Οι υποδιαιρέσεις των πολυκύτταρων οργανισμών

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Πίνακες και Σχεδιαγράμματα

Όλα τα είδη ζωής στη γη είναι κλαδιά του ίδιου δένδρου, που ξεκίνησαν από έναν μονοκύτταρο οργανισμό

Ο Θεός θέλησε ο άνθρωπος ως μέρος της κτίσεως να είναι βασιλιάς και ιερέας της. Και ο ιερέας, είναι πάντοτε μέρος αυτών των οποίων εκπροσωπεί. Πράγματι, η επιστήμη έχει ξεκαθαρίσει τις βασικές συγγένειες των πολυκύτταρων οργανισμών, χωρίζοντάς τους σε ομάδες, κάθε μία των οποίων αποτελεί κλάδο του δένδρου της ζωής, των πολυκύτταρων οργανισμών.

 

Όταν οι μονοκύτταροι οργανισμοί άρχισαν χάριτι Θεού να συμβιώνουν σε ομάδες, δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά οι πολυκύτταροι οργανισμοί, με καταπληκτικές δυνατότητες εξέλιξης και διαφοροποίησης, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα οι κυρίαρχοι του πλανήτη.

Η επιστήμη ΓΝΩΡΙΖΕΙ τις συγγένειες της κάθε ομάδας, και τις αποδίδει υπό μορφήν κλαδιών δένδρου, σαν αυτό που θα δείτε στη συνέχεια. Οι ομάδες αυτές, είναι σαφώς εξελιγμένες η μία από την άλλη, όπως δείχνει η κατασκευή τους, και όπως όλο και περισσότερο συμμαρτυρεί σε αυτό και η ανάλυση των γενετικών τους χαρακτηριστικών.

Στο επόμενο σχεδιάγραμμα, που λάβαμε από το περιοδικό Science Illustrated του Αυγούστου 2005, σελ. 72, μπορείτε να δείτε τις βασικές ομάδες των πολυκύτταρων οργανισμών, με άξονα τον χρόνο που διαχωρίσθηκε η μία ομάδα από την άλλη.

Όπως μπορείτε να δείτε από το επόμενο σχήμα, (φτιαγμένο από τον Anders Prieme, καθηγητή Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης), οι επιστήμονες διακρίνουν τις ομάδες αυτές ανάλογα με το πόσες αρθρώσεις και επίπεδα συμμετρίας έχει το σώμα τους.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες ομάδες ζώων (στην εικόνα με κόκκινα γράμματα), είναι τα Αρθρόποδα, τα Μαλάκια, τα Σπονδυλωτά και οι νηματώδεις σκώληκες:

Σε άλλους πίνακες και άρθρα μας, θα παρουσιάσουμε αναλυτικότερα τα είδη αυτά, "ζουμάροντας" στα χαρακτηριστικά τους και στα επί μέρους παρακλάδια και τις συγγένειές τους.