Ένα καλοδιατηρημένο απολίθωμα που βρέθηκε στη Βραζιλία ανήκει πιθανότατα σε έναν χαμένο κρίκο της εξέλιξης των σύγχρονων κροκόδειλων. Το ερπετό, μήκους 1,7 μέτρων, έζησε στα τέλη της Κρητιδικής περιόδου πριν από 80 εκατ. χρόνια.

«Είναι σημαντικό για την επιστήμη επειδή το εύρημα αποτελεί κυριολεκτικά τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους πρωτόγονους κροκόδειλους, που ζούσαν την εποχή των δεινόσαυρων πριν από 8-85 εκατ. χρόνια, και τα σύγχρονα είδη» δήλωσε στο Reuters ο Ισμάρ ντε Σούζα Καρβάλο, παλαιοντολόγος του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Ζανέιρο.

Το νέο είδος ονομάστηκε Montealtosuchus arrudacamposi από το όνομα του επιστήμονα που το περιέγραψε και της πόλης Μόντε Αλτο, στην πολιτεία Σάο Πάολο, όπου ήρθε στο φως.

Το ερπετό, της οικογένειας των Πειροσαυριδών, έμοιαζε αρκετά με τους σημερινούς κροκόδειλους, είχε όμως μακρύτερα άκρα.

Το arrudacamposi Montealtosuchus, ένα ευκίνητο επίγειο αρπακτικό ζώο της οικογένειας Peirosauridae, είχε  διαφορετικές συνήθειες από τους σημερινούς κροκοδείλους αλλά ήταν παρόμοιο στη μορφή και τη δομή παρά την κατοχή των μακρύτερων άκρων, είπαν οι επιστήμονες.

Το απολίθωμα βρέθηκε κοντά στην πόλη Monte Alto στο Σάο Πάολο και ονομάσθηκε από τη θέση και τον τοπικό επιστήμονα που ανέσκαψε το απολίθωμα το 2004.

 

Μέρος των στοιχείων στηρίχθηκαν στο σχετικό άρθρο της ιστοσελίδας: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=869204&lngDtrID=252