Μεταλλαγμένη αγελάδα κάνει γάλα... λάιτ

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Τα οικόσιτα ζώα συνεξελίσσονται μαζί μας και προσαρμόζονται στις εκάστοτε ανάγκες μας

Μιλήσαμε σε άλλο άρθρο για τη συνεξέλιξη των οικόσιτων ζώων μαζί μας, και μιλήσαμε επίσης για τη δική μας εξέλιξη, προσαρμοσμένη στις δυνατότητές μας να εκμεταλλευθούμε όσο το δυνατόν καλύτερα τη συμβίωσή μας αυτή. Εδώ θα δούμε μια πρόσφατη φυσική μετάλλαξη αγελάδας, στις ανάγκες της καταναλωτικής μας κοινωνίας.

.

Στην αρχή προσαρμοσθήκαμε εμείς, για να μπορούμε να τρεφόμαστε από το γάλα των αγελάδων, ακόμα και όταν φθάναμε σε μεγάλη ηλικία. Όμως οι συνθήκες αλλάζουν. Η καταναλωτική μας κοινωνία, δεν χρειάζεται πλέον μόνο παχύ γάλα με πολλές θερμίδες, αλλά και γάλα... λάιτ! Έτσι λοιπόν, μια πρόσφατη φυσική μετάλλαξη αγελάδας, προετοιμάζει τα μεταλλαγμένα κοπάδια του μέλλοντος, που θα μας προμηθεύουν γάλα με χαμηλά λιπαρά, και με ω-3 για τη χολιστερίνη της καταναλωτικής κοινωνίας των υπέρβαρων ανθρώπων!

Το ακόλουθο άρθρο, δημοσιευμένο στις 30/05/07, που συλλέξαμε από την ιστοσελίδα www.in.gr, (από τη διεύθυνση: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=805687&lngDtrID=252 ), είναι χαρακτηριστικό:


Αγελάδες στη Νέα Ζηλανδία παράγουν γάλα light

 Φυσικά αποβουτυρωμένο

Ουέλινγκτον

Έπειτα από την ανακάλυψη μιας φυσικής μετάλλαξης που εμφανίστηκε τυχαία σε μια αγελάδα, εταιρεία βιοτεχνολογίας στη Νέα Ζηλανδία εκτρέφει τώρα ένα ολόκληρο κοπάδι που παράγει αποβουτυρωμένο γάλα.

Το γάλα των μεταλλαγμένων αγελάδων όχι μόνο περιέχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, είναι επίσης πλούσιο σε υγιεινά λιπαρά οξέα ω-3, τα οποία προστατεύουν την καρδιά. Επιπλέον, το βούτυρο που παράγεται από το γάλα τους απλώνεται εύκολα στο ψωμί ακόμα και όταν είναι κρύο.

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Vialacti, θυγατρική της μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας Fonterra, ανακάλυψε τη μεταλλαγμένη αγελάδα σε εξετάσεις ρουτίνας που πραγματοποίησαν επιστήμονες το 2001. Την αγόρασε για 300 δολάρια Νέας Ζηλανδίας (162 ευρώ) και τη μετέφερε σε ερευνητική μονάδα για μελέτη.

 

Αν και μοιάζει με οποιαδήποτε φρισλανδική αγελάδα, η Μάργκι, όπως ονομάστηκε το ζώο, παράγει γάλα που περιέχει μόνο 1% λίπος, συγκριτικά με 3% για το σύνηθες πλήρες γάλα.

Οι απόγονοι της Μάργκι δίνουν επίσης γάλα light, γεγονός που υποδεικνύει ότι η μετάλλαξη είναι επικρατής. Ο βιοχημικός μηχανισμός του φαινομένου παραμένει ωστόσο άγνωστος.

«Η φύση εμφανίζει τέτοια περίεργα από καιρό σε καιρό και εμείς απλώς έτυχε να βρεθούμε στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή», δήλωσε ο Ράσελ Σνελ, επικεφαλής των επιστημόνων της Vialacti.

Η εταιρεία εκτιμά ότι το πρώτο κοπάδι «light» για εμπορική εκμετάλλευση θα είναι διαθέσιμο γύρω στο 2011.

 

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=805687&lngDtrID=252