Η ιστορία του AIDS προκύπτει από τις μεταλλάξεις του

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Μεταλλάξεις

Η γενετική ανάλυση του DNA ενός ζώου ή ακόμα και ενός ιού, είναι τόσο ακριβής, που μπορεί να εξιχνιάσει την ιστορία του!

Η γενετική ανάλυση, εξιχνίασε όχι μόνο την ιστορία του ανθρώπου και της γάτας, αλλά και του ιού του AIDS!

.

Στις 30 Οκτωβρίου 2007 η ιστοσελίδα in.gr, με πληροφορίες από το Ασοσιέτεντ Πρες, στη διεύθυνση http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=844476&lngDtrID=252, παρουσίασε τις νεότερες ανακαλύψεις της ιστορίας του ιού HIV που προκαλεί το AIDS, αποδεικνύοντας έτσι για μια φορά ακόμα την ακρίβεια της γενετικής στο να εξιχνιάζει την ιστορία της ζωής στον πλανήτη μας:

Μέσω Αϊτής έφτασε ο HIV στις ΗΠΑ και την Ευρώπη

Το χρονικό της καταστροφής

Δείγματα αίματος από τα πρώτα θύματα αποκαλύπτουν το ιστορικό του ιού

Associated Press
Σικάγο

   
 

Ο ιός του AIDS πρωτοεμφανίστηκε στην Αφρική, έκανε όμως μια στάση στην Αϊτή πριν εξαπλωθεί στις ΗΠΑ και αργότερα στην Ευρώπη, δείχνουν αναλύσεις που δημοσιεύονται την Τρίτη. Έπειτα από την άφιξη του πρώτου μολυσμένου μετανάστη, γύρω στο 1969, ο HIV έμεινε απαρατήρητος για 12 χρόνια.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα επιβεβαιώνει τις υποψίες για το ρόλο της Αϊτής ως ενδιάμεσου σταθμού, δείχνει όμως ότι ο ιός έφτασε στην Αμερική νωρίτερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί.

«Είναι ανατριχιαστικό που μαθαίνουμε ότι κυκλοφορούσε τόσο καιρό κάτω από τη μύτη μας» σχολιάζει στο Reuters ο Μάικλ Ουόρομπεϊ, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Η ομάδα του Ουόρομπεϊ πραγματοποίησε γενετικές αναλύσεις σε αποθηκευμένα δείγματα αίματος από ασθενείς τα πρώτα χρόνια της επιδημίας τόσο στην Αϊτή και στις ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Επειδή ο αριθμός των μεταλλάξεων που συσσωρεύει ο ιός εξαρτάται από το πόσο καιρό έχει μείνει σε μια χώρα, οι γενετιστές μπορούν να υπολογίσουν το χρόνο από την άφιξη του πρώτου ασθενή.

Η ανάλυση έδειξε ότι ο HIV έφτασε στην Αϊτή το 1966, πιθανώς από έναν και μόνο φορέα που προερχόταν από την Κεντρική Αφρική. Στη συνέχεια ο ιός μεταπήδησε και στις ΗΠΑ, πάλι μέσω ενός και μόνο φορέα, πιθανώς το 1969. Επειδή ο σεξουαλικός τουρισμός από τις ΗΠΑ προς την Αϊτή δεν είχε ακόμα ξεκινήσει εκείνη την εποχή, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι την ασθένεια μετέφερε κάποιος Αϊτινός μετανάστης.

Η ανάλυση απέκλεισε το ενδεχόμενο ο ιός να έφτασε απευθείας από την Αφρική στις ΗΠΑ και δίνει πιθανότητα 99,8% να έφτασε με ενδιάμεσο σταθμό τη Χαβάη.

Το στέλεχος που επικρατεί στην Αμερική μεταφέρθηκε αργότερα στην Ευρώπη και την Ασία.

Ο HIV πιστεύεται ότι εισήλθε στον ανθρώπινο πληθυσμό το 1930, στο Καμερούν ή άλλη χώρα της Κεντρικής Αφρικής, πιθανώς από κυνηγούς που κατανάλωσαν κρέας πιθήκων μολυσμένων με παρεμφερή ιό.

Ο ιός αναγνωρίστηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 1981.

Newsroom ΔΟΛ