Απάντηση σε γενικές ερωτήσει περί τής ερμηνείας τής Εξελικτικής Δημιουργίας

Εξελικτική Δημιουργία
Ιστορικό Κεντρική Σελίδα Επικοινωνία Links

Η πίστη στον Χριστό, είναι ευθύνη διαφύλαξης της αλήθειας

Λόγω τής κακοπροαίρετης διασποράς συκοφαντιών από συγκεκριμένη Δημιουργιστική ομάδα, με διασπαστικές τάσεις κατά τής Ορθοδοξίας, απαντάμε εδώ σε μια σειρά ερωτήσεων, που οι απαντήσεις τους διαστρεβλώνονται λόγω τών ψευδολογιών τής εν λόγω κακόδοξης Δημιουργιστικής συμμορίας.

1. Τι είναι η Εξελικτική Δημιουργία;

Η Εξελικτική Δημιουργία είναι μία ερμηνευτική πρόταση, που συνταιριάζει απόλυτα την Ορθόδοξη πίστη με τα επιστημονικά ντοκουμέντα για την καταγωγή τών ειδών και τού ανθρώπου.

 

2. Είναι η Εξελικτική Δημιουργία θρησκεία;

Όχι φυσικά! Είναι μια απολύτως Ορθόδοξη ερμηνεία, ερμηνευμένη από πιστούς Ορθοδόξους Χριστιανούς. Κάθε αναφορά σε δήθεν "άλλη θρησκεία", αποτελεί συκοφαντία συγκεκριμένης κακόδοξης ομάδας φανατικών Δημιουργιστών.

 

3. Είναι η Εξελικτική Δημιουργία αίρεση;

Όχι φυσικά! Είναι μια καθαρή και συνεπής Ορθόδοξη ερμηνεία, επειδή βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με ΟΛΑ Ορθόδοξα δόγματα, τα οποία έχουν διατυπωθεί επίσημα από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Κάθε διαφορετική συκοφαντία εκπορεύεται από συγκεκριμένη κακόδοξη ομάδα φανατικών Δημιουργιστών. Η οποία συγκεκριμένη κακόδοξη ομάδα, αυτή είναι που στην πραγματικότητα βρίσκεται σε αντίθεση ακόμα και με σαφώς διατυπωμένα Ορθόδοξα δόγματα, όπως είναι η απόφαση τής Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου που λέει ότι "άνθρωπος" ονομάζεται μόνο η ψυχοσωματική ενότητα και όχι ένα νεκρό σώμα: "άνθρωπον αληθώς τον αυτόν εκ ψυχής λογικής και σώματος". (Όρος Δ΄ Οικ. Συνόδου, παρά Ι. Καρμίρη, τα Δογματικά και Συμβολικά μνημεία, Αθήναι 1952, σελ.165). Όμως για ένα δείγμα τών κακοδοξιών τής συγκεκριμένης Δημιουργιστικής ομάδας, σκοπεύουμε να δημοσιεύσουμε μελλοντικό άρθρο. Άλλωστε το ζήτημα είναι καθαρά επιστημονικού ενδιαφέροντος, και δεν τίθεται καν ζήτημα δόγματος, ώστε να μπορεί να γίνει συζήτηση για "αίρεση", ή για οποιαδήποτε τοποθέτηση δογματικής και σωτηριολογικής φύσεως.

 

4. Πιστεύετε ότι μόνο εσείς τής Εξελικτικής Δημιουργίας μπορείτε να ερμηνεύσετε σωστά την Αγία Γραφή;

Όχι φυσικά! Την Αγία Γραφή την ερμηνεύει αλαθήτως μόνο εν συνόλω η Εκκλησία, διαχρονικά. Γι' αυτό άλλωστε ξεκαθαρίζουμε ότι η Εξελικτική Δημιουργία είναι απλώς μια ερμηνευτική πρόταση και όχι κάποιο επίσημο Ορθόδοξο δόγμα για το ζήτημα.

