Το αρχαιότερο γνωστό θηλαστικό

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Ένα ζωάκι μεγέθους συνδετήρα, ήταν από τα πρώτα θηλαστικά που έζησαν πριν από 195 εκατομμύρια χρόνια στη γη

Είναι πολύ σημαντικό για την έρευνα που κάνουμε, να γνωρίζουμε τις εξελίξεις της επιστήμης, και τις ανακαλύψεις της. Έτσι έχουμε όχι μόνο μια καλή εικόνα της εξέλιξης της ζωής, αλλά και μπορούμε να ανατρέχουμε και να διασταυρώνουμε διάφορα στοιχεία που παρουσιάζονται. Και ένα πολύ σημαντικό θέμα προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η αρχαιότητα των θηλαστικών. Γιατί 130 εκατομμύρια χρόνια ΠΡΙΝ οι Δεινόσαυροι εξαφανισθούν, μικροσκοπικά θηλαστικά τριγύριζαν ήδη στον πλανήτη.

.

Στο περιοδικό Νάσιοναλ Τζεογκράφικ Απριλίου 2003 σελ. 32, υπάρχει μια εντυπωσιακή εικόνα, ενός μικροσκοπικού θηλαστικού μικρότερου από ένα δάκτυλο, που μπορεί να χωρέσει σε ένα κουτάλι. Ζωάκια τέτοιου μεγέθους, ήταν δυνατόν να επιβιώσουν σχεδόν ανενόχλητα από τους τεράστιους δεινοσαύρους που κυριαρχούσαν τότε στη γη.

Ένα απολιθωμένο κεφάλι που βρέθηκε (και αυτό) στην Κίνα, ηλικίας 195 εκατομμυρίων ετών, εμφάνιζε χαρακτηριστικά του συγχρόνου ανθρώπου, άγνωστα στα ερπετά: Οστά του μέσου αφτιού διαχωρισμένα από τη γνάθο και μεγάλη κρανιακή κοιλότητα. Τη σημασία αυτής της διαμόρφωσης αφτιών την έχουμε αναπτύξει σε άλλο σχετικό άρθρο, όταν εξηγούσαμε πώς με γενετικές τροποποιήσεις, είναι δυνατόν να κάνουμε σύγχρονα θηλαστικά να αναπτύξουν αρχαιότερα χαρακτηριστικά στα αφτιά τους!

Τα οστά του κρανίου είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για την εξέλιξη των ζώων, εφ' όσον δεν υπήρχαν από την αρχή ζώα σαν τα σημερινά. Ευρήματα σαν αυτό, διευρύνουν σημαντικά τις γνώσεις μας.

 

Άλλα σχετικά άρθρα μας: Θηραψίδια: Οι πρόγονοι των Θηλαστικών <> Οι Γενετιστές διορθώνουν το εξελικτικό δένδρο συγγένειας των θηλαστικών <> Αρχαίοι πρόγονοι των Πλακουντοφόρων και των Μαρσιποφόρων Θηλαστικών