Η αρχαιότερη προγονική μας φυλή

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξέλιξη

Υπάρχουν ακόμα άμεσοι απόγονοι της φυλής εκείνης που γέννησε όλες τις σημερινές φυλές

Η γονιδιακή έρευνα, έχει δείξει πέραν πάσης αμφιβολίας, ποιες είναι οι αρχαιότερες φυλές στον πλανήτη μας, από τις οποίες προέκυψαν όλοι οι σημερινοί άνθρωποι.

.

Δείξαμε σε άλλο άρθρο, τον γενετικό τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει η διαπίστωση της προέλευσης όλων των σημερινών ανθρώπων, από την Αφρικανική ήπειρο. Και είναι ενδιαφέρον, ότι αυτά τα συμπεράσματα, συμφωνούν και με τις γλωσσικές αναλύσεις του ζητήματος αυτού, οδηγώντας σε κάποιες αρχαιότατες γλώσσες, με χαρακτηριστικούς ήχουν "κλικ" που σήμερα έχουν χαθεί στις νεότερες γλώσσες που μιλούν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Χαρακτηριστικό είναι ένα άρθρο του περιοδικού Science Illustrated Νο 11 Φεβρουαρίου 2006, σελ. 10, που ασχολείται ειδικά με αυτές τις αρχαίες φυλές. Είναι το παρακάτω:

 

Ποια φυλή είναι η αρχαιότερη;

Ο άνθρωπος εξαπλώθηκε στη Γη και εξελίχθηκε σε πολλές φυλές. Γνωρίζουμε ποια είναι η παλιότερη;

Το ζήτημα ποια είναι η παλαιότερη και πλέον αρχέγονη ανθρώπινη φυλή έχει πυροδοτήσει από παλιά πολλές διαφωνίες και αμφισβητήσεις ανά τον κόσμο. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα ερώτημα πολύ δύσκολο να απαντηθεί.

Αν θελήσουμε, παρ' όλα αυτά, να δώσουμε μια απάντηση, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το αναμφισβήτητο δεδομένο ότι η πρώτη ρίζα του φυλογενετικού δέντρου του ανθρώπου βρίσκεται στην Αφρική.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, ο άνθρωπος μετανάστευσε από την Αφρική πριν από περίπου 100.000 χρόνια και εξαπλώθηκε σταδιακά σε όλο τον κόσμο. Ορισμένοι από τους προγόνους μας παρέμειναν στην Αφρική και πιθανόν εκείνοι να άλλαξαν πολύ λιγότερο, αφού παρέμειναν στο ίδιο περιβάλλον όλο αυτό το διάστημα.

Με γνώμονα τη γενετική, μια καλή υποψηφιότητα για την αρχαιότερη φυλή του κόσμου είναι αυτή των Βουσμάνων Σαν που ζουν στις σαβάνες της νότιας Αφρικής. Οι άντρες των Σαν φέρουν την πιο παλαιά εκδοχή του χρωμοσώματος Υ από όλες τις φυλές του πλανήτη.

Επίσης, το μιτοχονδριακό DNA των γυναικών της φυλής, το οποίο κληροδοτείται αμετάβλητο από μητέρα σε κόρη, συγκαταλέγεται μεταξύ των παλαιότερων που γνωρίζουμε. Παρόλα αυτά, τα χαρακτηριστικά των Σαν θα μπορούσον εκ πρώτης όψεως να θεωρηθούν αρκετά σύγχρονα από εξελικτικής απόψεως.

 

Ωστόσο, αρχαιολογικά ευρήματα κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι η ίδια μορφή πολιτισμού υπάρχει στην περιοχή εδώ και 30.000 χρόνια - πολύ πριν από την αυγή οποιουδήποτε ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Μέλη της αρχαιότερης ανθρώπινης φυλής.