 

5. Τότε, γιατί σε άρθρο σας γράφετε: "η Αγία Γραφή ερμηνεύεται σωστά μόνο από την Εξελικτική Δημιουργία";

Η φράση αυτή δεν είναι ξεκάρφωτη, ούτε γενική. Έχει ένα συμφραζόμενο. Ολόκληρο το συμφραζόμενο τής φράσης, είναι το εξής: " Η Αγία Γραφή, είναι γεμάτη από μαρτυρίες υπέρ των Εξελικτών, και ΟΧΙ των Δημιουργιστών. Υποτίθεται ότι οι Δημιουργιστές πολεμούν την Εξέλιξη για να κρατήσουν τα "δίκια" της Αγίας Γραφής. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι κρατούν τα δίκια της ΔΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ, και ότι η Αγία Γραφή ερμηνεύεται σωστά μόνο από την Εξελικτική Δημιουργία!" (http://exeldim.site40.net/dimiurgismos/erwtiseis.htm). Από αυτή τη φράση, ένας καλοπροαίρετος αναγνώστης, μπορεί να κατανοήσει το ορθό νόημα τής φράσης. Ότι δηλαδή συγκρίνοντας μεταξύ τών δύο αυτών ερμηνειών, τής Δημιουργιστικής και τής Εξελικτικής, η Αγία Γραφή ερμηνεύεται χωρίς λάθη ΜΟΝΟ από την ερμηνεία τής Εξελικτικής Δημιουργίας. Δεν μιλάμε γενικά και αόριστα για την Αγία Γραφή, ούτε μιλάμε για "εμάς". Μιλάμε για δύο συγκεκριμένες ερμηνείες, εκ τών οποίων μόνο η μία μπορεί να ερμηνεύσει σωστά την Αγία Γραφή, γιατί η δεύτερη είναι αποδεδειγμένα εσφαλμένη και αντίθετη προς την Ορθόδοξη δογματική και τις αποδείξεις τής επιστήμης, όπως δείχνουμε με σαφή παραδείγματα στην ίδια εκείνη διεύθυνση.

Τη συγκεκριμένη αυτή φράση όμως έχει απομονώσει και διαστρέψει κατά τη συνήθειά της, η ανωτέρω συκοφαντική και κακόδοξη φανατική Δημιουργιστική παρέα.

Τέτοια διαστρέβλωση φυσικά δεν δικαιολογείται από κανέναν καλοπροαίρετο και λογικό αναγνώστη, μια και σε πλήθος άλλων σημείων τής σελίδας μας, έχουμε ξεκαθαρίσει τι ακριβώς εννοούμε, με δηλώσεις μας όπως οι εξής:

"Οι Δημιουργιστές ισχυρίζονται ότι δήθεν ερμηνεύουν κυριολεκτικά τη Γένεση, ενώ οι Χριστιανοί Εξελικτές, δήθεν την παρουσιάζουν ως συμβολισμό. Η αλήθεια όμως είναι ακριβώς αντίθετη! Η κυριολεκτική ερμηνεία της Γενέσεως, είναι αυτή που συμφωνεί με την Εξελικτική επιστήμη, ενώ η δημιουργιστική ερμηνεία, κυριολεκτικά τη μεταμορφώνει σε μύθευμα. Μία από τις αγαπημένες φράσεις των Δημιουργιστών, είναι ότι δήθεν η δική τους ερμηνεία είναι η "κυριολεκτική" και "κατά γράμμα" αβίαστη ερμηνεία της Αγίας Γραφής, ενώ δήθεν οι Χριστιανοί εξελικτές την ερμηνεύουν συμβολικά και "τραβηγμένα". Και αυτό που λένε το πιστεύουν!" (http://exeldim.site40.net/grafi/kyriolekt_genesi_a.htm ).

"Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, να εγκαταλείψουμε την ερμηνευτική μας πρόταση, περί ανθρώπων πριν από τον Αδάμ, και περί γονέων τού Αδάμ. Αρκεί να βρεθεί κάποιος να μας δώσει μια λύση καλύτερη, για το πώς η Ορθόδοξη πίστη και η Επιστήμη συμβιβάζονται, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο το Χριστιανικό Ευαγγέλιο και η ακρίβεια τής Ορθόδοξης πίστης." (http://exeldim.site40.net/dimiurgismos/saltauras_2.htm), κλπ.

Από τα παραπάνω, είναι προφανές ότι αν και είμαστε σίγουροι ότι (μεταξύ τών συγκεκριμένων δύο μοναδικών γνωστών σ' εμάς ερμηνειών), η Δημιουργιστική ερμηνεία είναι αποδεδειγμένα λάθος, ενώ η ερμηνευτική μας πρόταση ερμηνεύει σωστά την Αγία Γραφή, (δηλαδή πάντοτε μέσα στα πλαίσια τών επίσημων δογμάτων τής Εκκλησίας, και τών αποδείξεων τής επιστήμης), είμαστε πρόθυμοι να δεχθούμε, κάθε άλλη, καλύτερη ερμηνευτική πρόταση που πιθανόν να μάς γίνει από οποιονδήποτε στο μέλλον, η οποία να συγκεντρώνει τις δύο αυτές βασικές προϋποθέσεις: Απόλυτη συμφωνία με τα επίσημα Ορθόδοξα δόγματα, και παράλληλα απόλυτη συμφωνία με τις αποδείξεις τής Επιστήμης.

