Ένα γονίδιο ευθύνεται για το μέγεθος των σκύλων

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Γενετική

Δεν είναι και τόσο δραματικές οι αλλαγές που χρειάζονται, για να μεταλλαχθεί ένα πλάσμα

Όσο η γενετική διεισδύει στα "άδυτα" του γενετικού κώδικα, με τον οποίο προγραμμάτισε ο Θεός το μηχανισμό της Φυσικής Επιλογής των έμβιων όντων, τόσο μας εκπλήσσει, για την εκπληκτική απλότητα επιδεικνύουν οι μεταλλάξεις σε ορισμένες τους εκφράσεις.

.

Εάν ένα μόνο γονίδιο δημιουργεί τόσο μεγάλες αλλαγές στη δομή ενός οργανισμού, είναι πλέον προφανές ότι η Εξέλιξη είναι πολύ εύκολο να λειτουργήσει! Τα "βαθυστόχαστα" επιχειρήματα των δημιουργιστών, που υποτίθεται ότι ακυρώνουν τη λειτουργία της Εξελικτικής διαδικασίας, ως κάτι "εξαιρετικά περίπλοκο", (λες και ο Θεός δεν θα μπορούσε να επιτύχει ακόμα και κάτι περίπλοκο δια της εξελικτικής διαδικασίας), αποδεικνύονται άτοπα! Ο Θεός δημιουργεί ως επί το πλείστον ΑΠΛΑ, ως Πάνσοφος και Παντογνώστης, και αν κάτι μπορεί να γίνει με τον ευκολότερο τρόπο, (αν και δεν χρειάζεται την ευκολία), το κάνει απλά. Γιατί είναι Θεός Οικονομίας.

Το ακόλουθο άρθρο δημοσιεύθηκε στις 5 Απριλίου 2007, στην ιστοσελίδα www.in.gr, στη διεύθυνση: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=792825&lngDtrID=252:

Ουάσινγκτον

Οι παραλλαγές ενός και μόνο γονιδίου ευθύνονται για τις τεράστιες αποκλίσεις μεγέθους ανάμεσα στις διάφορες ράτσες σκύλων, ανακάλυψαν Αμερικανοί γενετιστές.

Από τα τσιουάουα έως τη ράτσα του Αγίου Βερνάρδου, τα σκυλιά είναι τα θηλαστικά με τη μεγαλύτερη ποικιλία διαστάσεων. Οι επιστήμονες αποφάσισαν να αναζητήσουν την αιτία της απόκλισης εξετάζοντας σχεδόν χίλια πορτογαλικά νερόσκυλα. Η ράτσα αυτή παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ποικιλία μεγέθους, με τα ζώα να ζυγίζουν από 11 έως 34 κιλά.

Οι σημαντικότερες γενετικές διαφορές ανάμεσα σε σκύλους διαφορετικού μεγέθους εντοπίστηκαν στο γονίδιο τoυ Igf-1 (ινσουλινό΅ορφος αυξητικός παράγοντας), το οποίο είναι ήδη γνωστό ότι επηρεάζει το σωματικό μέγεθος.

 

Γενετικά τροποποιημένα ποντίκια από τα οποία απουσιάζει εντελώς το γονίδιο δεν αναπτύσσονται κανονικά και γίνονται «μίνι» ποντίκια, ενώ σύμφωνα με προηγούμενη μελέτη, όσο μεγαλύτερο μέγεθος έχει ένα κανίς, τόσο υψηλότερα τα επίπεδα του ινσουλινόμορφου αυξητικού παράγοντα στο αίμα του.

Για να επαληθεύσουν τα αποτελέσματα των αρχικών τους παρατηρήσεων, οι επιστήμονες προχώρησαν στη γενετική ανάλυση 3.241 σκύλων από 143 ράτσες, ανάμεσά τους τους τσιουάουα, πεκινουά, κανίς νάνοι και βασιλικά κανίς, λουλού Πομεναρίας, σκύλοι της Δανίας και του Αγίου Βερνάρδου.

«Είναι εντυπωσιακό να βλέπει κανείς ότι τόσες πολλές ράτσες μικρών σκύλων προέκυψαν από τη μετάλλαξη ενός μόνο γονιδίου», γράφει στο Science η ομάδα του Νέιτ Σάτερ, γενετιστή στο Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Ανθρώπινου Γονιδιώματος στο Μέριλαντ.

news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

 

Η παραπάνω ανακάλυψη, δίνει ένα ακόμα επιχείρημα υπέρ της Εξέλιξης. Απαντάει στο ερώτημα: "Γιατί συχνά οι Εξελικτές αλλάζουν τα γενεαλογικά τους δένδρα;"

Η απάντηση είναι ότι επειδή μέσα σε ένα μεμονωμένο είδος, με ένα μόνο γονίδιο μπορούν να εκφρασθούν τόσες διαφορετικές μορφές, είναι επόμενο, όταν τα γενεαλογικά δένδρα στηρίζονται ΜΟΝΟ στη μορφολογία ενός οργανισμού, να παρασύρονται από ομοιότητες, και να τις διορθώνουν αργότερα, όταν δουν το λάθος.

Τα σημαντικότερα σημερινά εργαλεία της Εξέλιξης, είναι πλέον αυτά της γενετικής. Εκεί δεν χωρούν λάθη, και μέρα με την ημέρα, μας αποκαλύπτει γλαφυρά την αληθινή εξελικτική διαδικασία, με την οποία μας δημιούργησε ο Πλάστης μας!