Απόγονοι γεωργών από τη Μέση Ανατολή οι περισσότεροι Ευρωπαίοι άνδρες

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξέλιξη

Η Ασιατική καταγωγή τών περισσοτέρων Ευρωπαίων επιβεβαιώνεται γενετικά

Στις 20/01/10 στη διεύθυνση http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1096924&lngDtrID=252, δημοσιεύθηκε το ακόλουθο άρθρο, για την καταγωγή τών Ευρωπαίων από την τοποθεσία τού αρχαίου Παραδείσου, βάσει γενετικών δεδομένων:

.
Η Ιστορία σύμφωνα με το Υ
Απόγονοι γεωργών από τη Μέση Ανατολή οι περισσότεροι Ευρωπαίοι άνδρες

Reuters

Οι μετανάστες που γνώριζαν πώς να καλλιεργούν τη Γη φαίνεται πως είχαν εξελικτικό πλεονέκτημα


Ουάσινγκτον
H άνδρες στην Ευρώπη κατάγονται στην πλειονότητά τους από γεωργούς της Μέσης Ανατολής, αποκαλύπτει μελέτη που εξέτασε το χρωμόσωμα Υ, το οποίο κληροδοτείται σχεδόν αναλλοίωτο από πατέρα σε γιο και διατηρεί έτσι ένα αρχείο με τις περιπέτειες του ισχυρού φύλου.

Οι σημερινοί άρρενες Ευρωπαίοι είναι απόγονοι μιας ομάδας που μετανάστευσε στην Ευρώπη πριν από 10.000 χρόνια, προερχόμενη από τη λεγόμενη «Εύφορη Ημισέληνο», μια περιοχή που εκτείνεται από την Αίγυπτο μέχρι το σημερινό Ιράκ.

Η μετακίνηση αυτή ήταν δυνατό να ιχνηλατηθεί και να χρονολογηθεί από τις μεταλλάξεις που συσσωρεύει με την πάροδο του εξελικτικού χρόνου η γενετική αλληλουχία του Υ. Ο ρυθμός εμφάνισης μεταλλάξεων είναι γνωστός και χρησιμοποιείται σε αυτές τις έρευνες ως «μοριακό ρολόι».

Τα χρωμοσώματα Υ που απαντώνται σήμερα στους ανθρώπινους πληθυσμούς χωρίζονται σε κατηγορίες ή απλότυπους. Ορισμένοι απλότυποι είναι συνήθεις στην Ευρώπη αλλά σπανίζουν, για παράδειγμα, στην Ασία.

 

Εξελικτικό πλεονέκτημα

Οι ερευνητές γνώριζαν ότι το 80% των σημερινών Ευρωπαίων ανδρών φέρουν απλότυπους που κατάγονται από τη Μέση Ανατολή. Η νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Λέστερ εστιάστηκε στο συνηθέστερο απλότυπο του Υ στην Ευρώπη, τον οποίο φέρουν σήμερα 110 εκατομμύρια Ευρωπαίοι άνδρες. Η γενετική ποικιλότητα εντός αυτού του απλότυπου αυξάνεται από τα δυτικά προς τα ανατολικά, ένδειξη ότι έχει ανατολική προέλευση.

Το περίεργο όμως είναι ότι παλαιότερες μελέτες που εξέτασαν το λεγόμενο μιτοχονδριακό DNA, το οποίο κληρονομείται αποκλειστικά από τη μητέρα, είχαν δείξει ότι ο ευρωπαϊκός πληθυσμός κατάγεται από κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες που έφτασαν στην ήπειρο πολύ νωρίτερα, κατά τη Παλαιολιθική Εποχή (40.000 έως 10.000 χρόνια πριν).

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει αντίφαση, εκτιμά η Δρ Πατρίσια Μπαλαρέσκ της ερευνητικής ομάδας. Εκτιμά ότι οι γυναίκες που ζούσαν πριν από 10.000 χρόνια στην Ευρώπη έδειξαν προτίμηση στους νεοφερμένους άνδρες, έναντι των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών με τους οποίους ζούσαν μέχρι τότε.

«Περισσότερο από το 80% των ευρωπαϊκών χρωμοσωμάτων Υ προέρχεται από εισερχόμενους γεωργούς. Σε αντιδιαστολή, οι περισσότερες μητρικές προγονικές γραμμές φαίνεται να προέρχονται από κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες» ανέφερε η ερευνήτρια.

»Για εμάς, αυτό υποδηλώνει ένα αναπαραγωγικό πλεονέκτημα για τους άνδρες γεωργούς σε σχέση με τους άνδρες κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες. Ίσως, τότε στο παρελθόν, να ήταν πιο σέξι να είσαι γεωργός» είπε.

Η μελέτη δημοσιεύεται στη διαδικτυακή επιθεώρηση PLoS Biology.

Newsroom ΔΟΛ