Ως τώρα όμως δεν μας έχει προταθεί οτιδήποτε τέτοιο, γι' αυτό και μεταξύ τών δύο γνωστών σ' εμάς βασικών ερμηνειών, θεωρούμε ότι μόνο η Εξελικτική Δημιουργία είναι η πρόταση εκείνη που συγκεντρώνει τα κριτήρια αλήθειας, σε συμφωνία με την Ορθοδοξία και την Επιστήμη.

 

6. Γιατί θεωρείτε ότι η ερμηνεία τής Εξελικτικής Δημιουργίας, υπερέχει από τις άλλες ερμηνείες που έχουν προταθεί;

Επειδή είναι συνεπέστερη από όλες τις άλλες γνωστές σ' εμάς ερμηνείες. Για παράδειγμα:

α. Αυτοί που ερμηνεύουν τον Αδάμ και την Εύα και την αφήγηση τής Γενέσεως ως συμβολικά και όχι πραγματικά ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα, μπορούν μεν να συμβιβασθούν με την Επιστήμη, όμως βρίσκονται σε σύγκρουση με πλήθος Ορθοδόξων (ακόμα και σωτηριολογικών) δογμάτων, που σαφέστατα θεωρούν τον Αδάμ και την Εύα αληθινά πρόσωπα. Επίσης συγκρούονται με όλους τους αγίους Πατέρες, που επίσης πίστευαν στην ιστορική ερμηνεία τής Γενέσεως. Μια τέτοια ερμηνεία, δεν τη θεωρούμε ούτε καν Χριστιανική ερμηνεία.

β. Οι Δημιουργιστές, ερμηνεύουν μεν Ορθόδοξα την Γένεση, όμως βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τις ΑΠΟΔΕΞΕΙΣ τής Επιστήμης, χρονολογικές, παλαιοντολογικές, αρχαιολογικές και γενετικές. Παράλληλα, αδυνατούν να δώσουν ικανοποιητικές εξηγήσεις για πλήθος αναφορών τής Αγίας Γραφής, όπως η λέξη: "άνθρωπος" για τον Αδάμ, χωρίς ακόμα να είναι ψυχοσωματική ενότητα, η αναδημιουργία τών ζώων στον παράδεισο, η ύπαρξη θηρίων πριν από την πτώση, η πόλη τού Κάιν, η γυναίκα τού Κάιν, το σημείο  στον Κάιν, κ.ά. Επίσης, βρίσκονται σε αντίθεση με κάποια κείμενα αγίων πατέρων, ακόμα και θεόπνευστα τέτοια κείμενα, όπως τού αγίου Σεραφείμ τού Σαρώφ, κλπ.

γ. Υπάρχει και μία ενδιάμεση ερμηνεία, που δεν δέχεται βέβαια γονείς για τον Αδάμ, αλλά θεωρεί λάθος την Αγιογραφική χρονολόγηση τού Αδάμ στο 5.500 π.Χ., και την Αγιογραφική τοποθέτηση τού Αδάμ στη Μεσοποταμία. Αυτή η ερμηνεία, αν και λύνει το χρονολογικό και το αρχαιολογικό πρόβλημα μεταξύ τού Αδάμ και τής Επιστήμης, εξακολουθεί να παραμένει λάθος όσον αφορά τη Γενετική και την Παλαιοντολογία. Επίσης βγάζει λάθος το Θεόπνευστο κείμενο τής Γενέσεως, πλήθος κείμενα αγίων Πατέρων, και συγκρούεται με τον 3ο κανόνα τής Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου, και με πλήθος Πατερικών χωρίων οι οποίοι επίσης θεωρούν τον Αδάμ Μεσοποτάμιο, που έζησε το 5.500 π.Χ.

