο για ένα ζωντανό κύτταρο. Συγκριτικά, το ανθρώπινο γονιδίωμα αποτελείται από περίπου 20.000 γονίδια, που περιέχουν συνολικά τρία δισεκατομμύρια ζεύγη βάσεων.

Το βακτήριο Carsonella ruddii ζει στο σώμα εντόμων και δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί χωρίς τη βοήθεια κυττάρων-ξενιστών στο έντομο. Σε ανταπόδοση της φιλοξενίας, αυτό το απίστευτα απλό βακτήριο προσφέρει ζωτικά αμινοξέα στο έντομο, που τρέφεται με χυμούς φυτών. Ουσιαστικά το έντομα και το Carsonella ruddii ζουν σε μια τόσο στενή συμβιωτική σχέση, που γεννάται το ερώτημα κατά πόσον το βακτήριο αυτό είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός. Είναι τόσο εξαρτημένο από τον ξενιστή του που θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι έχει γίνει μέρος του εντόμου.

Αυτό είναι το δεύτερο βακτήριο που παρουσιάζει η ιστοσελίδα μας, το οποίο ζει συμβιωτικά με έντομα, μετά από το βακτήριο Wolbachia. Είναι σίγουρο ότι το μέλλον θα μας αποκαλύψει πολύ περισσότερα για την θαυμαστή αυτή δημιουργία του Θεού μας, και για τους απροσδόκητους τρόπους που αυτή εξελίσσεται βάσει του θαυμαστού δημιουργικού κώδικα του DNA.