Ιός που κλέβει και μεταφέρει γονίδια από άλλα είδη

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Ένας ιός που αποδεικνύεται μοχλός εξέλιξης για τα άλλα είδη, ανακατεύοντας τα γονίδια μεταξύ τών διαφόρων ειδών.

Στις 10/12/2009, στη διεύθυνση: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1084414&lngDtrID=252, δημοσιεύθηκε η είδηση για την ανακάλυψη ενός ιού, που κλέβει και μεταφέρει γονίδια από άλλους ιούς, αλλά και άλλες μορφές ζωής. Ένας πραγματικός μοχλός εξέλιξης, που δημιουργεί "ανακάτεμα" γονιδίων, και προκαλεί μεταλλάξεις και δημιουργία νέων ειδών. Ακολουθεί η αναδημοσίευση τής είδησης.

.
Μικροσκοπική παραξενιά
Νέος, γιγάντιος ιός κλέβει γονίδια από άλλα είδη

Εικόνα: Πορτρέτο του «Mimivirus», ενός άλλου γιγάντιου ιού που προσβάλλει αμοιβάδες (Πηγή: Πανεπιστήμιο Στάνφορντ)

Μασσαλία
Μια «εντελώς νέα μορφή ιού» ανακαλύφθηκε να παρασιτεί μέσα σε αμοιβάδες. Το παράξενο δεν είναι μόνο το γιγάντιο μέγεθος, αλλά και το γονιδίωμά του, το οποίο περιέχει τμήματα DNA από άλλους ιούς και βακτήρια, ακόμα και από φυτά και ζώα.

Το γενετικό υλικό του «ιού της Μασσαλίας» (Marseillevirus) δείχνει ότι υπάρχει ευρεία ανταλλαγή γονιδίων ανάμεσα σε διαφορετικά μικρόβια που μολύνουν ταυτόχρονα τις αμοιβάδες.

Αυτό σημαίνει ότι οι αμοιβάδες -μονοκύτταροι οργανισμοί που κατατάσσονται στα πρωτόζωα και συχνά προκαλούν λοιμώξεις στον άνθρωπο και τα ζώα- «είναι ένα λίκνο για τη δημιουργία νέων ιών και βακτηρίων» σχολιάζει στο AFP ο Ντιντιέ Ραούλ, ο ερευνητής που ανακάλυψε τον ιό στο Πανεπιστήμιο Αιξ 2 της Μασσαλίας.

Η μελέτη του δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

O ιός της Μασσαλίας είναι ένας από τους ελάχιστους γνωστούς «γιγάντιους ιούς» που έχουν βρεθεί μέσα σε αμοιβάδες- ο πρώτος, με την ονομασία Mimivirus ανακαλύφθηκε κατά τύχη το 1992.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους ιούς, οι οποίοι είναι ορατοί μόνο με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, ο γιγάντιος ιός της Μασσαλίας έχει μέγεθος 250 ολόκληρα νανόμετρα (δισεκατομμυριοστά του μέτρου) και φαίνεται ακόμα και στο συμβατικό οπτικό μικροσκόπιο.

Είναι επίσης ο ιός με το μεγαλύτερο γνωστό γονιδίωμα, αποτελούμενο από περίπου 368.000 ζεύγη βάσεων.

Το 2008, ο Δρ Ραούλ είχε ανακαλύψει έναν ακόμα πιο παράξενο ιό, o οποίος μολύνει άλλους ιούς.

Newsroom ΔΟΛ