Η καταγωγή της γάτας

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Δεν είναι μόνο ο άνθρωπος του οποίου το γονιδίωμα μαρτυράει για την καταγωγή του. Και τα άλλα ζώα έχουν γονιδίωμα!

Μέρα με την ημέρα, μαθαίνουμε την καταγωγή και την εξέλιξη κάθε ζώου του πλανήτη μας. Αυτή τη φορά, ήρθε η σειρά της γάτας! Και φυσικά, κατάγεται από κοινό πρόγονο παρά τις διάφορες ποικιλίες της...

.

Η ιστοσελίδα www.in.gr σε άρθρο της με τίτλο: "Γενετική ανάλυση αποκαλύπτει τη γενεαλογία της γάτας", με ημερομηνία 29-6-2007, δημοσίευσε τα εξής στην ακόλουθη διεύθυνση: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=813330&lngDtrID=252

Ουάσινγκτον

Ο Γκάρφιλντ ξέρει πλέον από πού κατάγεται: Γενετικές αναλύσεις στις ΗΠΑ αποκαλύπτουν ότι όλες οι κατοικίδες γάτες προέρχονται από μια ομάδα αγριόγατων που ζούσαν στη Μέση Ανατολή πριν από 100.000 χρόνια.

Η εξημέρωση της γάτας ακολούθησε πάντως πολύ αργότερα, όταν όταν ο άνθρωπος ανακάλυψε τη γεωργία πριν από 10.000 χρόνια, εκτιμούν οι επιστήμονες.

Όλες οι σημερινές γάτες ανήκουν στο είδος Felis silvestris, ωστόσο υπάρχουν δεκάδες υποείδη που ζουν σε άγρια κατάσταση ή εξημερωμένες.

Από γενετική άποψη, οι σημερινές κατοικίδες γάτες μοιάζουν περισσότερο με την αγριόγατα του υποείδους Felis silvestris lybica, η οποία ζει ακόμα και σήμερα στο Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία, αναφέρει στο περιοδικό Natureη ομάδα του Κάρλος Ντρίσκολ στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ.

 

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν γενετικές αναλύσεις σε 979 ράτσες γάτων από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους διάφορες κατοικίδιες γάτες, η ευρωπαϊκή αγριόγατα Felis silvestris silvestris, η αγριόγατα της Κεντρικής Ασίας, Felis silvestris ornata και η κινεζική αγριόγατες της ερήμου, Felis silvestris bieti. Η σύγκριση των γονιδιωμάτων έδειξε ότι όλες οι ράτσες προήλθαν από έναν κοινό πρόγονο που έζησε στη Μέση Ανατολή πριν από περισσότερο από 100.000 χρόνια.

Η ίδια περιοχή αποτέλεσε το λίκνο του πολιτισμού όταν ο άνθρωπος άρχισε να καλλιεργεί δημητριακά πριν από 10.000 με 12.000 χρόνια, πιστεύουν οι επιστήμονες.

Είναι πιθανό ότι οι κάποια στιγμή οι αγριόγατες άρχισαν να επισκέπτονται τις αποθήκες με τους σπόρους για να κυνηγήσουν τα τρωκτικά, και έτσι άρχισαν να δημιουργούν σχέσεις με τους ανθρώπους.

Οι αρχαιότερες ενδείξεις για την εξημέρωση της γάτας ανακαλύφθηκαν στην Κύπρο πριν από τρία χρόνια, μέσα σε έναν τάφο 9.500 χρόνων που περιείχε τον σκελετό ενός κατοικίδιου θαμμένου μαζί με τον ιδιοκτήτη του.

Περίπου 600.000 κατοικίδιες γάτες ζουν σήμερα σε όλο τον κόσμο.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

 

Για περισσότερες πληροφορίες των σημαντικών αυτών ανακαλύψεων, δείτε το σχετικό μας άρθρο.