δ. Τέλος, η ερμηνεία τής Εξελικτικής Δημιουργίας την οποία εισηγούμαστε, βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία και με την Επιστήμη, και με την Αγία Γραφή, και με την Ορθόδοξη δογματική, και με τη συντριπτική πλειοψηφία τών πατερικών κειμένων, και με όλες τις Οικουμενικές Συνόδους. Και διαφωνεί μόνο με ελάχιστα πατερικά χωρία, που ΔΕΝ είναι καν Θεόπνευστα, και ΔΕΝ αποτελούν σωτηριολογικά χωρία, ούτε καν δογματικά, παρά μόνο προσωπικές ερμηνευτικές προσπάθειες πατέρων, σε ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ζητήματα που δεν επηρεάζουν σε τίποτα το Ευαγγέλιο. Διαφωνεί στα ελάχιστα εκείνα πατερικά χωρία, που θέλουν τον Αδάμ να μην έχει γονείς, χωρίς αυτή τους η ερμηνεία να αποκτά δογματικό κύρος, από καμία επίσημη ή Θεόπνευστη Εκκλησιαστική δογματική αρχή.

 

Αν κάποιος έχει να μάς προτείνει κάτι άλλο, διαφορετικό από τα παραπάνω, που να δίνει ικανοποιητική λύση ακόμα και σε αυτό το τελευταίο και μοναδικό σημείο τών ελάχιστων μη δογματικών και μη σωτηριολογικών ιστορικών απόψεων πατέρων, στο οποίο διαφοροποιείται απ' αυτούς η Εξελικτική Δημιουργία, ευχαρίστως θα την προτιμήσουμε ως ερμηνεία. Αλλά ως τώρα δεν μάς έχει γίνει γνωστή καμία τέτοια ερμηνευτική πρόταση, που να διατηρεί και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.

 

7. Ποιος είναι ο εμπνευστής τής ερμηνείας τής Εξελικτικής Δημιουργίας;

Όταν η δογματική και επιστημονική μελέτη κάποιων από εμάς, κατέληξε σε αυτή την ερμηνεία, ως λύση στα φαινομενικά προβλήματα μεταξύ Γενέσεως και Επιστήμης, κατά τα τέλη τού 20ού αιώνα, υπήρχε ΗΔΗ, κάποια χρόνια πριν από εμάς δημοσιευμένο από το 1993 το βιβλίο τού Αλέξανδρου Καλόμοιρου: "Οι 6 Αυγές",  το οποίο είχε ακόμα πιο επεξεργασμένη την ίδια αυτή ερμηνεία, το οποίο αυτό βιβλίο εμείς αγνοούσαμε, αν και καταλήξαμε ανεξάρτητα στο ίδιο βασικό συμπέρασμα.

Δεν γνωρίζουμε πόσα χρόνια πριν από το 1993 έδωσε την ερμηνεία αυτή ο Αλέξανδρος Καλόμοιρους, ούτε αν υπάρχουν άλλοι πριν από αυτόν, που να έδωσαν την ίδια ερμηνεία, ή αν ο εμπνευστής της είναι ο Αλέξανδρος Καλόμοιρος. Εμείς αυτόν γνωρίζουμε ως τον παλαιότερο ερμηνευτή και εισηγητή της, που έχει υποπέσει στην αντίληψή μας.

Εμείς μελετώντας την ίδια, (αλλά πληρέστερη από την ως τότε δική μας), ανάλυση που είχε κάνει ο Αλέξανδρος Καλόμοιρος, συμφωνήσαμε μαζί του σε όλα, εκτός από 3 επί μέρους σημεία: Θεωρήσαμε λάθος το ότι ο Αδάμ έλαβε το Άγιο Πνεύμα σε μεγαλύτερη ηλικία και όχι από την αρχή τής ύπαρξής του, θεωρήσαμε λάθος το ότι εξ αιτίας τής αμαρτίας τού Αδάμ, υπήρχε θνητότητα στην κτίση και πριν από τον Αδάμ, και  τέλος, θεωρήσαμε λάθος την ερμηνεία ότι το "πρόσωπο" τού Αδάμ πού αναφέρεται στη Γένεση, είναι ίδιο με την έννοια τού προσώπου τών Καππαδοκών πατέρων. Πέραν αυτών τών τριών σημείων, αποδεχθήκαμε την ερμηνευτική πρόταση τού Καλόμοιρου, και την αναπτύξαμε σε διάφορα ακόμα ζητήματα που τέθηκαν στην πορεία τών μελετών μας.

 

Περισσότερες απαντήσεις σε 40 άλλες ερωτήσεις για το τι δεχόμαστε στην Εξελικτική Δημιουργία, μπορείτε να βρείτε (σε απάντηση σε Δημιουργιστικές συκοφαντίες και διαστρεβλώσεις τής ανωτέρω κακόδοξης φανατικής ομάδας), στην εξής διεύθυνση: http://exeldim.site40.net/grafi/erwtiseis_proadamiaious_a.htm