Κοκκινομάλληδες Νεάντερταλ

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξέλιξη

Πώς ακριβώς ήταν ένας Νεάντερταλ; Τι χρώμα είχε το δέρμα και τα μαλλιά του;

Ως τώρα οι Δημιουργιστές, ψάχνοντας κάτι για να κατηγορήσουν τους επιστήμονες της Εξέλιξης, έθιγαν το θέμα της εμφάνισης. Έλεγαν: "Πώς είναι δυνατόν να ξέρετε τι μαλλιά και τι χρώμα είχε ένας Νεάντερταλ, ώστε να τους απεικονίζετε;" Και αυτό το επιχείρημα όμως, σύντομα θα πάψει να έχει αξία, καθώς το γενετικό υλικό των Νεάντερταλ ΗΔΗ αναλύεται!

.

Κάθε λίγες εβδομάδες, αποκαλύπτεται ένα νέο χαρακτηριστικό των Νεάντερταλ, από τη συνεχιζόμενη μελέτη του γενετικού τους υλικού, που έγινε πρόσφατα εφικτό να απομονωθεί. Και η ιστοσελίδα in.gr στις 26-10-2007, μας έδωσε τις νεότερες ανακαλύψεις ως αυτή τη στιγμή, στη διεύθυνση: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=843539&lngDtrID=252:


Ορισμένοι Νεάντερταλ ίσως ήταν κοκκινομάληδες

Ουάσινγκτον

Ορισμένοι Νεάντερταλ φαίνεται ότι έμοιαζαν με τους βορειοευρωπαίους, με ανοιχτόχρωμο δέρμα και κόκκινα μαλλιά, αποκαλύπτει γενετική ανάλυση σε δύο άτομα που έζησαν πριν από 50.000 χρόνια.

Πολυεθνική ομάδα ερευνητών αναφέρει στο περιοδικό Science ότι εντόπισε στα αρχαία οστά μεταλλάξεις που επηρεάζουν το χρώμα των μαλλιών και του δέρματος όπως οι γονιδιακές ποικιλίες που απαντώνται σήμερα στους κοκκινομάληδες.

Η μελέτη έρχεται μόλις μία εβδομάδα έπειτα από την ανακοίνωση μιας άλλης ερευνητικής ομάδας, η οποία εντόπισε στους Νεάντερταλ ένα γονίδιο που θεωρείται απαραίτητο για την ανάπτυξη της γλώσσας.

Ο άνθρωπος του Νεάντερταλ ζούσε στην Ευρώπη και την Ασία ήδη πριν από 400.000 χρόνια, πολύ νωρίτερα από την εμφάνιση του σύγχρονου ανθρώπου στην Αφρική.

 

Στην περιοχή της Ευρώπης, τα δύο είδη συνυπήρξαν μέχρι πριν από 30.000 χρόνια, οπότε οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς.

Οι περισσότεροι ανθρωπολόγοι εκτιμούν ότι δεν υπήρξε επιμειξία ανάμεσα στους Homo sapiens και τους Homo neanderthalensis, ωστόσο η διαμάχη συνεχίζεται.

Οι επιστήμονες μόλις πρόσφατα κατάφεραν να απομονώσουν και να αναλύσουν DNA από οστά τόσο παλιά. Βασική ανησυχία στις έρευνες αυτού του είδους είναι η πιθανότητα μόλυνσης του δείγματος από ξένο γενετικό υλικό.

Αυτή τη φορά, οι ερευνητές ήταν τυχεροί και εντόπισαν μια μετάλλαξη που δεν υπάρχει στους σημερινούς ανθρώπους -πρέπει επομένως να ανήκει όντως στους Νεάντερταλ που εξετάστηκαν.

Αν και η αλληλουχία είναι μοναδική, η μετάλλαξη που εντοπίστηκε στο γονίδιο mcr1 διαπιστώθηκε στο εργαστήριο ότι έχει την ίδια επίδραση με τις μεταλλάξεις που απαντώνται σήμερα στους κοκκινομάλληδες: το γονίδιο υπολειτουργεί, μειώνοντας την παραγωγή μελανίνης.

Τα οστά στα οποία διενεργήθηκε η ανάλυση προήλθαν από την Ιταλία και την Ισπανία.

Τη μελέτη υπογράφουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, του Πανεπιστημίου της Λειψίας και του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Max Planck της Λειψίας, το οποίο πρωτοπορεί στις γενετικές αναλύσεις του Νεάντερταλ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press