Γιγάντιος πτηνοειδής δεινόσαυρος

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Ένας δεινόσαυρος 5 μέτρων που έμοιαζε με κότα!

Έχουμε κατ' επανάληψιν μιλήσει για τους δεινόσαυρους εκείνους, που έμοιαζαν με πτηνά, από τους οποίους προήλθαν τα σημερινά πουλιά. Στη συνέχεια, μπορείτε να δείτε ένα ακόμα σχετικό εύρημα, για έναν τέτοιο δεινόσαυρο τεραστίων διαστάσεων, από ένα δημοσίευμα του www.in.gr, με ημερομηνία 14/6/2007, στη διεύθυνση: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=809714&lngDtrID=252:

.

Νέος δεινόσαυρος στην Κίνα έμοιαζε με γιγάντιο κοτόπουλο

Πεκίνο

Απολιθώματα ενός νέου είδους δεινόσαυρου, ο οποίος έμοιαζε με υπερμεγέθες, ξεπουπουλιασμένο κοτόπουλο, παρουσιάστηκαν στην Κίνα από έναν κορυφαίο παλαιοντολόγο. Η αναπάντεχη ανακάλυψει ίσως αλλάζει τα δεδομένα για την εξέλιξη των πτηνών από τα ερπετά.

Ο δεινόσαυρος Gigantoraptor erlianensis (Γιγαντιαίο αρπακτικό), είχε βάρος έως και 1,4 τόνο και ύψος 5 μέτρα, είχε δηλαδή διαστάσεις που πλησιάζουν αυτές του γνωστού τυραννόσαυρου.

Τα απομεινάρια του βρέθηκαν στην περιοχή Ερλιάν της Εσωτερικής Μογγολίας, γνωστή για τα απολιθώματά της.

Ο δεινόσαυρος, που ζούσε στην Ασία πριν από 85 εκατομμύρια χρόνια, ήταν 35 φορές πιο βαρύς από τους μεγαλύτερους γνωστούς δεινοσαύρους που έμοιαζαν με πτηνά. Είχε ράμφος και το σώμα του ήταν καλυμμένο σε ορισμένα σημεία με τούφες από πούπουλα, αναφέρει ο Δρ Ζου Ζινγκ σε δημοσίευσή του την Πέμπτη στο περιοδικό Nature.

 

Ο Gigantoraptor erlianensis (πάνω) είχε ύψος πέντε μέτρα

Μέχρι σήμερα, οι παλαιοντολόγοι πίστευαν ότι οι δεινόσαυροι γίνονταν όλο και μικρότεοι καθώς άρχισαν να μοιάζουν με πτηνά. Πίστευαν ότι, όσο μεγαλύτερος ήταν ένας δεινόσαυρος, τόσο λιγότερο έμοιαζε με πτηνό.

«Είναι σαν να ανακαλύπτουμε ένα ποντίκι σε μέγεθος αλόγου ή αγελάδας», σχολίασε ο Ζου.

Ο διάσημος παλαιοντολόγος, που έχει ανακαλύψει πάνω από 20 νέα είδη δεινοσαύρων στην Κίνα, εντόπισε τον Gigantoraptor erlianensis τυχαία, σε μια παράξενη σύμπτωση: Χτύπησε ένα απολιθωμένο μηριαίο οστό στη διάρκεια των γυρισμάτων ενός ντοκιμαντέρ όπου εξηγούσε πώς βρίσκει απολιθώματα.

 

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό