Πλήρες DNA βακτηρίου μέσα σε μυίγα

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Γενετική

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Η συγχώνευση DNA μεταξύ διαφορετικών ειδών είναι γεγονός!

Απ' ό,τι φαίνεται, όχι μόνο τα είδη δεν είναι τόσο ξεχωρισμένα όσο νομίζεται γενικά, αλλά είναι δυνατόν το DNA ενός είδους, να φιλοξενεί το DNA ενός άλλου είδους!

.

Σε προηγούμενο άρθρο, είχαμε δείξει πώς είναι δυνατόν να ενσωματώνεται το DNA ενός ιού στον γενετικό κώδικα ζώων, επηρεάζοντας και προωθώντας την εξέλιξή τους. Το εκπληκτικό όμως είναι ότι σε DNA μυίγας, ανακαλύφθηκε ολόκληρο σχεδόν το γονιδίωμα ενός οργανισμού πολύ πιο σύνθετου, από έναν ιό! Είναι προφανές ότι η Εξέλιξη είναι πολύ πιο συνηθισμένη, και προωθείται από πολύ περισσότερους παράγοντες από αυτούς που ήδη γνωρίζουμε!

Στη συνέχεια δείτε λεπτομέρειες για την εκπληκτική αυτή ανακάλυψη, από άρθρο της ιστοσελίδας in.gr, στη διεύθυνση: http://www.in.gr/news/article.asp?lngentityid=828600&lngdtrid=252 που δημοσιεύθηκε στις 3-9-2007:

Γονίδια μετανάστες
Ολόκληρο γονιδίωμα βακτηρίου ανακαλύφθηκε μέσα στο DNA εντόμου

 

Ουάσινγκτον
Τι μπορεί να κρύβεται μέσα στο γονιδίωμα μιας μύγας των φρούτων; Ολόκληρο το γονιδίωμα ενός βακτηρίου, διαπίστωσαν έκπληκτοι Αμερικανοί γενετιστές. Η ανακάλυψη δημιουργεί την υποψία ότι η μόλυνση οργανισμών από ξένα γονίδια είναι συχνότερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι η μεταφορά γονιδίων από τον ένα οργανισμό στον άλλο είναι θεωρητικά εφικτή, αναφέρει το Nature.com. Μέχρι σήμερα, όμως, πίστευαν ότι η μεταφορά βακτηριακού DNA σε ζώα είναι σχετικά σπάνια.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Γκρεγκ Βέντερ στο Μέριλαντ μελέτησαν το βακτήριο Wolbachia, το οποίο εκτιμάται ότι προσβάλλει το ένα πέμπτο έως τα τρία τέταρτα του συνόλου των ειδών των εντόμων. Το μικρόβιο ζει στα κύτταρα των αρσενικών και θηλυκών αναπαραγωγικών κυττάρων και περνά από τα θηλυκά στους θηλυκούς απογόνους τους μέσω μολυσμένων ωαρίων. Είναι μάλιστα τόσο ύπουλο, ώστε αυξάνει την αναλογία των θηλυκών για να εξασφαλίσει την εξάπλωσή του.

Στην εικόνα μπορείτε να δείτε Βακτήρια Wolbachia (κίτρινο) μέσα σε έμβρυο μύγας Drospοphila.

Οι ερευνητές εξέτασαν κύτταρα της μύγας Drosophila ananassae, ενός συνήθους πειραματόζωου. Πίστευαν ότι, μέσω των μολυσμένων ωαρίων, μικρά τμήματα DNA του βακτηρίου θα είχαν εισχωρήσει στο γονιδίωμα του. Αυτό που βρήκαν τελικά ήταν σχεδόν ολόκλητο το βακτηριακό DNA.

Οι εξετάσεις έδειξαν ότι τουλάχιστον 28 από τα 1206 γονίδια της Wolbachia ήταν ενεργά στον οργανισμό της μύγας. Η λειτουργία τους παραμένει άγνωστη, ωστόσο οι ερευνητές πιστεύουν ότι πρέπει να έχουν κάποια χρησιμότητα για το έντομο, αλλιώς θα είχαν μεταλλαχθεί ή εξαφανιστεί από τη φυσική επιλογή.

Η ανακάλυψη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, δεν έχει μόνο θεωρητική αξία. Σήμερα, όταν οι επιστήμονες προσδιορίζουν την αλληλουχία του γονιδιώματος ενός οργανισμού, ειδικό λογισμικό απορρίπτει οποιεσδήποτε βακτηριακές αλληλουχίες συναντήσει, θεωρώντας ότι πρόκειται για μόλυνση του δείγματος. Η νέα έρευνα δείχνει ότι το λογισμικό θα πρέπει να τροποποιηθεί.

Στο μεταξύ, η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Βέντερ θα αναζητήσει βακτηριακά γονίδια και σε άλλα ζώα, ειδικά στα ερπετά και τα αμφίβια. Η μόλυνση θηλαστικών από τέτοια γονίδια είναι απίθανη, καθώς δεν υπάρχουν γνωστά βακτήρια που να μολύνουν τα σπερματοζωάρια και τα ωάρια.

Newsroom ΔΟΛ

 

Και βεβαίως αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση συμβιωτικού βακτηρίου! Υπάρχουν και άλλες!

Φαίνεται ότι η αλληλεπίδραση  των γονιδιωμάτων μεταξύ πολύ διαφορετικών ειδών είναι  τελικά πολύ πιο συνηθισμένη απ' ό,τι φαντάζονταν και οι πιο ευφάνταστοι εξελικτές. Και είναι προφανές ότι τα ντοκουμέντα της ύπαρξης του εξελικτικού γεγονότος, όχι μόνο δεν ατονούν με το χρόνο, αλλά αυξάνονται με τρόπους που ούτε οι ίδιοι οι εξελικτές δεν μπορούν να φαντασθούν!