Ανθρώπινη μετάλλαξη για το γάλα

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Μία μετάλλαξη σχετική με το γάλα, μας έκανε ικανούς να τραφούμε ευκολότερα

Σύμφωνα με τη θεωρία της Εξέλιξης, είμαστε προϊόντα διαρκών μεταλλάξεων, που μας δίνουν χαρακτηριστικά ικανά να μας διαιωνίσουν. Έτσι, χιλιάδες χρόνια πριν ο Άβελ, (ο γιος του Αδάμ), βοσκήσει τα πρόβατά του στις πεδιάδες της Μεσοποταμίας, κάποιος πρόγονος του Αδάμ απέκτησε μια νέα μετάλλαξη...

.

Το ακόλουθο κειμενάκι, είναι απόσπασμα από ένα άρθρο του περιοδικού Science Illustrated Νο 20, Νοεμβρίου 2006, σελ. 35:

Πριν από 10.000 χρόνια, η ανοχή στο γάλα μάς πολλαπλασίασε

Όταν οι πρόγονοί μας επινόησαν τη γεωργία, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για μια πραγματική πληθυσμιακή έκρηξη Η καλλιέργεια φυτών και η εκτροφή ζώων απέδιδαν περισσότερο από το κυνήγι, ενώ μια νέα γονιδιακή μετάλλαξη μας έδωσε τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε το γάλα των κατοικίδιων ζώων ως πηγή τροφής Η νέα εκδοχή του γονιδίου LCT, όπως λέγεται, έδωσε τη δυνατότητα στον οργανισμό μας να διασπάει την λακτόζη του γάλακτος ακόμη και μετά τη βρεφική ηλικία Έτσι, αποκτήσαμε ένα μέσο για να τρέφουμε πολύ περισσότερους ανθρώπους σε πολύ μικρότερο χώρο.

 

Το γονίδιο του γάλακτος εξαπλώθηκε ταχύτατα

Αναμφισβήτητα, υπάρχουν πολλές γενετικές προσαρμογές που συνέβαλαν στην επιτυχία του σύγχρονου ανθρώπου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, οι επιστήμονες μπορούν να μετρήσουν απευθείας πόσο επιτυχημένη είναι μια μετάλλαξη εξετάζοντας το πόσο γρήγορα εξαπλώνεται.

Ένα από τα γονίδια που εξαπλώθηκαν με εξαιρετικά μεγάλο δυναμισμό είναι τα γονίδιο που είναι υπεύθυνο για την ανοχή ή όχι στη λακτόζη, το οποίο και συνέβαλε αποφασιστικά στην τεράστια ανάπτυξη του ανθρώπινου πληθυσμού στη Γη τα τελευταία 10.000 χρόνια.

Από τη γέννησή του και για ένα δυο χρόνια μετά, ο άνθρωπος ζει εν μέρει από το μητρικό γάλα, το οποίο περιέχει λακτόζη, τα βασικό σάκχαρο του γάλακτος. Στο στομάχι και στα έντερα του βρέφους εκκρίνεται ένα ένζυμο που διασπά τη λακτόζη, ώστε αυτή να μπορεί να απορροφηθεί και να μετατραπεί σε ενέργεια και ανάπτυξη Ωστόσο, μετά την πρώιμη Βρεφική ηλικία, το ένζυμο σταματά να παράγεται, γι' αυτό και δεν μπορούμε πλέον να εκμεταλλευτούμε τη λακτόζη ως θρεπτική ουσία.

Αυτό ίσχυε γενικά για τους προγόνους μας και ισχύει και σήμερα για πολλές απομονωμένες φυλές. Σήμερα, όμως, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που μπορούν να διασπούν τη λακτόζη ακόμη και σε μεγάλη ηλικία. Διαθέτουν μια εκδοχή του γονιδίου LCT, όπως λέγεται, η οποία παραμένει ενεργή και μετά τη βρεφική ηλικία, και έτσι μπορούν να πίνουν γάλα από κατοικίδια ζώα, ειδικό από αγελάδες και κατσίκες. Η εκδοχή αυτή ταυ γονιδίου LCT εξαπλώθηκε στον πληθυσμό με μια ταχύτητα που κατά τα άλλα έχει παρατηρηθεί μόνο σε γονίδια που προστατεύουν από θανάσιμες ασθένειες. Εκείνοι που διέθεταν το γονίδιο, το μετέφεραν στους απογόνους τους, ενώ εκείνοι που δεν το είχαν πέθαιναν συχνά σε νεαρή ηλικία.

Η μετάλλαξη στο γονίδιο LCT εξαπλώθηκε ιδιαίτερα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, και εμφανίστηκε σίγουρα στους πρώτους αγρότες που είχαν κατοικίδια ζώα πριν από 10.000 χρόνιο. Οι καλλιέργειες, το κρέας και το γάλα από τα κατοικίδια εξασφάλισαν στους ανθρώπους σταθερό εφοδιασμό τροφής. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο πληθυσμός αυξήθηκε εκρηκτικά με την καθιέρωση της αγροτικής ζωής. Η ανθρωπότητα δε θα έφτανε ποτέ τα 6,5 δισεκατομμύρια, αν δεν είχε συνδέσει την επιβίωσή της με την καλλιέργεια φυτών και την εξημέρωση ζώων. Η επιθετική εξάπλωση της μεταλλαγμένης εκδοχής του LCT δείχνει καθαρά ότι προσαρμοστήκαμε σε ένα νέο τρόπο ζωής, με νέα είδη τροφίμων, και ότι αυτή η προσαρμογή ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την εξέλιξη μας.

Αντίστοιχα, τα κατοικίδιο ζώα μας εξελίχθηκαν σε πολλές διαφορετικές ράτσες, η καθεμία με τα δικά της χαρακτηριστικά, και προσαρμόστηκαν ώστε να ζουν μαζί με εμάς - τους κύριους και ποιμένες τους. Η επιτυχής αυτή συμβίωση δεν είχε ως αποτέλεσμα μόνο το δικό μας πολλαπλασιασμό, αλλά βοήθησε και το δικά μας φυτά και ζώα να γίνουν από τα πιο πολυπληθή είδη στη φύση. Ο άνθρωπος ώθησε τη συμβίωση με άλλα είδη στο έπακρο. Χωρίς αυτά, ακόμη θα κυνηγούσαμε θηράματα και θα συλλέγαμε ρίζες Αλλά μαζί με αυτά κατακτήσαμε τον κόσμο.

 

Συνδέστε:

Πώς το γάλα μπήκε στο μενού των νεολιθικών Ευρωπαίων

Μετάλλαξη αυξάνει τη νοημοσύνη στους θηλάζοντες