Το DNA εξιχνιάζει το περιεχόμενο αρχαίων δοχείων

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Γενετική

Το DNA δεν είναι μόνο το "λογισμικό" της Εξέλιξής μας. Είναι και ένα ακριβέστατο εργαλείο εντοπισμού!

Αν και δεν σχετίζεται άμεσα με το θέμα της εξέλιξης, θεωρήθηκε χρήσιμο να αναδημοσιευθεί το παρόν άρθρο εδώ, για να δείξει την ΑΚΡΙΒΕΙΑ εντοπισμού ενός οργανισμού, από το DNA που άφησε πίσω του, πριν από χιλιάδες χρόνια! Θέλουμε να δείξουμε ότι δεν χωράει αμφισβήτηση στα συμπεράσματα που δίνει η εξέταση του DNA ενός οργανισμού, γιατί πλέον είμαστε σε θέση ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ, (έστω και συλλαβίζοντας ακόμα). Και όταν το DNA δείχνει κάτι, αυτό είναι σίγουρο και τεκμηριωμένο. Με άλλα λόγια, ο σκοπός αυτής της δημοσίευσης, είναι να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη του αναγνώστη στα πορίσματα της Γενετικής.

.

Η ακόλουθη είδηση, έχει ληφθεί από την ιστοσελίδα in.gr με ημερομηνία 3/11/2007, από τη διεύθυνση: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=845802&lngDtrID=252 και με πληροφορίες από το ΑΠΕ/Reuters:

Αόρατα ίχνη
Γενετικές αναλύσεις αποκαλύπτουν το περιεχόμενο αρχαίων αμφορέων
Ακόμα κι αν το περιεχόμενο χαθεί στη θάλασσα, μερικά ίχνη παραμένουν
(φωτ. αρχείου)

Ουάσινγκτον
Το DNA που βρέθηκε στα τοιχώματα άδειων πια αμφορέων αποκαλύπτει 2.400 χρόνια χρόνια αργότερα πως ένα ελληνικό πλοίο που ναυάγησε έξω από τη Χίο μετέφερε ελαιόλαδο, ρίγανη και πιθανότατα κρασί, ανακοίνωσαν ερευνητές από τις ΗΠΑ.

Η σχετικά νέα τεχνική θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε εκατοντάδες ακόμα αρχαία αγγεία, δήλωσε ο Μπρένταν Φόλεϊ, ερευνητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (MIT) και του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Γουντς Χόουλ.

Ο Φόλεϊ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Λαντ της Σουηδίας αναφέρουν στο Journal of Archaeological Science ότι κατάφεραν να ανακτήσουν ακολουθίες DNA από το εσωτερικό δύο αμφορέων που ανακαλύφθηκαν 70 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας το 2005.

 

Τα αγγεία φαίνονταν άδεια, όμως οι ερευνητές αποφάσισαν να αναζητήσουν DNA. Προς μεγάλη έκπληξή τους, βρήκαν λίγο γενετικό υλικό -και μάλιστα όχι αυτό που περίμεναν.

Το νησί της Χίου, όπου ανακαλύφθηκε το ναυάγιο, ήταν αρκετά γνωστό στην αρχαιότητα ως ένας από τους κυριότερους εξαγωγείς ακριβών κρασιών. Κι όμως, οι δύο αμφορείς στην πραγματικότητα έφεραν DNA από ελιές και ρίγανη.

Οι επιστήμονες εντόπισαν επίσης στοιχεία για την ύπαρξη κρασιού και ίσως και φιστικιών.

Ο Φόλεϊ αισιοδοξεί ότι η τεχνική θα αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για το αρχαίο εμπόριο μέσω θαλάσσης. Οι έρευνες όμως αυτού του είδους έχουν και κάποια όρια.

«Φανταστείτε να σας ζητούσαν να αναλύσετε την αμερικανική οικονομία εξετάζοντας μόνο το άδειο περίβλημα ενός κοντέινερ 12 μέτρων» σχολίασε

«Θα μπορούσατε να βρείτε κάτι, αλλά όχι πολλά», είπε.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters