Οι ανακαλύψεις για την εξελικτική πορεία των πρωτευόντων

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Πολλές μορφές γεννήθηκαν και χάθηκαν, πριν ο Θεός οδηγήσει την εξελικτική διαδικασία στον άνθρωπο

Κάθε τόσο, νέα ευρήματα απολιθωμάτων, διευρύνουν και εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας για τη μεγάλη μας οικογένεια των Πρωτευόντων.

.

Ο άνθρωπος, ΔΕΝ είναι ένα πλάσμα ξεκάρφωτο και "ανάδελφο". Σήμερα υπάρχουν αρκετά είδη πιθήκων, πλάσματα που μας μοιάζουν πολύ. Αυτά όλα ανήκουν στην ίδια με εμάς οικογένεια, την οικογένεια των Πρωτευόντων.

Η οικογένεια αυτή, στο διάβα του χρόνου, είχε πολλά ακόμα μέλη, τα οποία η εξελικτική διαδικασία "ξεπέρασε", και εξαφανίσθηκαν. Όμως η παλαιοντολογική σκαπάνη, διαρκώς ανασύρει νέα μέλη των Πρωτευόντων, και σιγά - σιγά, όλα αυτά τα ευρήματα μπαίνουν σε μια σειρά, δείχνοντας το δρόμο της Δημιουργικής Προνοίας του Θεού, που οδήγησε την Εξελικτική διαδικασία στη δημιουργία του ανθρώπου, ως Βασιλέως και Ιερέως της κτίσης.

Οι εικόνες που θα παρουσιασθούν στο άρθρο αυτό, είναι από το περιοδικό Περισκόπιο της Επιστήμης (Νο 255, Νοεμβρίου 2001, σελ. 28, 38 και 39).

Στην πρώτη εικόνα, απ' αυτές, μπορείτε να δείτε χαρακτηριστικά απολιθώματα από μέλη των Πρωτευόντων, από τους "Προπιθήκους" ακόμα, και μέσω των πιθήκων στους Χόμο, εκ των οποίων ο τελευταίος επιζών είναι ο σύγχρονος άνθρωπος (Χόμο Σάπιενς - Σάπιενς). Η παρουσίαση αυτή γίνεται ανάλογα με το χρόνο που έχουν βρεθεί τα ανάλογα ευρήματα, από τους προπιθήκους, μέχρι τον σημερινό άνθρωπο:

Ο σύγχρονος άνθρωπος διαφέρει από τα άλλα πρωτεύοντα, κυρίως λόγω της μεγάλης κρανιακής χωρητικότητάς του, της βραχύτερης σιαγόνας του, και της παραβολικής οδοντοστοιχίας του. (Η οδοντοστοιχία των πιθήκων είναι παράλληλη).

Στη συνέχεια, μπορείτε να δείτε χαρακτηριστικά ευρήματα Ανθρωπιδών και Χόμο Πρωτευόντων, τα οποία είχαν βρεθεί ως το τέλος του 2001 (γιατί από τότε, βρέθηκαν αρκετά ακόμα πρωτόγνωρα ευρήματα Ανθρωπίδων):

Οι εικόνες στο περιοδικό απ' όπου λήφθηκαν, ανήκαν σε παράλληλες σελίδες, και παρουσιάζονταν σε σειρά, σε κοινή εικόνα των δύο σελίδων. Γι' αυτό, επειδή εδώ χωρίσθηκαν και τοποθετήθηκαν η μία κάτω από την άλλη, αντί για δίπλα,  η αρίθμηση των ευρημάτων παρουσιάζεται λίγο ανακατεμένη. Ακολουθώντας όμως την αρίθμηση (σε κόκκινο κύκλο), μπορείτε να τα δείτε σε χρονική σειρά, ανάλογα με το πότε έζησε το κάθε ένα από αυτά τα είδη, ώσπου φθάσαμε στον άνθρωπο.

Τα ανωτέρω, είναι βεβαίως μια πρώτη γνωριμία (για την ιστοσελίδα μας) με αυτά τα είδη, και φυσικά περιληπτική. Όμως, σχεδιάζουμε να γίνουν στο μέλλον εκτενέστερες παρουσιάσεις για το κάθε ένα από αυτά τα είδη ξεχωριστά, όπως ήδη κάναμε με τον Νεάντερταλ.

Η γνώση του παρελθόντος, θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε σωστά και χωρίς παρανοήσεις, όχι μόνο τη θέση μας και το ρόλο μας στον πλανήτη, αλλά και στο σχέδιο του Θεού για αφθαρτοποίηση της κτίσεως!