Η εξαφάνιση των δεινοσαύρων μάλλον δεν επηρέασε την εξέλιξη των θηλαστικών

Εξελικτική Δημιουργία
Κεντρική Σελίδα   Εξελικτική πορεία

Προφανώς στην εξαφάνιση των δεινοσαύρων τα θηλαστικά χρωστούν μόνο το μέγεθός τους

Από την ιστοσελίδα www.in.gr και συγκεκριμένα από τη διεύθυνση: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=791053&lngDtrID=252, συλλέξαμε την παρακάτω ενδιαφέρουσα είδηση:

.

Λονδίνο 29/3/2007:

H ξαφνική παρακμή των δεινοσαύρων πριν από 65 εκατ. χρόνια δεν προκάλεσε έκρηξη στην εμφάνιση νέων ειδών θηλαστικών, δείχνει ένα νέο, λεπτομερές γενεαλογικό δέντρο, θέτονας υπό αμφισβήτηση την κρατούσα θεωρία των παλαιοντολόγων.

Σύμφωνα με την ανάλυση, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, η αρχή της κυριαρχίας των θηλαστικών δεν συμπίπτει χρονικά με την παρακμή των δεινοσαύρων. Οι κυριότερες ομάδες θηλαστικών είχαν εμφανιστεί δεκάδες εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα.

«Έμεινα άναυδος» σχολιάζει ο Ρος Μακ Φι, επιμελητής του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Όταν οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου, τα θηλαστικά ήταν ακόμα πρωτόγονα και μικρόσωμα, το πολύ σε μέγεθος γάτας. Η κρατούσα άποψη είναι, μετά την παρακμή των δεινοσαύρων, τα θηλαστικά ήταν ξαφνικά ελεύθερα να εκμεταλλευτούν νέες πηγές τροφής και νέα ενδιαιτήματα, και, ως αποτέλεσμα, διαχωρίστηκαν σε πολλά νέα είδη.

Για να εξετάσει τη θεωρία αυτή, η διεθνής ομάδα ερευνητών δημιούργησε το εξελικτικό δέντρο 4.510 ειδών θηλαστικών, περισσότερων από το 99% των γνωστών ειδών, βασιζόμενη σε δημοσιευμένα γενετικά δεδομένα, απολιθώματα και ανατομικά στοιχεία.

 

Εκρήξεις νέων ειδών

Η ανάλυση υποδεικνύει ότι μετά τον αφανισμό των ερπετών εμφανίστηκαν σχετικά λίγα νέα είδη θηλαστικών, τα οποία εξαφανίστηκαν και αυτά χωρίς να αφήσουν απογόνους. Καμία έκρηξη ειδογένεσης δεν φαίνεται να συνέβη εκείνη την περίοδο στους προγόνους των σημερινών θηλαστικών, όπως τα τρωκτικά, τα αιλουροειδή, οι ελέφαντες και οι άνθρωποι.

Οι ερευνητές αναγνώρισαν πάντως δύο εκρήξεις ειδογένεσης πριν και μετά την εξαφάνιση των ερπετών, αρχικά πριν από 100 έως 85 εκατ. χρόνια πριν και ξανά πριν από 55 έως 35 εκατ. χρόνια.

Ενδείξεις για την πρώτη έκρηξη δεν προκύπτουν από το αρχείο των απολιθωμάτων, προκύπτουν όμως από παλαιότερες γενετικές αναλύσεις. Αντίθετα, η δεύτερη έκρηξη ειδογένεσης είναι γνωστή από απολιθώματα.

Οι παράγοντες που οδήγησαν στην αρχή της ακμής των θηλαστικών πριν από 100-85 εκατ. χρόνια δεν είναι σαφείς. Υπάρχουν πολλά ενδεχόμενα, όπως μια απότομη ψύξη της Γης, ο διαχωρισμός των ηπείρων ή η εμφάνιση των ανθοφόρων φυτών.

Πάντως η εξαφάνιση των δεινόσαυρων είναι πιθανό να επηρέασε τα θηλαστικά επιδρώντας σε χαρακτηριστικά όπως το μέγεθος του σώματός τους, αντί να αυξήσει τον ρυθμό εμφάνισης νέων ειδών.

news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press