Γιατί έχουμε 5 δάχτυλα;

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Ακόμα και ο αριθμός των δακτύλων μπορεί να εξηγηθεί με τη Φυσική Επιλογή

Η θεωρία της Εξέλιξης, έκανε δυνατό να αποκρυπτογραφούμε ένα - ένα τα μυστικά της Δημιουργίας του Θεού, και να εξιχνιάζουμε τους λόγους που έπλασε όσα έπλασε, με τον τρόπο που τα έπλασε!

.

Είναι τόση η ευρύτητα των στοιχείων που αποκομίζουμε από τη φυσική επιλογή, που μας εξηγεί ακόμα και τον αριθμό των δακτύλων μας! Και ενώ γνωρίζουμε ότι έχουμε 5 δάκτυλα, επειδή τα πρώτα τετράποδα που έζησαν στην ξηρά είχαν τον ίδιο αριθμό δακτύλων, ίσως αναρωτιόμαστε τον λόγο που αυτά τα δάκτυλα δεν αυξήθηκαν για τα όντα της ξηράς.

Στο ερώτημα αυτό, η φυσική επιλογή απαντάει, ότι ο λόγος είναι πως τα περισσότερα δάκτυλα, αποτελούν δυσμενή μετάλλαξη γιατί κάνουν το ζώο αργό και λιγότερο κατάλληλο για επιβίωση.

Για το θέμα αυτό, η ιστοσελίδα www.flash.gr δημοσίευσε στις 8 Μαϊου 2001, το εξής άρθρο:

 

Γιατί έχουμε (μέχρι) 5 δάχτυλα;

Αν κάποιο θηλαστικό έχει περισσότερα από πέντε δάχτυλα σε κάθε άκρο τότε, συνήθως, παρουσιάζονται δυσμορφίες σε οστά των άκρων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τρέξει με τέτοια ταχύτητα, ώστε να ξεφύγει από κάποιο κίνδυνο ή να πιάσει την τροφή του, σύμφωνα με τον Chris Hayes του Merck, Sharp and Dohme's Neuroscience Research Centre στο Essex.

Σε πειράματα που έκανε με ποντίκια, ο Hayes διαπίστωσε ότι όταν αυτά έχουν έξι ή παραπάνω δάκτυλα, δεν μπορούν να τοποθετήσουν ομαλά τα πόδια τους στο έδαφος. Μάλιστα, πολλά από αυτά αναγκάζονται να κινούνται με τους αστραγάλους και όχι με όλο το πέλμα.

Αντίθετα, η ευκαμψία και η σβελτάδα του ελαφιού, για παράδειγμα, που του επιτρέπουν να επιβιώνει από τα αρπακτικά στις δασώδεις περιοχές, οφείλεται και στο ότι το ζώο στηρίζεται σε πολύ λιγότερα δάκτυλα από τους διώκτες του. Τα παραπάνω μπορεί να τα συμπεράνει κανείς και από το ότι τα άκρα όλων σχεδόν των σπονδυλωτών καταλήγουν σε πέντε ή λιγότερα δάκτυλα.

Τέλος, η ημιμέλεια, η οποία επηρεάζει πιο άμεσα την ικανότητα μετακίνησης, είναι πολύ συχνά κοινό χαρακτηριστικό των θηλαστικών με πολυδακτυλία.

 

Η μελέτη Hemimelia and the Maintenance of Pentadactyly του Chris Hayes υπάρχει στις σελ. 493-495 στο τεύχος 208 του Journal of Theoretical Biology.

 

Άλλα σχετικά άρθρα μας: Η αρχική λειτουργία τών βραγχίων τών ψαριών <> Κατάλοιπα - Αποδείξεις της Εξέλιξης στον άνθρωπο <> Η Εξέλιξη του ματιού