Μια σαύρα χωρίς πόδια

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Η μετάλλαξη της απώλειας των ποδιών, δεν περιορίζεται μόνο στα φίδια, αλλά συνέβη και στις σαύρες!

Έχουμε δείξει σε άλλο άρθρο μας, πώς τα φίδια, μεταλλάχθηκαν από προγόνους τους που είχαν πόδια. Μια νέα ανακάλυψη όμως, δείχνει ότι την ίδια πορεία, ακολούθησε και ένα είδος σαύρας.

.

Στην ιστοσελίδα www.in.gr και ειδικότερα στη διεύθυνση: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=805353&lngDtrID=252, υπάρχει το εξής άρθρο με ημερομηνία 29-5-2007:

Σαύρα χωρίς πόδια ανακαλύφθηκε στην Ινδία

Δεν είναι βόας...

Νέο Δελχί.

Ένα ακόμα είδος σαύρας χωρίς πόδια ανακαλύφθηκε από ζωολόγους σε δασώδη περιοχή στα ανατολικά της Ινδίας.

Το ερπετό, μήκους περίπου 18 εκατοστών, θυμίζει μικρό φολιδωτό φίδι, δήλωσε ο Σουσίλ Καμάρ Ντούτα, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στη μη κυβερνητική οργάνωση Vasundhra και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ορίσα.

Οι σαύρες και τα φίδια ανήκουν στα ερπετά, ωστόσο κατατάσσονται σήμερα σε ξεχωριστές υφομοταξίες. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν αρκετά είδη σαύρας που έχουν χάσει τα πόδια τους, και ξεχωρίζουν από τα φίδια από την παρουσία βλεφάρων και εξωτερικών αφτιών.

Το νέο είδος δεν έχει ταξινομηθεί ακόμα επισήμως, μέχρι να ολοκληρωθούν οι αναλύσεις και οι συγκρίσεις. «Προκαταρκτικές επιστημονικές μελέτες αποκαλύπτουν ότι η νέα σαύρα ανήκει στο γένος Sephopsis» δήλωσε ο Ντούτα. Η σαύρα προτιμά τη δροσιά και ζει στο μαλακό χώμα κάτω από πέτρες, πρόσθεσε.

Το νέο είδος ανακαλύφθηκε πριν από δέκα μέρες στα δάση του Κανταντάρ του κρατιδίου Ορίσα, περίπου 1.000 χλμ νοτιοανατολικά του Νέου Δελχί.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press