Το τρίτο μάτι της Σαύρας

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Ένα τρίτο μάτι στην κορυφή του κεφαλιού της σαύρας, δίνει στοιχεία για την εξέλιξη του ματιού

Ένα ενδιαφέρον άρθρο στο περιοδικό Science Illustrated Νο 18, του Σεπτεμβρίου 2006, σελ. 20,21, μας δίνει ένα παράδειγμα για το πώς είναι ένα μάτι πριν εξελιχθεί πλήρως, όπως το μάτι στο πάνω κεφάλι της Σαύρας. Έχουμε βεβαίως δείξει σε άλλο μας άρθρο το πώς έγινε η εξέλιξη του ματιού. Αυτό το άρθρο, δίνει μια συμπληρωματική επιβεβαίωση για το γεγονός της εξέλιξης του ματιού, δια της φυσικής επιλογής.

.

Τρίτο μάτι βλέπει το φως
Το «τρίτο μάτι» της σαύρας προσφέρει νέες γνώσεις για την εξέλιξη της όρασης

Οι σαύρες έχουν ένα τρίτο, πρωτόγονο μάτι πάνω στο μέτωπο. Τα εξελιγμένα μάτια των σπονδυλωτών έχουν πιθανότατα προέλθει από μια πρωτόγονη μορφή ματιού, που έμοιαζε με το μάτι αυτό.

 

Οι Εξελικτικοί Βιολόγοι προβληματίζονταν εδώ και πολύ καιρό πώς τα περίπλοκα μάτια των σπονδυλωτών εξελίχθηκαν από τα πρωτόγονα μάτια του παρελθόντος. Ωστόσο, μελέτες πάνω στο λεγόμενο "τρίτο μάτι" της σαύρας προσφέρουν νέες γνώσεις για την πρώιμη εξέλιξη του οργάνου της όρασης.

Πολλά ερπετά έχουν στο δέρμα τους φωτοευαίσθητα κύτταρα, που αντιδρούν στο φως και στο σκοτάδι, αλλά ειδικά στις σαύρες τα κύτταρα αυτά εξελίχθηκαν σε ένα μάτι που διαθέτει φακό και ένα είδος αμφιβληστροειδούς. Το «τρίτο μάτι» Βρίσκεται στο μέτωπο, ανάμεσα στα δύο κανονικά μάτια της σαύρας, και βοηθάει το ζώο να ξεχωρίζει τη μέρα από τη νύχτα. Με τον τρόπο αυτό οι ποικιλόθερμες σαύρες διευκολύνονται στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός τους κατά τη διάρκεια του 24ώρου.

Στο «τρίτο μάτι» της σαύρας οι ερευνητές ανακάλυψαν δύο φωτοευαίσθητες πρωτεϊνες, οι οποίες υπάρχουν και στη χρωστική ουσία των οφθαλμών των σπονδυλωτών και αντιδρούν στο μπλε και στο πράσινο φως αντίστοιχα. Ανακάλυψαν επίσης και τη λεγόμενη πρωτεΐνη G, η οποία υπάρχει και στα φωτοευαίσθητα κύτταρα της πίνας. Εφόσον η πρωτεΐνη G υπάρχει τόσο σε σπονδυλωτά όσο και σε ασπόνδυλα ζώα, οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι μακρινοί κοινοί πρόγονοι και των δύο ζωικών ομάδων είχαν, ενδεχομένως, έναν πρωτόγονο οφθαλμό που θύμιζε πολύ το «τρίτο μάτι» της σαύρας.

Μήπως τα παραπάνω που παραθέσαμε από το άρθρο του περιοδικού, δικαιολογούν ορισμένους που θέλουν να πιστεύουν ότι όλα αυτά έγιναν "τυχαία" χωρίς Θεό;

Δείτε τη δεξιά εικόνα. Πόσο λογικός είναι ένας άνθρωπος, που πιστεύει ότι έστω και αυτό το απλό μάτι, που διακρίνει μόνο φως, είναι δυνατόν να εξελίχθηκε χωρίς την πρόβλεψη ενός Νοήμονος Κατασκευαστή; Πόσο μάλλον αν στην εικόνα υπήρχε ένα λεπτομερές διάγραμμα από ένα πλήρως εξελιγμένο μάτι!