Ο αρχαιότερος πάγος μαρτυράει για το αρχαίο κλίμα

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Χρονολογήσεις

Ακόμα και στον πάγο "πάγωσε" ο Θεός τις συνθήκες του παρελθόντος για να τις ανακαλύψουμε εμείς σήμερα

Όπως μετέδωσε η ιστοσελίδα www.in.gr στις 25 Ιανουαρίου 2006, με πληροφορίες από το Ασοσιέτεντ Πρες, τις ημέρες εκείνες εξωρύχθηκε ως αρχαιότερος ως τότε πάγος, για να μπορέσει μέσα από τις φυσαλίδες του, να γίνει γνωστό το αρχαίο κλίμα. Αν και θα ασχοληθούμε σε εκτενέστερο άρθρο με το θέμα αυτό, προς το παρόν αναμεταδίδουμε την είδηση:

.

Η ιαπωνική αποστολή στην Ανταρκτική εξετάζει τον αρχαιότερο πυρήνα πάγου που έχει έρθει ποτέ στην επιφάνεια, ο οποίος προήλθε από γεώτρηση σε βάθος 3.046 μέτρων και χρονολογείται στο ένα εκατομμύριο χρόνια. Στην ίδια περιοχή της ηπείρου, η ευρωπαϊκή αποστολή έφτασε στον πυθμένα ενός παγετώνα και ανέσυρε πάγο 900.000 ετών.

Στην ιαπωνική βάση στο Θόλο Φούτζι, στη βόρεια πλευρά της Ανταρκτικής στην περιοχή Ντρόνινγκ Μοντ, το τελευταίο δείγμα πάγου διατηρείται σε ειδικές εγκαταστάσεις και αναμένεται να μεταφερθεί την άνοιξη στην Ιαπωνία, όπου θα υποβληθεί σε ακριβέστερη χρονολόγηση και αναλύσεις.

Οι ερευνητές περιμένουν να βρουν στον αρχαίο πάγο σημαντικά στοιχεία για παλαιότερες κλιματικές μεταβολές. Ο παγιδευμένος πάγος περιέχει αέρα που παγιδεύτηκε σε φυσαλίδες καθώς το χιόνι συσσωρευόταν πριν από ένα εκατ. χρόνια.

Η αναλογία των ισοτόπων οξυγόνου μπορεί να δείξει την θερμοκρασία που επικρατούσε την εποχή που παγιδεύτηκαν οι φυσαλίδες, ενώ η αναλογία των αερίων και τα σωματίδια σκόνης δείχνουν τη σύσταση της ατμόσφαιρας.

Σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από την ιαπωνική βάση, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Γεώτρησης της Ανταρκτικής (EPICA) έφθασε στις 17 Ιανουαρίου στον πάτο του υποκείμενου παγετώνα σε βάθος 2.774 μέτρων.

Οι πυρήνες, που θα μεταφερθούν για ανάλυση στη Γερμανία, θα συγκριθούν με δείγματα πάγου αντίστοιχης ηλικίας, τα οποία όμως προήλθαν από τον Θόλο C, στην πλευρά της ηπείρου που βρίσκεται πλησιέστερα στην Αυστραλία.

Ο παγετώντας του Ντρόνινγκ Μοντ τροδοφοτείται από νερό του Ατλαντικού Ωκεανού, ενώ η παγοκρηπίδα στο Θόλο C προέρχεται από τον Ειρηνικό και τον Ινδικό. Η σύγκριση θα αποκαλύψει διαφορές στο κλίμα μεταξύ των δύο ωκεανών και θα επιτρέψει στους ερευνητές να προσδιορίσουν μεταβολές στην έκταση του θαλάσσιου πάγου που περιβάλλει το κύριο σώμα της ηπείρου.

 

Με τη βοήθεια τέτοιων εξορύξεων πάγου, έχει γίνει δυνατό να αποτυπωθεί με μεγάλη λεπτομέρεια η θερμοκρασία του πλανήτη πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, όπως έχουμε δείξει σε άλλο σχετικό άρθρο.