Το αρχαιότερο γνωστό σπονδυλόζωο

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Οι χιλιετίες κυλούν, αφήνωντας το αποτύπωμά τους στην πέτρα, και γράφοντας κεφάλαια στο βιβλίο της επίγειας ζωής

Τα ζώα δεν είχαν εξ αρχής σκελετό ή σπονδυλική στήλη. Γι' αυτό είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζουμε το πότε ο Θεός έπλασε δια της εξελίξεως τα πρώτα σπονδυλωτά, ώστε να μπορούμε να ακολουθήσουμε τα ίχνη της ιστορίας της ζωής στη γη, και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα χωρίς λάθη.

.

Η Αυστραλία, (όπως έχουμε δείξει σε άλλα άρθρα μας), είναι γνωστή για την αρχαιότητα των πετρωμάτων της. Δεν είναι λοιπόν παράδοξο, το ότι εκεί ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο γνωστό απολίθωμα σπονδυλοζώου.

Από την ιστοσελίδα www.in.gr, από τη διεύθυνση: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=491370, συλλέξαμε μία είδηση (στις 24-10-2003), για το αρχαιότερο σπονδυλωτό που είναι σήμερα γνωστό. Πρόκειται για το απολίθωμα που θα βλέπετε στην ακόλουθη εικόνα:

Απολίθωμα του αρχαιότερου γνωστού σπονδυλόζωου, ηλικίας 560 εκατομμυρίων ετών.

 

Σίδνεϊ:

Ένα απολιθωμένο ζώο σε σχήμα γυρίνου πού εντόπισε ένας κτηνοτρόφος στη νότια Αυστραλία είναι το αρχαιότερο γνωστό σπονδυλόζωο -ένας από τους πρώτους οργανισμούς με σπονδυλική στήλη.

Το μήκους έξι εκατοστών απολίθωμα έχει ηλικία τουλάχιστον 560 εκατομμτυρίων ετών -περίπου 30 εκατ. χρόνια παλαιότερο από το αμέσως επόμενο γνωστό σπονδυλόζωο.

Ο Ρος Φάργκερ εντόπισε το ζώο σε πλάκες από ψαμμόλιθο που βρίσκονταν στη φάρμα του σε μια περιοχή πλούσια σε απολιθώματα στην πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας -η ακριβής τοποθεσία κρατείται πάντως μυστική.

Οι ερευνητές που είχαν εντοπίσει το 1999 στην Κίνα το αμέσως αρχαιότερο σπονδυλόζωο -ένα ζώο που έμοιαζε με ψάρι χωρίς σιαγόνες- είχαν θεωρήσει ότι το εύρημά τους ήταν υπερβολικά εξελιγμένο για να είναι το πρώτο ζώο με σπονδύλους. Πρότειναν τότε την άποψη ότι τα σπονδυλόζωα εμφανίστηκαν πριν από 555 εκατ. χρόνια, περίπου η ηλικία του νέου απολιθώματος.

«Αν και λέμε ότι έχει σπονδυλική στήλη, δεν υπάρχει άμεση ένδειξη σπονδύλων» διευκρινίζει ο Τζιμ Γκέλινγκ, παλαιοντολόγος του Μουσείου Νότιας Αυστραλίας όπου μεταφέρθηκε το απολίθωμα. «Είναι το σχήμα του, και το γεγονός ότι έχει αυτές τις κεκλιμμένες σειρές μυών και κεφάλι [...] που το κάνει να φαίνεται σαν μικρό ψάρι-γυρίνος, ένδειξη ότι είναι διαφορετικό από όλα τα απολιθώματα γύρω του» συνεχίζει.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του μουσείου Μπελίντα Μπόκσον ο Φάργκερ βρήκε το συγκεκριμένο απολίθωμα πριν από πέντε χρόνια, και το είχε αφήσει στη βεράντα του μέχρι που κάποιοι φίλοι του το πρόσεξαν και ζήτησαν από επιστήμονες να το εξετάσουν.

Το εύρημα, που θα μεταφερθεί στην Αδελαΐδα για περαιτέρω αναλύσεις, υπάρχει περίπτωση να είναι ο κοινός πρόγονος όλων των σημερινών σπονδυλοζώων -συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου.

«Το ιερό δισκοπότηρο της παλαιοντολογίας είναι να ανακαλύψουμε από πού ήρθαμε» σχολίασε ο Γκέλινγκ.

news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press