Εξαγωγή DNA από απολιθωμένα οστά

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Γενετική

Νέα μέθοδος μπορεί και ανακαλύπτει DNA σε απολιθωμένα οστά

To DNA διατηρείται καλά προστατευμένο μέσα στους κρυστάλλους των οστών. Γι' αυτό, μπορεί κανείς να αποσπάσει DNA από πολύ παλιά οστά.

.

Οι επιστήμονες καθορίζουν πλέον όλο και ακριβέστερα τη συγγένεια αφανισμένων ειδών, με τη βοήθεια αρχαίου DNA, που επιβιώνει σε κρυστάλλους. Το περιοδικό Science Illustrated Νο 11 Φεβρουαρίου 2006, σελ. 19, μας δίνει πληροφορίες για τη νέα αυτή μέθοδο:

Η ανεύρεση κρυστάλλων που περιέχουν σχετικά καλοδιατηρημένο DNA μέσα σε απολιθωμένα οστά δίνει ελπίδες για τον ακριβή προσδιορισμό των συγγενικών δεσμών ανάμεσα σε προϊστορικά ζωικά είδη αλλά και στους ανθρώπους. Κανονικά, το DNA διασπάται γρήγορα κατά τη μεταθανάτια αποσύνθεση ενός οργανισμού. Επιστήμονες του Ινστιτούτου Weizmann στο Ισραήλ ανακάλυψαν ότι στα οστά υπάρχει αποθηκευμένο DNA σε ορισμένους ανόργανους κρυστάλλους, οι οποίοι σχηματίζονται με φυσικό τρόπο. Οι κρύσταλλοι αυτοί βρίσκονται τόσο σε απολιθωμένα όσο και σε σύγχρονα οστά, και είναι απίστευτα ανθεκτικοί σε χημικές και μηχανικές επιδράσεις, με αποτέλεσμα το DNA να προστατεύεται άριστα στο εσωτερικό τους.

Οι επιστήμονες λειοτρίβησαν απολιθωμένα οστά και τα υπέβαλαν σε κατεργασία με υποχλωριώδες νάτριο (NaOCl) - μια πολύ οξειδωτική χημική ουσία, η οποία καταστρέφει σχεδόν ολοκληρωτικά κάθε οργανική ύλη. Ύστερα από αυτή τη διαδικασία, κατάφεραν να αποσπάσουν από τα απολιθωμένα οστά DNA, το οποίο ήταν σε αρκετά καλή κατάσταση, ώστε να μπορεί χρησιμοποιηθεί για γενετικές αναλύσεις.

Η ανεύρεση DNA στους ανθεκτικούς κρυστάλλους των απολιθωμένων οστών χαροποίησε ιδιαίτερα τους παλαιοντολόγους, επειδή με τη μέθοδο αυτή διασφαλίζεται ότι το DNA που απομονώνεται δεν έχει «μολυνθεί» εκ των υστέρων από τυχόν προσμείξεις με DNA άλλων οργανισμών - π.χ., βακτηρίων ή και σύγχρονων ανθρώπων. Αυτού του είδους οι προσμείξεις επικάθονται συνήθως στην επιφάνεια των οστών και εξαφανίζονται κατά τη χημική επεξεργασία.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μέθοδος αυτή, μεταξύ άλλων, θα ρίξει νέο φως στις μεγάλες μετακινήσεις του ανθρώπινου είδους και θα δώσει πληροφορίες για την εμφάνιση και την εξάπλωση διαφόρων ασθενειών κατά τη μακραίωνη ιστορία του ανθρώπου.

Οι επιστήμονες απέσπασαν DNA, μεταξύ άλλων, και από την κνήμη ενός ταύρου ηλικίας 12.000 ετών.