Η αρχική λειτουργία τών βραγχίων τών ψαριών

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξέλιξη

Τα βράγχια τών ψαριών, φαίνεται ότι στα πρώτα στάδια τής εξέλιξής τους, είχαν άλλη λειτουργία

Στις 18/01/10, δημοσιεύθηκε το ακόλουθο άρθρο στη διεύθυνση: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1096031&lngDtrID=252, που δίνει νέο νόημα στην εξέλιξη τών βραγχίων τών ψαριών, και απαντάει στο πώς θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί τα βράγχια, χωρίς να έχουν εξ αρχής την πλήρη και τελική, σημερινή λειτουργία τους.

.
Τα βράγχια «δεν εξελίχθηκαν για να επιτρέπουν στα ψάρια να αναπνέουν»
Η θεωρία ανατρέπεται

To πείραμα πραγματοποιήθηκε σε πέστροφες του είδους Oncorhynchus mykiss

Λονδίνο
Η πρωταρχική λειτουργία για την οποία εξελίχθηκαν τα βράγχια των ψαριών δεν ήταν η απορρόφηση οξυγόνου από το νερό, όπως θέλει η κρατούσα θεωρία, αλλά η διατήρηση της χημικής ισορροπίας ανάμεσα στο αίμα και το περιβάλλον, εκτιμά ερευνητική ομάδα στον Καναδά.

Η μελέτη υποδεικνύει ότι τα βράγχια πρωτοεμφανίστηκαν ως όργανα που επιτρέπουν την ανταλλαγή ιόντων ανάμεσα στο νερό και τον οργανισμό των ψαριών. Χωρίς αυτή τη διαρκή ανταλλαγή ιόντων, που διασφαλίζει τη χημική ισορροπία, τα ψάρια θα φούσκωναν ή θα ζάρωναν, όπως ζαρώνουν τα ανθρώπινα δάχτυλα αν μείνουν πολύ ώρα στο νερό.

Πριν από την εμφάνιση των βραγχίων, τόσο η ανταλλαγή ιόντων όσο και η απορρόφηση οξυγόνου γινόταν διαμέσου του δέρματος.

Σε περιόδους της εξελικτικής ιστορίας κατά τις οποίες η αλατότητα του περιβάλλοντος άλλαζε δραστικά, για παράδειγμα όταν τα ψάρια εξαπλώθηκαν από το αλμυρό στο γλυκό νερό, τα βράγχια μεγάλωσαν και έγιναν τα περίπλοκα εξαρτήματα που γνωρίζουμε σήμερα, εκτιμούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπράντον στον Καναδά.
Η λειτουργία απορρόφησης οξυγόνου εμφανίστηκε δευτερογενώς, εκτιμά η ερευνητική ομάδα.

Τα συμπεράσματα δημοσιεύονται στο βρετανικό Proceedings of the Royal Society B.

Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Science, η θεωρία ότι τα βράγχια εξελίχθηκαν πρωταρχικά για την αναπνοή διατυπώθηκε πρώτα τη δεκαετία του 1940 από το νομπελίστα φυσιολόγο Όγκουστ Κρογκ.

«Είναι πάντα δύσκολο να μην πιστέψει κανείς αυτό που προτείνει ένας νομπελίστας. Αρχίσαμε όμως να συσσωρεύουμε ενδείξεις, και δεν φαινόταν να ταιριάζουν με τη θεωρία» σχολιάζει ο Πίτερ Ρόμποου, επικεφαλής της μελέτης.

Ο Ρόμποου και οι συνεργάτες του εργάστηκαν με νεογέννητες πέστροφες του είδους Oncorhynchus mykiss. Οι νύμφες τοποθετήθηκαν σε δοχεία χωρισμένα σε δύο διαμερίσματα, ένα για το κεφάλι και ένα για το υπόλοιπο σώμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανταλλαγή ιόντων από τα βράγχια αρχίζει να υπερβαίνει την ανταλλαγή ιόντων από την ουρά περίπου δύο εβδομάδες μετά τη γέννηση του ψαριού. Η ουρά όμως συνεχίζει να απορροφά περισσότερο οξυγόνο από ό,τι τα βράγχια για αρκετά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αυτή η διαφορά αποτελεί ένδειξη ότι η πρωταρχική λειτουργία των βραγχίων είναι η διασφάλιση οσμωτικής ισορροπίας.

Ανεξάρτητοι επιστήμονες σχολίασαν ότι η έρευνα φαίνεται αξιόπιστη, επισημαίνουν όμως για να ανατραπεί πλήρως η σημερινή θεωρία η έρευνα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε πιο πρωτόγονα ψάρια, όπως οι λάμπραινες, καθώς και με γενετικές αναλύσεις.

Newsroom ΔΟΛ